21. Which state/UT launched ‘Integrated Water Resources Action Plan-2023-25’?
[A] Rajasthan
[B] Kerala
[C] Haryana
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: C [Haryana]
Notes:
The Haryana Government recently launched the integrated Water Resources Action Plan-2023-25. It will help strengthen water conservation efforts in the state.
The plan aims to meet the twin challenges of water depletion and waterlogging. 3.14 lakh acres of area will be covered under crop diversification, which will save 1.05 lakh crore litres (7.6 percent) of water.
22. ‘Atlantic Declaration’ was recently adopted by which countries?
[A] USA and UK
[B] Australia and USA
[C] USA and Canada
[D] Japan and UK
Show Answer
Correct Answer: A [USA and UK]
Notes:
Atlantic Declaration was adopted recently by the USA and the UK. Its aim is to create strategic partnership between the two countries to counter threats posed by China, Russia and economic instability.
It aims for cooperation on pressing economic challenges in areas like clean energy, critical minerals and artificial intelligence.
23. Which Indian state is set to organise ‘International Trade Show’?
[A] Maharashtra
[B] Karnataka
[C] Uttar Pradesh
[D] Andhra Pradesh
Show Answer
Correct Answer: C [Uttar Pradesh]
Notes:
The ‘International Trade Show’ will be organized from September 21 to 25 in Greater Noida. In this event, the Uttar Pradesh government will focus on 40 sectors.
During the three-day Global Investors Summit held in Lucknow earlier this year, the state received investment proposals worth Rs 35 lakh crore, of this the three Noida authorities alone accorded 27%.
24. Flag Day 2023, observed on June 14 every year, marks the anniversary of adoption of which country’s flag?
[A] India
[B] USA
[C] Canada
[D] UK
Show Answer
Correct Answer: B [USA]
Notes:
The Flag Day is observed in the United States on June 14th. It marks the anniversary of the American flag’s official adoption.
The Continental Congress designated the “Stars and Stripes” as the official American flag on June 14, 1777, during the Revolutionary War.
25. ICAR has signed a MoU with which company, for guiding the farmers on scientific cultivation of different crops?
[A] Microsoft
[B] Google Maps
[C] Amazon Kisan
[D] Future Generali
Show Answer
Correct Answer: C [Amazon Kisan]
Notes:
The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) has signed a MoU with Amazon Kisan for guiding farmers on scientific cultivation of different crops for optimum yield and income.
Under the agreement, ICAR will provide technological backstopping to the farmers through Amazon’s network. It will improve farmers’ livelihood and boost crop yield.
26. When is the ‘World Day Against Child Labour’ observed?
[A] 10 June
[B] 12 June
[C] 14 June
[D] 16 June
Show Answer
Correct Answer: B [12 June]
Notes:
The World Day against Child Labour has been observed annually on 12 June since 2002. This day was established by the International Labour Organization (ILO), and all United Nations member countries have been commemorating it.
The World Day Against Child Labour 2023 will focus on the theme of “Week of Action against Child Labour.”
27. VLA1553, based on the La Reunion strain, is a vaccine against which disease?
[A] COVID-19
[B] Malaria
[C] Chikungunya
[D] Dengue
Show Answer
Correct Answer: C [Chikungunya]
Notes:
VLA1553, is based on the La Reunion strain of chikungunya, which is of the East Central South African genotype.
A Phase III clinical trial has demonstrated that the live chikungunya vaccine provides a high level of protection. The vaccine demonstrated a very high response rate of 98.9 per cent in participants 28 days after receiving the single administration.
28. The government has decided to cease the sale of which products from central pool through Open Market Sale Scheme (OMSS) to states?
[A] Rice
[B] Wheat
[C] Rice and Wheat
[D] Sugar
Show Answer
Correct Answer: C [Rice and Wheat]
Notes:
The government has decided to cease the sale of rice and wheat from the central pool through the Open Market Sale Scheme (OMSS) to state governments.
This decision will have an impact on certain states, such as Karnataka, which provide free grains to the underprivileged. The decision is aimed at curbing inflation and ensuring adequate stock levels.
29. The UNGA’s Resolution to establish a new Memorial Wall for fallen Peacekeepers, was piloted by which country?
[A] Russia
[B] Ukraine
[C] India
[D] Sri Lanka
Show Answer
Correct Answer: C [India]
Notes:
The UN General Assembly has adopted a resolution, piloted by India, to establish a new memorial wall for fallen Peacekeepers. The resolution received a record 190 co-sponsorships.
As per a data revealed by the UNGA, out of the 3,500 peacekeepers who have lost lives in different missions of conflict areas across the globe, 178 are Indians.
30. High Courts of Allahabad and Delhi affirmed that the right to change one’s name is a fundamental right under which Article?
[A] Article 13
[B] Article 18
[C] Article 21
[D] Article 23
Show Answer
Correct Answer: C [Article 21]
Notes:
High Courts of Allahabad and Delhi affirmed that the right to change one’s name is a fundamental aspect of the right to life under Article 21.
The Allahabad High Court allowed a man to change his name, emphasizing the constitutional rights granted under Articles 19(1)(a), 21, and 14, while the Delhi High Court permitted two brothers to reflect their father’s changed surname on their educational certificates, emphasizing the connection between the right to identity and the right to life under Article 21.