1. Which company took over Ford’s passenger vehicle manufacturing plant at Sanand in Gujarat?
[A] Ola
[B] Tata Motors
[C] Mahindra and Mahindra
[D] Hyundai
Show Answer
Correct Answer: B [Tata Motors]
Notes:
Tata Motors’ subsidiary Tata Passenger Electric Mobility Limited (TPEML) signed a tripartite memorandum of understanding (MoU) with Ford India and Government of Gujarat to take over Ford’s passenger vehicle manufacturing plant at Sanand.
Tata Motors’ subsidiary TPEML can manufacture electric vehicles (EVs) at Ford India’s Sanand plant, located in the state of Gujarat.
2. What are the new annual premium rates of PMJJBY and PMSBY respectively, with effect from June 1, 2022?
[A] Rs 520 and Rs 40
[B] Rs 436 and Rs 20
[C] Rs 400 and Rs 40
[D] Rs 350 and Rs 30
Show Answer
Correct Answer: B [Rs 436 and Rs 20]
Notes:
The government raised the premium for Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY) and Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY), to make them economically viable.
The premium rate of PMJJBY has been revised upward to Rs 1.25 per day, with an increase from Rs 330 to Rs 436 annually. The annual premium for PMSBY has been hiked from Rs 12 to Rs 20. The new premium rates are effective from June 1, 2022.
3. Which country was the top export destination for the country’s textiles and apparel shipments in 2021-22?
[A] UAE
[B] USA
[C] China
[D] Singapore
Show Answer
Correct Answer: B [USA]
Notes:
India recorded its highest-ever textiles and apparel exports in the financial year 2021-22 at USD 44.4 billion.
The exports including handicrafts recorded an increase of 41 per cent over corresponding figures in FY21. USA was the top export destination for the country’s textiles and apparel shipments with 27 per cent share, followed by the European Union (18 %), Bangladesh (12 %) and UAE (6 %).
4. Uttarakhand Chief Minister Pushkar Singh Dhami won the bypoll from which constituency?
[A] Champawat
[B] Khatima
[C] Gangotri
[D] Yamunotri
Show Answer
Correct Answer: A [Champawat]
Notes:
Uttarakhand Chief Minister Pushkar Singh Dhami won from the Champawat bypoll by a margin of over 55,000 votes.
He had earlier lost from Khatima assembly constituency in the Uttarakhand Assembly Polls 2022 even though BJP won a clear majority in the state. This was a crucial victory for the Chief Minister to win the bypoll to retain the Chief Minister post.
5. The Indian Air Force (IAF) signed an MoU with which state/UT to set up Indian Air Force Heritage Centre?
[A] Sikkim
[B] Kerala
[C] Chandigarh
[D] Telangana
Show Answer
Correct Answer: C [Chandigarh]
Notes:
The Chandigarh UT Administration and the Indian Air Force (IAF) signed an MoU on the Indian Air Force Heritage Centre.
The centre will have simulators, decommissioned aircraft, aero engines and other IAF artefacts. The centre will also include virtual reality and AI technology. The Heritage Centre will be informative and motivate the country’s youth to join the armed forces.
6. When is the ‘International Day of Innocent Children Victims of Aggression’ observed every year?
[A] June 2
[B] June 4
[C] June 6
[D] June 8
Show Answer
Correct Answer: B [June 4]
Notes:
The United Nations General Assembly had decided to mark June 4 as the International Day of Innocent Children Victims of Aggression in 1982.
The day acknowledges the pain and suffering experienced by the children who are victims of emotional, physical and mental abuse. According to the United Nations, every child should get the proper environment to develop a good personality.
7. Which Union Ministry launched amendments to the Information Technology Rules, 2021?
[A] Ministry of Home Affairs
[B] Ministry of Electronics and Information Technology
[C] Ministry of Science and Technology
[D] Ministry of External Affairs
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Electronics and Information Technology]
Notes:
The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has published a fresh draft of amendments to the Information Technology Rules, 2021.
The draft proposes to create government-appointed appeal committees that will be empowered to review and reverse content moderation decisions taken by social media companies like Facebook, Twitter and YouTube.
8. Indian Vice President M Venkaiah Naidu launched the start-up bridge of India and which other country?
[A] Japan
[B] France
[C] Qatar
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: C [Qatar]
Notes:Indian Vice President M Venkaiah Naidu launched India-Qatar Start-Up bridge, a joint initiative to link the start-up ecosystems of the two countries and boost the business sectors mutually.The Vice President launched the bridge while addressing the India-Qatar Business Forum, jointly organised by FICCI, CII and ASSOCHAM, along with Qatar Chamber of Commerce and Industry.
9. ‘DAVINCI Mission’ which was seen in the news, is associated with which country?
[A] USA
[B] Russia
[C] Japan
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: A [USA]
Notes:
The Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging (DAVINCI) is a mission of American space agency NASA.
The Mission is on course to study the planet Venus in 2029 to understand its chemical composition and whether humans can inhabit it. DAVINCI will be the first mission to Venus to incorporate fly-bys, analyse Venus’ temperature and atmosphere.
10. What is the asset monetisation target set by the National Highways Authority of India (NHAI) for 2022-23?
[A] 1000 km
[B] 1750 km
[C] 2500 km
[D] 2750 km
Show Answer
Correct Answer: B [1750 km]
Notes:
The National Highways Authority of India (NHAI) has decided to monetise highway stretches to the extent of 1,750 km in the year 2022-23.
This asset monetisation move would help NHAI raise around Rs 20,000 crore. It has also prepared a list of road assets to be monetised in the current fiscal from different parts of the country. NHAI’s debt burden stood at worrisome Rs 3.5 trillion at the end of last financial year.