41. Which country launched its first domestically built space rocket ‘Nuri’?
[A] South Korea
[B] Iran
[C] UAE
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: A [South Korea]
Notes:
South Korea launched its first domestically built space rocket ‘Nuri’ in the country’s second attempt. Earlier, the country failed to place a payload into orbit.
If the launch is successful, South Korea will become the world’s 10th nation to place a satellite into space with its own technology. The performance verification satellite will also help South Korea launch more satellites.
42. Modhera Sun Temple in Gujarat, that was recently making news, was built during the reign of which dynasty?
[A] Chaulukya dynasty
[B] Rashtrakuta dynasty
[C] Prathihara dynasty
[D] Kushan dynasty
Show Answer
Correct Answer: A [Chaulukya dynasty]
Notes:
The Sun Temple at Gujarat’s Modhera village was built under the administration of the Chaulukya king Bhima I in the early 11th century. It is located on the bank of River Pushpavati. It became a UNESCO World Heritage Site in 2014.
43. Ambubachi Mela, which kicked off recently, is organized in which state?
[A] Odisha
[B] Mizoram
[C] Assam
[D] Bihar
Show Answer
Correct Answer: C [Assam]
Notes:
The Ambubachi Mela is a 4-day long festival held every year at the Kamakhya Temple, which is situated at Assam’s Guwahati. It celebrates the goddess of motherhood and fertility. It marks Goddess Kamakhya experiencing the menstrual cycle.
44. Which state/UT launched ‘Mo Bus service’, which was recently recognized by the UN’s Public Service Awards?
[A] Telangana
[B] New Delhi
[C] West Bengal
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: D [Odisha]
Notes:
Odisha’s Capital Region Urban Transport (CRUT) authority introduced the Mo Bus Service in November 2018 to promote smart technologies and safe transportation for women riders
It was recently recognised by the UN’s Public Service Awards for 2022.
45. Which state is set to roll out the comprehensive health insurance scheme, ‘MEDISEP’?
[A] Kerala
[B] Bihar
[C] Gujarat
[D] Madhya Pradesh
Show Answer
Correct Answer: A [Kerala]
Notes:
Kerala government is set to launch MEDISEP scheme from July 1, 2022. It is a medical insurance scheme for state government employees, pensioners and their eligible family members.
It will provide cashless medical assistance with a comprehensive coverage of up to Rs.3 lakhs per year.
46. When is ‘Day of the Seafarer’ observed?
[A] June 21
[B] June 23
[C] June 25
[D] June 27
Show Answer
Correct Answer: C [June 25]
Notes:
June 25 was designated as the Day of the Seafarer (DotS) by the International Maritime Organization (IMO), the UN agency responsible for regulating global shipping industry.
It was observed for the first time in the year 2011. The day recognizes the importance of sea transport and honours seafarers for their contribution towards the global economic growth despite the risks involved. The theme for this year’s DotS is “Your voyage – then and now, share your journey”.
47. Which institution has approved USD 250 million loan for the Indian government’s road safety programme?
[A] IMF
[B] World Bank
[C] ADB
[D] AIIB
Show Answer
Correct Answer: B [World Bank]
Notes:
The World Bank approved a USD 250 million loan for the Indian government’s road safety programme to addresses the high road accident fatality rate in the country.
The loan from the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) has a maturity of 18 years. According to a World Bank study, road crashes are estimated to cost the Indian economy between 5% and 7% of GDP a year.
48. India launched a joint Commonwealth Diplomatic Academy programme with which country?
[A] UK
[B] Australia
[C] Canada
[D] New Zealand
Show Answer
Correct Answer: A [UK]
Notes:
India and the UK announced to create a joint Commonwealth Diplomatic Academy programme to train young and aspiring diplomats from both nations.
External Affairs Minister S Jaishankar and his UK counterpart announced plans for the establishment of the new academy to jointly promote Commonwealth values after the meeting in Rwanda.
49. When is the ‘National Insurance Awareness Day’ observed?
[A] June 25
[B] June 27
[C] June 28
[D] June 30
Show Answer
Correct Answer: C [June 28]
Notes:
The National Insurance Awareness Day is observed on 28 June annually to make people aware about the benefits of investing in an insurance plan
After a huge fire in London, Nicholas Barbon set up the first fire insurance company in 1666 AD. Since then, the insurance market has expanded to several new sectors.
50. What is the unique feature of ‘GEMCOVAC-19’ Covid vaccine which was approved recently?
[A] First home-grown mRNA vaccine
[B] First home-grown Cold Vaccine
[C] First home-grown Neo-natal Vaccine
[D] First home-grown Oral Vaccine
Show Answer
Correct Answer: A [First home-grown mRNA vaccine]
Notes:
Drugs Controller General of India (DCGI) provided Emergency Use Authorization (EUA) India’s first home-grown mRNA Covid-19 vaccine by Gennova Biopharma.
The vaccine can be administered for emergency use in 18 years and above. Unlike other mRNA vaccines which require being stored at sub-zero temperatures, this mRNA vaccine can be stored at 2-8 degrees.