31. What is the unique feature of ‘HomoSEP’, a robot developed by IIT-Madras?
[A] Detects Pneumonia in children
[B] Cleans Septic Tanks
[C] Detects Down syndrome
[D] Recycles e-waste
Show Answer
Correct Answer: B [Cleans Septic Tanks]
Notes:
Researchers at the Indian Institute of Technology (IIT), Madras have developed a robot to clean septic tanks without human intervention.
Named HomoSEP, the product development was further supported by GAIL (India). Initially, ten units are planned to be deployed across Tamil Nadu. The robots have been developed to eliminate manual scavenging.
32. Which state has signed a joint declaration in the field of integrated water resources management?
[A] Andhra Pradesh
[B] Haryana
[C] Odisha
[D] Kerala
Show Answer
Correct Answer: B [Haryana]
Notes:
The Haryana state government and Israel have signed a joint declaration in the field of integrated water resources management and capacity building.
The Joint Cooperation Agreement was signed by the Project Director of Atal Bhujal Yojana, Haryana with the representative of Israel, to make significant transformation in water management sector.
33. ‘Operation Sankalp’, which was seen in the news, is associated with which armed force?
[A] Indian Army
[B] Indian Navy
[C] Indian Air Force
[D] Indian Coast Guard
Show Answer
Correct Answer: B [Indian Navy]
Notes:
Indian Navy’s stealth Frigate, INS Talwar is deployed for Operation Sankalp commemorating the 3rd continuous year of Indian Navy’s presence in the Gulf for protection of India’s Maritime Interests.
After attacks on merchant ships in the Gulf of Oman in June 2019, and the deteriorating security situation in the Gulf region, Indian Navy had commenced Maritime Security Operations, code named ‘Op SANKALP’, in the Gulf Region to ensure safe passage of Indian Flag Vessels transiting through the Strait of Hormuz.
34. Vaikom Muhammed Basheer was a famous writer in which language?
[A] Tamil
[B] Malayalam
[C] Kannada
[D] Telugu
Show Answer
Correct Answer: B [Malayalam]
Notes:
Vaikom Muhammed Basheer was a famous writer of Malayalam literature. He was a recipient of the Sahitya Academy Fellowship and Padma Shri award.
The 28th death anniversary of writer Vaikom Muhammed Basheer is set to be marked at his residence at Beypore with a range of programmes named ‘Basheer Fest’. The event will be organised in association with Chalachitra Academy, Folklore Academy and Sahitya Akademi and others.
35. Which Indian sportsperson clinched the men’s javelin throw gold at the 2022 Kuortane Games?
[A] Hari Krishna
[B] Neeraj Chopra
[C] Mariappan Thangavelu
[D] Avani Lekhara
Show Answer
Correct Answer: B [Neeraj Chopra]
Notes:
India’s top javelin thrower and 2020 Tokyo Olympic Games gold medallist Neeraj Chopra has clinched the men’s javelin throw gold at the 2022 Kuortane Games.
He registered an impressive throw of 86.69 meters in the event. Recently, Neeraj Chopra won silver and set a national record at the Paavo Nurmi athletics meet.
36. The ‘Employees’ State Insurance Corporation (ESIC)’ functions under the aegis of which Union Ministry?
[A] Ministry of Labour and Employment
[B] Ministry of Finance
[C] Ministry of Commerce and Industry
[D] Ministry of MSME
Show Answer
Correct Answer: A [Ministry of Labour and Employment]
Notes:
The ‘Employees’ State Insurance Corporation (ESIC)’ functions under the aegis of Ministry of Labour and Employment.
ESIC has announced that its Employees’ State Insurance (ESI) Scheme will be implemented throughout the country by the end of 2022. The health insurance scheme is fully implemented in 443 districts and partially implemented in 153 districts. As many as 148 districts are not covered under the ESI Scheme at present.
37. Which neighbouring country of India has passed a Constitutional Amendment to empower Parliament over the President?
[A] Afghanistan
[B] Sri Lanka
[C] Myanmar
[D] Nepal
Show Answer
Correct Answer: B [Sri Lanka]
Notes:
Sri Lankan cabinet passed the 21st Amendment to the Constitution to empower Parliament over the executive president.
The 21st Amendment is expected to dissolve the section, which gives unfettered powers to President Gotabaya Rajapaksa after abolishing the 19th Amendment that will strengthen Parliament. It also includes reforms including barring dual citizens from contesting elections to hold public office.
38. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Centre for Brain Research (CBR) in which state/UT?
[A] Karnataka
[B] Gujarat
[C] Telangana
[D] Kerala
Show Answer
Correct Answer: A [Karnataka]
Notes:
Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Centre for Brain Research (CBR) at the Indian Institute of Science (IISc) campus, Bengaluru.
The Centre has been set up at a cost of Rs 280 crore. It is developed as the first research facility which focuses on conducting vital research to provide evidence-based public health interventions to manage age-related brain disorders.
39. Which wildlife sanctuary is location of India’s first-ever Dark Sky Reserve?
[A] Changthang Wildlife Sanctuary
[B] Chakrashila Wildlife Sanctuary
[C] Karakoram Wildlife Sanctuary
[D] Pobitora Wildlife Sanctuary
Show Answer
Correct Answer: A [Changthang Wildlife Sanctuary]
Notes:
A part of Changthang Wildlife Sanctuary in Ladakh is going to become a Dark Sky Reserve, which will help promote astronomy-tourism. Once this region is declared as the Hanle Dark Sky Reserve, efforts will be undertaken to protect the night sky from superfluous illumination and light pollution.
40. Who recently became India’s Permanent Representative to the United Nations?
[A] T S Tirumurti
[B] Ruchira Kamboj
[C] Taranjit Singh Sandhu
[D] Pooja Kapur
Show Answer
Correct Answer: B [Ruchira Kamboj]
Notes:
Ruchira Kamboj recently became India’s Permanent Representative to the United Nations. As the UN ambassador, she will be the head of the Permanent Mission of India to the UN in New York City. She will succeed T S Tirumurti.