1. The Government has announced deregulation of which product recently, which was in its control earlier?
[A] Locally produced Crude Oil
[B] Aviation Fuel
[C] Defence Equipment
[D] Atomic Energy Plant Equipment
Show Answer
Correct Answer: A [Locally produced Crude Oil]
Notes:
The government allowed firms like ONGC and Vedanta to sell locally produced crude oil to any Indian refinery for turning it into fuel, such as petrol and diesel.
The deregulation of locally produced oil is one of the last few areas that were still under its control. The government was fixing buyers for crude produced from older fields. From October 1, the companies will have the freedom to sell crude oil in the domestic market.
2. The Union Cabinet approved the categorization of which institution as an ‘International Organization’, in July 2022?
[A] International Solar Alliance
[B] BIMSTEC
[C] Coalition for Disaster Resilient Infrastructure
[D] One Sun One World One Grid
Show Answer
Correct Answer: C [Coalition for Disaster Resilient Infrastructure]
Notes:The Union Cabinet approved the categorization of Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) as an ‘International Organization’.
The cabinet also approved signing of the Headquarters Agreement (HQA) with CDRI, for grant of exemptions and privileges under Section-3 of the United Nations (Privileges & Immunities) Act, 1947.
3. ’International Coastal Clean-Up Day’ is celebrated on which month?
[A] July
[B] August
[C] September
[D] November
Show Answer
Correct Answer: C [September]
Notes:
Every year on the third Saturday of September, the world celebrates ‘International Coastal Clean-Up Day.’
On September 17, 2022, the Government of India, in collaboration with other voluntary organizations and the local community, is set to launch the “Swachh Sagar, Surakshit Sagar” cleanliness campaign along India’s entire coastline.
4. ‘Lisbon Declaration’ which was seen in the news, is associated with the conservation of which entity?
[A] Air
[B] Mountains
[C] Oceans
[D] Freshwater Glaciers
Show Answer
Correct Answer: C [Oceans]
Notes:
The UN Ocean Conference 2022 concluded with the unanimous adoption of the Lisbon Declaration “Our Ocean, our future, our responsibility.”
More than 150 countries agreed to scale up science-based and innovative actions to address the ocean emergency. The Lisbon Declaration takes into account the capacity challenges being faced by the developing countries, mainly the Small Island Developing States and Least Developing Countries.
5. Which institution recently released compendium of Ayush practices to manage COVID-19?
[A] AIIMS
[B] Ministry of AYUSH
[C] NITI Aayog
[D] WHO
Show Answer
Correct Answer: C [NITI Aayog]
Notes:
Indian Government’s think tank NITI Aayog released compendium of Ayush practices to manage COVID-19.
The compendium provides information focused on practices adopted by various states and UTs of India for strengthening the country’s fight against COVID-19.
6. Which state/UT passed bills to hike salaries by over 66% of its members?
[A] Kerala
[B] Delhi
[C] Telangana
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: B [Delhi]
Notes:
The Delhi Assembly passed bills to hike salaries and allowances by over 66% of its members.
Five different bills were tabled for the hike in salaries of ministers, MLAs, chief whip, Speaker and Deputy Speaker, and Leader of Opposition in the Assembly, which were passed by the members.
7. National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA) is a regulatory body under the aegis of which Union Ministry?
[A] Ministry of Commerce and Industry
[B] Ministry of Chemicals and Fertilizers
[C] Ministry of MSME
[D] Ministry of Health and Family Welfare
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Chemicals and Fertilizers]
Notes:National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA) is a regulatory body that controls the prices of pharmaceutical drugs in India.
It functions under the Ministry of Chemicals and Fertilizers. NPPA has recently fixed the retail prices for 84 drug formulations, including those used for treatment of diabetes, headache and high blood pressure.
8. ‘Alfiya Pathan and Gitika’, who were seen in the news, are associated with which sports?
[A] Cricket
[B] Boxing
[C] Weight-Lifting
[D] Fencing
Show Answer
Correct Answer: B [Boxing]
Notes:
The Youth World champions Alfiya Pathan and Gitika won gold medals in the Elorda Cup in Kazakhstan’s capital Nur-Sultan.
India’s other two female boxers Kalaivani Srinivasan and Jamuna Boro finished with silver medals. It was also the debut senior international event for both the young players, Alfiya and Gitika.
9. The UK has signed its first international data sharing deal with which country?
[A] India
[B] China
[C] South Korea
[D] Australia
Show Answer
Correct Answer: C [South Korea]
Notes:
The UK has signed its first international data sharing deal with South Korea after Brexit to promote digital trade.
The deal will allow organisations in both the countries to transfer data without any restrictions. Google, Mastercard and Microsoft were advising the UK government on this deal as part of an International Data Transfer Expert Council.
10. The 30 NATO allies recently signed the accession protocols for which countries?
[A] Turkey and Malta
[B] Sweden and Finland
[C] Norway and Sweden
[D] Norway and Turkey
Show Answer
Correct Answer: B [Sweden and Finland]
Notes:
The 30 NATO allies signed the accession protocols for Sweden and Finland, sending the membership bids of the two countries to the alliance capitals for legislative approvals.
The 30 ambassadors and permanent representatives have to formally approve the decisions of last week’s NATO summit. Turkey warned that it could still block the process if the countries fail to fully meet Turkey’s demand to extradite terror suspects.