11. India signed an MoU on High Impact Community Development Projects in which country?
[A] Bangladesh
[B] Peru
[C] Maldives
[D] Armenia
Show Answer
Correct Answer: D [Armenia]
Notes:
India and Armenia signed an MoU on High Impact Community Development Projects in Armenia with financial & technical assistance from India.
Both countries reviewed the current state of cooperation in various fields such as trade, investments, health, tourism, infrastructure, culture, information technology, agriculture, fin-tech, and education
12. Fields Medal, which was seen in the news recently, is associated with which field?
[A] Architecture
[B] Photography
[C] Mathematics
[D] Sports
Show Answer
Correct Answer: C [Mathematics]
Notes:
Fields Medal is also described the Nobel Prize in mathematics. Ukrainian mathematician Maryna Viazovska, who works in Switzerland, was named as one of four recipients of the 2022 Fields Medal.
The Fields Medal is awarded by the International Mathematical Union (IMU), an international non-governmental and non-profit scientific organisation to promote international cooperation in mathematics.
13. Which country has announced the discovery of 31 million metric tonnes of gold deposits?
[A] Ghana
[B] Uganda
[C] USA
[D] Egypt
Show Answer
Correct Answer: B [Uganda]
Notes:
Uganda has recently announced the discovery of 31 million metric tonnes of gold deposits in the country.
To boost the country’s economy, the Ugandan Government has licensed Wagagai Gold Mining Company, a Chinese firm to start producing gold products.
14. Which state/UT approved identification of indigenous Muslim communities?
[A] West Bengal
[B] Bihar
[C] Assam
[D] Himachal Pradesh
Show Answer
Correct Answer: C [Assam]
Notes:
The Assam Cabinet approved the identification of five Assamese Muslim sub-groups namely Goriyas, Moriyas, Julhas, Deshis, and Syeds as indigenous Assamese Muslim communities.
Seven committees constituted by the state government suggested that these groups should be accorded ‘indigenous community’ status. It suggested that the Assam government could undertake a census to identify the Assamese Muslims.
15. Which state/UT announced to conduct a government-backed shopping festival in 2023?
[A] Mumbai
[B] New Delhi
[C] Chennai
[D] Bengaluru
Show Answer
Correct Answer: B [New Delhi]
Notes:
Delhi will host its first ever government-backed shopping festival from January 28 to February 26 2023.
As per the Chief Minister Arvind Kejriwal, the festival will have 200 concerts for entertainment, food walks. It was one of the projects proposed in the Rozgaar Budget 2022-23 presented by deputy chief minister Manish Sisodia.
16. Who has assumed the additional charge of Ministry of Minority Affairs after Shri. Mukhtar Abbas Naqvi?
[A] Piyush Goyal
[B] Smriti Irani
[C] Jitendra Singh
[D] Anurag Thakur
Show Answer
Correct Answer: B [Smriti Irani]
Notes:
Women and Child Development Minister Smriti Irani assumed additional charge of Ministry of Minority Affairs. She took over from Mukhtar Abbas Naqvi who resigned from the Union Council of Ministers.
Union Minister Jyotiraditya Scindia, who is currently in charge of the Civil Aviation Ministry assumed the additional charge of the Steel Ministry.
17. Which company has announced USD 2 million in grant to India, for education and workforce development?
[A] Microsoft
[B] Salesforce
[C] Google
[D] Meta
Show Answer
Correct Answer: B [Salesforce]
Notes:
Salesforce announced USD 2 million in grant to over 22 non-profits across India for education and workforce development in the country.
Using the grants, students will have access to Hybrid learning spaces, Social Emotional Learning, STEM (Science, technology, engineering, and mathematics) and early education.
18. West Bengal has signed a new ‘Reciprocal Transport Agreement’ with which state?
[A] New Delhi
[B] Sikkim
[C] Bihar
[D] Jharkhand
Show Answer
Correct Answer: B [Sikkim]
Notes:
Sikkim and West Bengal Government recently signed a new reciprocal transport agreement.
As per the agreement, ‘All-Bengal’ permits for Sikkim vehicles and ‘All-Sikkim’ permits for Bengal vehicles will be issued to facilitate vehicular movement across both the states. Previously the vehicles had limited permits for movement across the other states.
19. Which state is the first to export tobacco to the United States, as a new opportunity for farmers?
[A] Tamil Nadu
[B] Andhra Pradesh
[C] Karnataka
[D] Kerala
Show Answer
Correct Answer: B [Andhra Pradesh]
Notes:
Andhra Pradesh Markfed has exported tobacco to the United States, for the first time in the country, for a Government agency.
The Andhra Pradesh Markfed has opened a new opportunity for farmers. The agency procured about 1.3 million kg of tobacco in 2020, following directions by the State Government.
20. Who are the winners of Wimbledon women’s and men’s title in 2022?
[A] Elena Rybakina, Novak Djokovic
[B] Ons Jabeur, Novak Djokovic
[C] Elena Rybakina, Nick Kyrgios
[D] Venus Williams, Rafael Nadal
Show Answer
Correct Answer: A [Elena Rybakina, Novak Djokovic]
Notes:
23-year-old player Elena Rybakina became the first player from Kazakhstan to win a grand slam title. She also became the youngest Wimbledon champion since 2011.
Novak Djokovic won his fourth straight Wimbledon men’s singles title, and his 21st grand slam title overall. He is now one grand slam title behind the all-time record set by Rafael Nadal of 22.