31. Prime Minister dedicated the 6000-crore petrochemical complex of BPCL in which state?
[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Karnataka
[D] Andhra Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Kerala]
Notes:
Prime Minister Narendra Modi dedicated Bharat Petroleum’s Propylene Derivatives petrochemical complex at Kochi Refinery.
The Rs 6,000 crore worth Propylene Derivative Petrochemical Project (PDPP) will produce Acrylic Acid, Oxo-Alcohol and Acrylates, which are mainly imported in India. He also inaugurated the Ro-Ro vessels of Inland Waterways Authority in Kochi, Kerala
32. Which organisation endorsed the first-ever voluntary guidelines on food systems and nutrition?
[A] UNICEF
[B] Committee on World Food Security
[C] World Wide Fund for Nature
[D] World Bank
Show Answer
Correct Answer: B [Committee on World Food Security]
Notes:
Members of the Committee on World Food Security (CFS) endorsed the first-ever voluntary guidelines on food systems and nutrition.
CFS is an international and intergovernmental platform, hosted and co-funded by the United Nations Food and Agriculture Organization. It enables all stake holders to work towards ensuring food security and nutrition for all.
33. Mahatma Gandhi National Fellowship (MGNF) programme has been launched by which Union Ministry?
[A] Ministry of Rural Development
[B] Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
[C] Ministry of Labour and Employment
[D] Ministry of Agriculture and Farmers welfare
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Skill Development and Entrepreneurship]
Notes:
The Union Ministry for Skill Development and Entrepreneurship has launched the Mahatma Gandhi National Fellowship (MGNF) programme.
This nation-wide programme has been launched in partnership with nine Indian Institutes of Management across India. It has been launched under the SANKALP (Skills Acquisition and Knowledge Awareness for Livelihood Promotion) scheme.
34. Which country has launched cargo ship with supplies to International Space Station?
[A] China
[B] United States
[C] Russia
[D] Germany
Show Answer
Correct Answer: C [Russia]
Notes:
An unmanned Russian cargo ship launched successfully loaded with supplies for the International Space Station.
Named as ‘Progress MS-16’, the cargo ship blasted off from the Russia’s Baikonur launch facility in Kazakhstan. The ship is carrying water, propellant and other supplies. It is set to dock at the space outpost two days after the launch.
35. What is ‘INS Karanj’, which was making news recently, with reference to Indian Defence?
[A] Anti-tank guided missile
[B] Scorpene submarine
[C] Military Tank
[D] Supersonic cruise missile
Show Answer
Correct Answer: B [Scorpene submarine]
Notes:
The Indian Navy got its third Scorpene submarine, which will be commissioned in Mumbai as INS Karanj. This is a part of the six submarines, which are being constructed under Project 75.
Mazagon Dock Shipbuilders Limited has delivered three Scorpene submarines to the Indian Navy named Khanderi, Kalvari and Karanj.
36. As per the recent statistics, which country is the biggest trading partner of the European Union in 2020?
[A] China
[B] United States
[C] India
[D] United Arab Emirates
Show Answer
Correct Answer: A [China]
Notes:
As per the recent data from the EU statistics agency Eurostat, China was the biggest trading partner of the European Union.
Last year, China overtook the United States as the biggest trading partner of the EU. As per the agency, Britain which is not a part of the European Union at present, was the third-largest trading partner.
37. Who has been elected as the next Director General of the International Solar Alliance (ISA)?
[A] Ajay Mathur
[B] Upendra Tripathy
[C] Ajay Kumar Bhalla
[D] Subash Chandra Khuntia
Show Answer
Correct Answer: A [Ajay Mathur]
Notes:
India nominated Ajay Mathur was elected as the next Director General of the International Solar Alliance (ISA). He succeeds Upendra Tripathy, who has serving as DG since 2017.
The Director-General has a four-year term, which can also be renewed for an additional term. Mathur is the chief of the New Delhi-based The Energy and Research Institute, at present.
38. Mandu festival, which was making news recently, is celebrated in which state?
[A] Gujarat
[B] Madhya Pradesh
[C] Andhra Pradesh
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: B [Madhya Pradesh]
Notes:
The three-day Mandu Festival began at Mandu, the historic town of Madhya Pradesh. The state also inaugurated Dino Adventure Park & Fossils Museum.
During the Mandu Utsav, Handicrafts related to handmade art are displayed to encourage local artisans. Dinosaur Park is the country’s first modern fossil park to display 24 eggs and various fossils of dinosaurs.
39. Which Union Ministry conducts all-India surveys including on migrant and domestic workers?
[A] Ministry of Home Affairs
[B] Ministry of Skill Development
[C] Ministry of Labour and Employment
[D] Ministry of Rural Development
Show Answer
Correct Answer: C [Ministry of Labour and Employment]
Notes:
Union Labour Minister Santosh Gangwar is to launch software applications for five all India surveys, being conducted by the Labour Bureau.
The Ministry will also release instruction manuals with questionnaire for five All India Surveys including All India Survey on Migrant workers, All India Survey on Domestic Workers, All India Survey on Employment Generated by Professionals, All India Survey on Employment Generated in Transport Sector, and All-India Quarterly Establishment based Employment Survey.
40. What is the total amount of global debt, at the end of 2020, as per the Institute of International Finance?
[A] USD 125 trillion
[B] USD 281 trillion
[C] USD 351 trillion
[D] USD 421 trillion
Show Answer
Correct Answer: B [USD 281 trillion]
Notes:
According to the Institute of International Finance, the total amount of global debt stood at USD 281 trillion at the end of 2020.
It also revealed that the countries, companies and households raised USD24 trillion last year to tackle the economic crisis created due to the Covid-19 pandemic. The total debt was over 355 per cent of global GDP.