21. Dobhi – Durgapur Natural Gas Pipeline, a part of Pradhan Mantri Urja Ganga project, is located in which state/UT?
[A] Assam
[B] West Bengal
[C] Odisha
[D] Bihar
Show Answer
Correct Answer: B [West Bengal]
Notes:
The Prime Minister of India Narendra Modi dedicated the 348 km Dobhi – Durgapur Natural Gas Pipeline section
The LPG import terminal is a part of the Pradhan Mantri Urja Ganga project. He also laid the foundation stone of the second Catalytic-Isodewaxing unit of Haldia Refinery in the state.
22. Which organization has capped the amount of trans fatty acids in oils to 3% for 2021 in India?
[A] World Health Organization
[B] AIIMS
[C] Food Safety and Standards Authority of India
[D] Food Corporation of India
Show Answer
Correct Answer: C [Food Safety and Standards Authority of India]
Notes:
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), has fixed the upper limit of 3% for the amount of trans fatty acids (TFA) in oils and fats, for the year 2021.
For the year 2022, the TFA levels have been capped at 2%. This has been done by an amendment to the Food Safety and Standards (Prohibition and Restriction on Sales) Regulations.
23. Which state in India has introduced 16-digit Unicode system for land identity?
[A] Assam
[B] Madhya Pradesh
[C] Uttar Pradesh
[D] Rajasthan
Show Answer
Correct Answer: C [Uttar Pradesh]
Notes:
The state Government of Uttar Pradesh has introduced a system of allotting 16-digit Unicode to mark all kinds of landholdings in the state.
This system would ensure that every piece of land in UP would bear the Unicode and hence would pave way to prevent disputes. Also, it is expected to prevent fraudulent land transactions.
24. Which top populous country recorded over 15% dip in registered births year on year?
[A] India
[B] China
[C] Indonesia
[D] Pakistan
Show Answer
Correct Answer: B [China]
Notes:
The number of registered births in 2020 was 10.04 million, which is over 15 percent down from the number of registered births of the last year.
As per the data, this is the fourth consecutive year to register a decline in birth rate. China launched the one-child policy in the late 1970s to slow rapid population growth. It was reversed only in the year 2016.
25. Which organisation has signed MoU with the IISc to create Joint Advanced Technology Program–Center of Excellence?
[A] ISRO
[B] DRDO
[C] BARC
[D] HAL
Show Answer
Correct Answer: B [DRDO]
Notes:
The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Indian Institute of Science (IISc) Bengaluru to create the Joint Advanced Technology Program–Center of Excellence.
JATP was created by the former Indian President APJ Abdul Kalam in 1983, in which DRDO scientists collaborated with the faculty of IISc. The CoE is to be set up in the premises of IISc, Bangalore.
26. As per the recent statistics released by MoHUA, which state tops in the disbursal of loans under PM SVANidhi scheme?
[A] Bihar
[B] Uttar Pradesh
[C] Gujarat
[D] Madhya Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Uttar Pradesh]
Notes:
As per the recent data released by the Ministry of Housing and Urban Affairs Ministry, almost one-fourth of the loan amount was disbursed in Uttar Pradesh at Rs 354.26 crore.
It is followed by Madhya Pradesh and Telangana. This information is collected till January 2021. Out of the 18.38 lakh applications, 13.82 lakh received loans amounting to Rs 1,363.88 crore.
27. The foreign grants received by NGOS in the country are regulated by which act?
[A] Foreign Contribution Regulation Act (FCRA)
[B] Foreign Exchange Management Act (FEMA)
[C] Anti-money Laundering Act
[D] Non-Government Organisations Act
Show Answer
Correct Answer: A [Foreign Contribution Regulation Act (FCRA)]
Notes:
Foreign grants received by NGOs are regulated by the Foreign Contribution (Regulation) Act, 2010 or FCRA. After registering with the Home Affairs Ministry, the NGO would be provided a unique FCRA registration number, to be renewed every five years.
As per the recent Government data, the FCRA licences of over 20,600 NGOs were cancelled in the last 10 years, on violation of the provisions of FCRA act.
28. As per the recent CAG data, what is the profit earned by 247 central public sector enterprises (CPSEs) during 2018-19?
[A] Rs 56,000 crore
[B] Rs 98000 crore
[C] Rs 1.78 lakh crore
[D] Rs 3.20 lakh crore
Show Answer
Correct Answer: C [Rs 1.78 lakh crore]
Notes:
The Comptroller Auditor General (CAG) announced that 247 central public sector enterprises (CPSEs) earned profit of Rs 1.78 lakh crore during 2018-19.
Out of the total profit, 73% was contributed by 63 companies in the fields of petroleum, coal and lignite and power. It also revealed that 189 CPSEs had suffered losses of Rs 1.4 lakh crore as on March 31, 2019.
29. What is the theme of the ‘Safer Internet Day 2021’?
[A] Digital Globe
[B] Together for a better internet
[C] Cybercrime Control
[D] Secure Financial Transactions
Show Answer
Correct Answer: B [Together for a better internet]
Notes:
Safer Internet Day is observed every year on the second day of the second week of February, by over 15 countries across the world.
It aims to provide safer and responsible internet, where every user has the right to use without getting their data leaked. In this year of 18th edition, the theme is “Together for a better internet”.
30. Narcotics Control Bureau (NCB) released a Joint Action Plan to prevent Drug abuse among children, along with which organisation?
[A] Ministry of Women and Child Development
[B] National Commission for Protection of Child Rights
[C] Child Rights and You
[D] UNICEF
Show Answer
Correct Answer: B [National Commission for Protection of Child Rights]
Notes:
The National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) along with the Narcotics Control Bureau (NCB) released a Joint Action Plan on the “Prevention of Drug and Substance Abuse among Children and Illicit Trafficking’’.
It proposed to include curriculum related to drug abuse by NCERT, CCTV cameras at Drug stores and establishing “Prahari clubs’’ to encourage children to monitor dug abuse in their schools and communities.