1. As per the Economic Survey 2020-21, what would be India’s GDP growth rate in FY 2021-22?
[A] 5%
[B] 10%
[C] 11%
[D] 15%
Show Answer
Correct Answer: C [11%]
Notes:
In the Economic Survey 2020-21 tabled in the budget session of the Parliament recently, the Government has pegged in the country’s GDP growth rate for FY 2021-22 at 11%. The GDP growth for the current financial year has been estimated at minus 7.7%.
Economic survey is an annual document prepared by the Ministry of Finance under the guidance of Chief Economic Advisor. Krishnamurthy Subramanian is the present Chief Economic Advisor.
2. What was ‘IN FAC T-81’, which was seen in the news recently?
[A] Covid vaccine candidate
[B] Naval Craft
[C] Super computer
[D] Virtual Intelligence tool
Show Answer
Correct Answer: B [Naval Craft]
Notes:
IN FAC T-81 is the Indian Naval Fast Attack Craft of the Super Dvora MK II class, which served the nation successfully for more than 20 years in surveillance and Search & Rescue.
It was recently decommissioned at Naval Dockyard, Mumbai. It is a 25-meter-long vessel with 60 tonnes displacement and was built at Goa Shipyard Ltd in collaboration with an Israel manufacturer. The INFAC was commissioned into the Navy in 1999.
3. The cabinet of which state has recently cleared new Industrial Policy and proposals over Rs 52000 crores?
[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Maharashtra
[D] Assam
Show Answer
Correct Answer: B [Tamil Nadu]
Notes:
The cabinet of Government of Tamil Nadu, has approved new investments in the state amounting Rs.52,257 crores. This includes investment by Tata Electronics amounting Rs.5,763 crores, for manufacture of mobile phone components. These investments are expected to generate over 93,935 jobs in the state.
The state’s cabinet has also cleared the Tamil Nadu Industrial Policy 2021.
4. Which species has been recently named after the state of Arunachal Pradesh?
[A] Spider
[B] Gecko
[C] Turtle
[D] Butterfly
Show Answer
Correct Answer: B [Gecko]
Notes:
A team of researchers have discovered a new gecko species in the state of Arunachal Pradesh.
The new species belongs to the genus Cyrtodactylus also known as bent-toed geckos. The species was named as Cyrtodactylus arunachalensis after the state of Arunachal Pradesh, in which it was discovered.
5. Praveen Sinha has been appointed as the Acting Chief of which Indian organisation?
[A] Intelligence Bureau
[B] Central Vigilance Commission
[C] Central Bureau of Investigation
[D] Election Commission of India
Show Answer
Correct Answer: C [Central Bureau of Investigation]
Notes:
The Additional Director of the Central Bureau of Investigation (CBI), Praveen Sinha has been appointed as the acting chief of CBI.
He is a 1988-batch Gujarat cadre IPS officer. After Rishi Kumar Shukla who retired recently, the acting Chief has been appointed till a decision on a New Director is taken. This is the third time in last five years that an interim chief will head CBI.
6. Which company has tied up with the Russian aircraft corporation MiG to provide post-warranty support to the Indian Navy jets?
[A] Crown group
[B] Adani Defence
[C] Pushpak
[D] Garuda
Show Answer
Correct Answer: A [Crown group]
Notes:
Aviatech Enterprises, one of the companies of the Delhi-based Crown group, working in the field of defence aerospace maintenance, has tied up with the Russian aircraft corporation MiG.
This partnership has been made to provide post-warranty support to the Indian Navy’s MiG-29K and MiG-29KUB fighter jets.
7. Tianwen-1, is a Mars probe launched by which country?
[A] Russia
[B] China
[C] Japan
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: B [China]
Notes:
China launched the Tianwen-1 Mars probe in July 2020. The space craft is expected to enter the Mars orbit around February 10 and to touch down the planet later this year.
The probe has recently sent back its first image of Mars, with the geological features including the Schiaparelli crater and the Valles Marineris stretch of canyons. As per the country’s space agency CNSA, the photograph was taken about 2.2 million kilometres from Mars.
8. Srivilliputhur – Megamalai Tiger Reserve, which was recently approved, is located in which state?
[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Karnataka
[D] Andhra Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Tamil Nadu]
Notes:
The Central government has given its approval for the creation of Srivilliputhur – Megamalai Tiger Reserve in Tamil Nadu.
This is the fifth tiger reserve in Tamil Nadu and will include the Meghamalai and Srivilliputhur Grizzled Squirrel Wildlife Sanctuaries. The State government will notify its fifth tiger reserve, after the notification from the Centre.
9. Brookesia nana, which was making news recently, is one of the smallest species of which family?
[A] Butterfly
[B] Chameleon
[C] Turtle
[D] Spider
Show Answer
Correct Answer: B [Chameleon]
Notes:
A German-Madagascan expedition team has discovered a chameleon subspecies in Madagascar, which might be the smallest reptile on earth.
Named as Brookesia nana, the male reptile has a body of only 13.5 mm and top to tail length of 22mm. As per the Scientists, the species native to northern Madagascar rainforest might be threatened by extinction.
10. ‘Asom Mala’ programme has been launched in which Indian state/UT?
[A] Arunachal Pradesh
[B] Assam
[C] Sikkim
[D] Bihar
Show Answer
Correct Answer: B [Assam]
Notes:
Prime Minister Narendra Modi launched a programme in the state of Assam named ‘Asom Mala’. It aims to improve state highways and major district roads.
The programme also aims to provide quality inter-linking roads between the National Highways and the Rural roads. Another objective of the scheme is to promote ‘Multi-modal transportation’ in the state.