41. As per a recent report, which sector has the maximum number of delayed projects?
[A] Railways
[B] Transport and highways sector
[C] Tele- communication
[D] Housing
Show Answer
Correct Answer: B [Transport and highways sector]
Notes:
As per a recent report by the Centre, Transport and highways sector has the maximum number of delayed projects.
Of the 769 projects of the sector, 358 projects are delayed. The total original cost of implementation of the projects when sanctioned, was ₹4,33,744 crore, but this was subsequently anticipated at ₹4,60,524 crore with a cost overrun of 6.2%.
42. ‘Pushpa Kamal Dahal ‘Prachanda’ has been appointed as the new Prime Minister of which country?
[A] Bangladesh
[B] Nepal
[C] Maldives
[D] Mauritius
Show Answer
Correct Answer: B [Nepal]
Notes:
Nepal President Bidya Devi Bhandari appointed CPN-Maoist Centre chairman Pushpa Kamal Dahal ‘Prachanda’ as the new Prime Minister of Nepal.
Prachanda has been appointed as the Prime Minister of Nepal as per the Article 76 Clause 2 of the Constitution. There has been an understanding between Prachanda and Oli to lead the government on rotation basis.
43. India has agreed to start negotiations for a free trade agreement with which neighbouring country?
[A] China
[B] Sri Lanka
[C] Bangladesh
[D] Nepal
Show Answer
Correct Answer: C [Bangladesh]
Notes:
India and Bangladesh agreed to start negotiations for a free trade agreement (FTA) at an early date. The decision was taken in a meeting between Commerce and Industry Minister Piyush Goyal and his Bangladeshi counterpart Tipu Munshi.
A joint feasibility study on the Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA), has been carried out after the two countries agreed to explore the possibility of negotiating a trade pact. The bilateral trade between India and Bangladesh increased to USD 18.2 billion in 2021-22.
44. Comptroller and Auditor General (CAG) detected anomalies in updation of National Register of Citizens (NRC) in which state/UT?
[A] West Bengal
[B] Assam
[C] Jammu and Kashmir
[D] Punjab
Show Answer
Correct Answer: B [Assam]
Notes:
The Comptroller and Auditor General (CAG) of India has detected large-scale anomalies in the updation of the National Register of Citizens (NRC) for Assam.
It also flagged the risk of data tampering due to improper software development for the exercise. The updation process of the 1951 NRC for Assam was done under the supervision of the Supreme Court. The updated final NRC was released on August 31, 2019 and it left out 1.9 million of the 33 million applicants on suspicion of their claims as Indian citizens.
45. Which Union Ministry released a policy draft for Animation, Visual Effects, Gaming and Comics — Extended Reality (AVGC-XR)?
[A] Information and Broadcasting Ministry
[B] Science and Technology Ministry
[C] Electronics and IT Ministry
[D] Finance Ministry
Show Answer
Correct Answer: A [Information and Broadcasting Ministry]
Notes:
Union Information and Broadcasting Ministry released a policy draft for Animation, Visual Effects, Gaming and Comics — Extended Reality (AVGC-XR).
It has an aim to boost India’s domestic capacities and develop opportunities in AVGC-XR sector. The policy at state and national levels talks about the framing of a new curriculum at school and college levels, under ‘Create in India’ campaign and creating more job opportunities. The taskforce on AVGC-XR was formed under the aegis of I&B Ministry secretary Apurva Chandra.
46. Who has been appointed as the Chairman of National Highways Authority of India (NHAI)?
[A] Naresh Kumar
[B] Santosh Kumar Yadav
[C] Ajay Bhadoo
[D] Vibhu Nayar
Show Answer
Correct Answer: B [Santosh Kumar Yadav]
Notes:
The National Highways Authority of India (NHAI) has appointed senior bureaucrat Santosh Kumar Yadav as Chairman.
Santosh Kumar Yadav, a 1995-batch IAS officer is currently additional secretary in the Department of School Education and Literacy, Ministry of Education.
47. Anil Kumar Lahoti has been appointed as the Chief Executive Officer and Chairman of which institution?
[A] UIDAI
[B] Railway Board
[C] myGOV
[D] PMFBY
Show Answer
Correct Answer: B [Railway Board]
Notes:
Former Central Railway General Manager Anil Kumar Lahoti has been appointed as the Chief Executive Officer and Chairman of the Railway Board.
He will be taking over the chairmanship from Vinay Kumar Tripathi on January 1. The Railway board has been transitioning to a new integrated service named Indian Railway Management Service.
48. Australia’s men’s Test Player-of-the-Year award has been named after which player?
[A] Ricky Ponting
[B] Adam Gilchrist
[C] Shane Warne
[D] Brett Lee
Show Answer
Correct Answer: C [Shane Warne]
Notes:
Cricket Australia has named the men’s Test Player of the Year award after Shane Warne. The legendary cricketer Warne passed away earlier this year.
In 2006, Warne won the Test player of the Year award and finished as the second-highest wicket-taker in Tests by the end of his career. Warne clinched 708 wickets from 145 matches.
49. What is the name of the digital project funded by Google to map the language diversity of India?
[A] Project Bharat
[B] Project Vaani
[C] Project Echo
[D] Project Inimai
Show Answer
Correct Answer: B [Project Vaani]
Notes:
The Indian Institute of Sciences (IISc), ARTPARK (AI and Robotics Technology Park) and Google have partnered together for ‘Project Vaani’ Initiative.
The digital project aims to map the language diversity of India by collecting speech sets of about a million people across 773 districts. The project aims to record over 150,000 hours of speech, part of which will be transcribed in local scripts. The goal is to boost development of automatic speech recognition, speech to speech translation and natural language understanding.
50. U Kiang Nangbah, whose death anniversary was observed recently, was a freedom fighter from which state?
[A] Assam
[B] Meghalaya
[C] Arunachal Pradesh
[D] Sikkim
Show Answer
Correct Answer: B [Meghalaya]
Notes:
Leaders and people of Meghalaya paid rich tribute to the Freedom Fighter U Kiang Nangbah on his 160th death anniversary.
U Kiang Nangbah had revolted against the British when Khasi-Jaiñtia Hills region were not part of India. He was hanged publicly at in Jowai town on December 30, 1862.