1. Which state launched a scheme to provide Rs 10,000 stipend per annum for females pursuing post-graduate programmes?
[A] Gujarat
[B] Assam
[C] Tamil Nadu
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: B [Assam]
Notes:
Assam state government launched a scheme to provide stipend of Rs 10,000 per annum to female students pursuing post-graduate programmes in educational institutions of the State.
This stipend would be helpful in covering their commutation and other related expenses of the students.
2. When is the ‘Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare’ observed?
[A] November 5
[B] November 10
[C] November 15
[D] November 30
Show Answer
Correct Answer: D [November 30]
Notes:
‘The Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare’ is commemorated on November 30 every year.
This day was adopted by the United Nations to remember the victims of chemical warfare. It aims to encourage efforts for eliminating the use of chemical weapons and remember those who have suffered because of such warfare.
3. Agni Warrior is a bilateral defence exercise held between India and which country?
[A] USA
[B] France
[C] Singapore
[D] Sri Lanka
Show Answer
Correct Answer: C [Singapore]
Notes:
The 12th Edition of Exercise Agni Warrior, a bilateral exercise between the Singapore and Indian Army concluded at Devlali (Maharashtra).
Exercise Agni Warrior, involved joint firepower planning, execution and use of New Generation Artillery Equipment. Indigenously manufactured Artillery guns and howitzers also participated in the final phase of the exercise.
4. India provided financial assistance of USD 100 million to which country (in December 2022), to tackle economic challenges?
[A] Afghanistan
[B] Maldives
[C] Iran
[D] Madagascar
Show Answer
Correct Answer: B [Maldives]
Notes:
India has provided financial assistance of USD 100 million to the Maldives government to help tackle the economic challenges faced by the country.
The financial support of USD 100 million to the Maldives government will be provided through subscription in Maldives’ Government Domestic Treasury bonds by State Bank of India, Male.
5. Which institution released the ‘State of Global Water Resources 2021’?
[A] FAO
[B] WMO
[C] UNEP
[D] UNFCCC
Show Answer
Correct Answer: B [WMO]
Notes:
World Meteorological Organisation (WMO) released a report titled ‘State of Global Water Resources 2021’.
As per the report, the volume of water available in the Ganga and the groundwater in the river-basin reduced significantly between 2002 and 2021. The report has also identified several other global hot spots that show the same trend.
6. Which country has added key anti-Pakistani militant group and its al-Qaida branch to its list of ‘global terrorists’?
[A] India
[B] USA
[C] Russia
[D] Australia
Show Answer
Correct Answer: B [USA]
Notes:
The United States has added a key anti-Pakistani militant group and its al-Qaida branch to its list of ‘global terrorists’.
As per the State Department, both groups operate from Afghanistan, but they have hideouts in Pakistan’s former tribal regions.
7. Isaac Herzog visited Bahrain for the first time as the Prime Minister of which country?
[A] UAE
[B] Israel
[C] USA
[D] Australia
Show Answer
Correct Answer: B [Israel]
Notes:
Israeli President Isaac Herzog held talks with Bahraini King and Crown Prince during the first trip by an Israeli head of state to the Gulf kingdom.
Isaac Herzog made the trip after the two countries normalised diplomatic relations in the year 2020.
8. Which state launched the ‘One District One Sport’ scheme?
[A] Odisha
[B] Gujarat
[C] Uttar Pradesh
[D] Himachal Pradesh
Show Answer
Correct Answer: C [Uttar Pradesh]
Notes:
Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath has launched One District One Sport (ODOS) on the lines of the One District One Product (ODOP) scheme of the government.
The aim of the scheme includes promoting sports culture, keeping the younger generation healthy and providing a platform for sportspersons to nurture their talents. Under ODOS, one sport will be identified in each of the 75 districts of Uttar Pradesh.
9. Parakram Diwas is celebrated at Longewala War Memorial, situated in which state?
[A] Rajasthan
[B] Punjab
[C] Gujarat
[D] Maharashtra
Show Answer
Correct Answer: A [Rajasthan]
Notes:
To mark the 51st anniversary of India’s victory in the Longewala battle during the India-Pakistan war, Parakram Diwas was celebrated at Jaisalmer Military Station and Longewala War Memorial in Rajasthan.
The Longewala battle between India and Pakistan was held in 1971.
10. Which city is the host of ‘Technotex 2023’, India’s premier show on Technical Textiles?
[A] Gandhi Nagar
[B] Guwahati
[C] Mumbai
[D] Pune
Show Answer
Correct Answer: C [Mumbai]
Notes:
‘Technotex 2023’, India’s premier show on Technical Textiles will be held in Mumbai. The event is being organized by the Ministry of Textiles, Government of India in collaboration with Federation of Indian Chambers of Commerce Industry, under National Technical Textiles Mission (NTTM).
This is the largest event of technical textile industry in India, which will be attended by top CEOs, manufacturers, industry peers, purchase managers and suppliers from India and around the globe.