21. Who has been named as the ‘2022 person of the year by Time magazine’?
[A] Elon Musk
[B] Volodymyr Zelensky
[C] Joe Biden
[D] Xi Jinping
Show Answer
Correct Answer: B [Volodymyr Zelensky]
Notes:
Ukraine President Volodymyr Zelensky has been named as the 2022 person of the year by Time magazine.
The Times cited that the President has put up a feisty resistance against the Russian invasion for nearly a year now. Zelensky shares the 2022 title with the spirit of Ukraine. When Russia declared war against its neighbour, Zelensky announced his decision to stay in Kyiv and rally his country.
22. Which city corporation launched the World Bank’s flagship Gender Toolkit?
[A] Mumbai
[B] Kolkata
[C] Chennai
[D] New Delhi
Show Answer
Correct Answer: C [Chennai]
Notes:
A Gender Toolkit based on ‘Enabling gender responsive urban mobility and public spaces’ was launched by Greater Chennai Corporation.
The toolkit was launched at a session conducted by the World Bank and the Chennai Urban Metropolitan Transport Authority. It aims to highlight the gender issues surrounding mobility and city design.
23. As per the new norms announced by UGC, what is the tenure of a Under-Graduate Programme?
[A] 2 years
[B] 2.5 years
[C] 3 years
[D] 4 years
Show Answer
Correct Answer: D [4 years]
Notes:
University Grants Commission (UGC) announced new norms for undergraduate degrees. The draft regulations are mentioned in ‘Curriculum and credit framework for four-year undergraduate programmes'(FYUP).
Under this new system students will get a UG degree in three years on completion of 120 credits and a UG honours degree in four years on completion of 160 credits.
24. Kylian Mbappe and Olivier Giroud, who were seen in the news, plays which sports?
[A] Cricket
[B] Football
[C] Badminton
[D] Shooting
Show Answer
Correct Answer: B [Football]
Notes:
France football team entered the semifinals of the World Cup by beating England 2-1. Olivier Giroud scored in the 78th minute which helped Franc win the game.
France is also on course to become the first team since Brazil in 1962 to win back-to-back World Cups. Kylian Mbappé is a 23 year old football player of the France team.
25. Who are the beneficiaries of the ‘SWAMIH’ Fund?
[A] MSMEs
[B] Home-buyers
[C] Students
[D] Infant Children
Show Answer
Correct Answer: B [Home-buyers]
Notes:
Special Window for Completion of Construction of Affordable and Mid-Income Housing Projects (SWAMIH I),was set up under the Special Window for Affordable and Mid-Income Housing.
The fund is sponsored by the Union Finance ministry, and is managed by SBICap Ventures Ltd. It aims to provide priority debt financing for the completion of stressed, brownfield and RERA registered residential projects. It ultimately provides relief to homebuyers of stalled projects.
26. What is the position of India in the 2022 Hurun Global list?
[A] 3
[B] 5
[C] 7
[D] 10
Show Answer
Correct Answer: B [5]
Notes:
India ranks at Number 5 as 20 Indian companies feature in 500 most valuable ones in the world, as per the 2022 Hurun Global list.
India rose from the 9th rank to 5th rank with 20 companies featured in the list. With USD 202 billion, Reliance Industries is the most valuable company ranked at followed by Tata Consultancy Services and HDFC Bank. Reliance Industries (34) and Tata Consultancy Services (65) are the only two Indian companies to feature in the top 100 list. US tops the list with 260 companies.
27. Which institution released the ‘International Debt Report 2022’?
[A] World Bank
[B] World Economic Forum
[C] ADB
[D] AIIB
Show Answer
Correct Answer: A [World Bank]
Notes:
According to the International Debt Report 2022 by the World Bank, debt of low and middle-income countries in Sub-Saharan Africa (SSA) rose to a record high of 789 billion USD in 2021.
This is the region’s highest debt burden since 2010 and the region’s current debt burden is beyond its repayment capacity.
28. The Indian Air Force (IAF) is set to conduct its annual air exercise in which region of the country?
[A] Southern region
[B] North-West region
[C] Eastern region
[D] Northern region
Show Answer
Correct Answer: C [Eastern region]
Notes:
The Indian Air Force (IAF) is set to conduct its annual air exercise in the eastern sector, amid the fresh tensions along the Line of Actual Control (LAC) in Arunachal Pradesh.
The exercise is set to see the activation of IAF bases in the areas around Tezpur, Chhabua, Jorhat in Assam and Hashimara in West Bengal. Fighter jets, transport aircraft, helicopters and Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) will participate in the exercise.
29. Which state set up ‘Inter-caste/ Inter-faith marriage-family coordination committee’?
[A] Assam
[B] Maharashtra
[C] Tamil Nadu
[D] Andhra Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Maharashtra]
Notes:
Maharashtra state government has set up ‘Inter-caste/ Inter-faith marriage-family coordination committee (state level).
The committee is to be headed by the state’s Women and Child Development Minister and BJP leader Mangal Prabhat Lodha. It aims to gather detailed information about couples in such marriages, and maternal families of the women involved if they are estranged.
30. Which city is the host of India Water Impact Summit (IWIS 2022)?
[A] Varanasi
[B] New Delhi
[C] Bengaluru
[D] Jaipur
Show Answer
Correct Answer: B [New Delhi]
Notes:
Union Minister for Jal Shakti Gajendra Singh Shekhawat inaugurated the 7th Edition of the India Water Impact Summit (IWIS) at New Delhi.
The theme of this year’s Summit is ‘Restoration and Conservation of Small Rivers in a Large Basin’ with focus on the select aspects of ‘Mapping and Convergence of 5Ps’ – People, Policy, Plan, Programme and Project.