11. Which country is the first to score over 500 runs on Day 1 of a Test Cricket Match?
[A] Australia
[B] England
[C] India
[D] South Africa
Show Answer
Correct Answer: B [England]
Notes:
England becomes the first team to score 500 runs on Day 1 of a Test Cricket Match. The team scored 506/4 runs against Pakistan at Rawalpindi Cricket Stadium in Pakistan. England surpassed Australia to create the world record during the first Test of the series against Pakistan, at the end of the first day of the game. Australia’s previous-highest total was 494/6, which they registered against South Africa in 1910.
12. Which is the first state to have a ‘Divyang department’ for the welfare of people with disabilities?
[A] Gujarat
[B] Punjab
[C] Maharashtra
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: C [Maharashtra]
Notes:
Maharashtra is the first state to set up the Divyang department, for the welfare of people with disabilities.
The government has created over 2000 posts for the new department which will formulate policies for the welfare of the disabled. Welfare activities of Divyang people like education, training, and rehabilitation were taken care of by the state social justice department, so far.
13. Which city is the host of the First G-20 Sherpa meeting held in India?
[A] Udaipur
[B] Jodhpur
[C] Varanasi
[D] Gandhi Nagar
Show Answer
Correct Answer: A [Udaipur]
Notes:
The Sherpa Meeting of India’s G20 Presidency is being organised in the city of Udaipur, Rajasthan. It is being attended by international Sherpas, their delegations, and heads of invited International Organizations (IOs) from G20 Members, 9 Guest countries among others.
Discussions of the 1st Sherpa Meeting were initiated by India’s G20 Sherpa, Amitabh Kant.
14. Which is the only authorised institution for sale and encashment of electoral bonds in India?
[A] State Bank of India
[B] NITI Aayog
[C] Reserve Bank of India
[D] Securities Exchange Board of India
Show Answer
Correct Answer: A [State Bank of India]
Notes:
The Government authorised sale and encashment of electoral bonds through 29 branches of State Bank of India (SBI) across the country.
The electoral bonds can be purchased by a person who is a citizen of India or incorporated or established in India. A person (individual) can buy electoral bonds, either singly or jointly with other individuals.
15. Which state recently got over ₹10.5 lakh cr investment proposals during its state-organised conclave?
[A] Telangana
[B] Odisha
[C] Tamil Nadu
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: B [Odisha]
Notes:
Odisha received over ₹10.5 lakh cr investment proposals during Make in Odisha (MIO Conclave 2022).
During the three-day (MIO Conclave 2022), the state received an overall investment proposal worth ₹10.5 lakh crores. UK-based Sram and Mram Group announced Rs 2-lakh crore investment for a semiconductor unit in Odisha at the ‘Make in Odisha Conclave’.
16. Which Union Ministry organised the Swar Dharohar festival?
[A] Ministry of Culture
[B] Ministry of Tourism
[C] Ministry of MSME
[D] Ministry of External Affairs
Show Answer
Correct Answer: A [Ministry of Culture]
Notes:
Ministry of Culture, Government of India in collaboration with Swar Dharohar Foundation inaugurated “Swar Dharohar Festival” under Kalanjali.
It is a Music, Art and Literature Festival which was organised to showcase the iconic art and culture of India and, the rich literary Art and Heritage of Indian States.
17. Archeologists discover mummies with solid- gold tongues in their mouths, in which country?
[A] Turkey
[B] Egypt
[C] Greece
[D] Japan
Show Answer
Correct Answer: B [Egypt]
Notes:
The archaeologists of Egypt made a strange discovery of old mummies with solid-gold tongues in their mouths.
The discovery was made in the central Nile Delta, 40 miles north of Cairo. The preserved corpses are said to be from 300 to 640 BCE. The people in those times believed that the dead will communicate with Osiris, the ancient Egyptian ‘Lord of the Underworld’.
18. Sukant Kadam, who was seen in the news, is associated with which sports?
[A] Badminton
[B] Cricket
[C] Hockey
[D] Chess
Show Answer
Correct Answer: A [Badminton]
Notes:
Six Indian para-shuttlers clinch gold medals at Peru Para Badminton International in Lima. World No 3 Sukant Kadam defeated ace shuttler Singapore’s Chee Hiong Ang to clinch gold.
India won 14 medals in total including 6 gold, 1 silver and 7 bronze. In the women’s category, Nithya Sre Sumathy Sivan and Mandeep Kaur clinched the titles in the SH6 and SL3 singles sections.
19. After the Monetary Policy Committee (MPC) Meeting in December 2022, what is the repo rate?
[A] 5.9 %
[B] 6.25 %
[C] 6.50 %
[D] 6.75 %
Show Answer
Correct Answer: B [6.25 %]
Notes:
The Reserve Bank of India’s (RBI) Monetary Policy Committee (MPC) hiked the repo rate by 35 basis points (bps) to 6.25 per cent with immediate effect.
The policy rate is now at its highest level since August 2018 and this is the fifth rate hike by the central bank in this financial year. MPC decided to remain focused on the withdrawal of accommodative stance. The standing deposit facility (SDF) rate stands adjusted to 6.00 per cent and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 6.50 per cent.
20. Who topped the ‘Forbes list of the World’s 100 Most Powerful Women’?
[A] Christine Lagarde
[B] Ursula von der Leyen
[C] Kamala Harris
[D] Sanna Marin
Show Answer
Correct Answer: B [Ursula von der Leyen]
Notes:
In the 19th annual Forbes list of the World’s 100 Most Powerful Women, President of the European Commission Ursula von der Leyen was ranked first for her leadership during the Ukraine war.
European Central Bank President Christine Lagarde came on second position while US Vice-President Kamala Harris was on third. From India, Union Finance Minister Nirmala Sitharaman is at 36th rank. SEBI Chairperson Madhabi Puri Buch, SAIL Chairperson Soma Mondal, Biocon Chair Kiran Mazumdar-Shaw and Nykaa CEO Falguni Nayar were on the list.