1. Which leader initiated the motion of no-confidence against the Union Government, which was accepted by the Lok Sabha Speaker?
[A] Pradyut Bordoloi
[B] Gaurav Gogoi
[C] Abdul Khaleque
[D] Jyotsna Mahant
Show Answer
Correct Answer: B [Gaurav Gogoi]
Notes:
A no-confidence motion is a step typically taken by an Opposition party to compel the current government to demonstrate its majority in the House.
Recently, Lok Sabha Speaker Om Birla accepted a motion of no-confidence against the government, which was initiated by Congress Deputy Leader in Lok Sabha, Gaurav Gogoi, after fulfilling the requisite headcount of 50 MPs as mandated by the rules.
2. Aditya Samant, who was seen in the news, is associated with which sports?
[A] Cricket
[B] Chess
[C] Badminton
[D] Tennis
Show Answer
Correct Answer: B [Chess]
Notes:
Maharashtra-based Aditya Samant became India’s 83rd Grandmaster after earning his third GM norm at the Master Tournament (MTO) in the Biel International Chess Festival.
He had earned his first norm to become a grandmaster at the Abu Dhabi Masters last year in August. His second norm was achieved in December last year at the 3rd El Llobregat Open.
3. What is the name of the new forum created by OpenAI, Microsoft, Google, and Anthropic?
[A] Frontier Model Forum
[B] Learning Model Forum
[C] Knowledge Model Forum
[D] Public Model Forum
Show Answer
Correct Answer: A [Frontier Model Forum]
Notes:
OpenAI, Microsoft, Google, and Anthropic have teamed up to create the Frontier Model Forum, aiming to regulate the development of large machine learning models, particularly “frontier AI models” that surpass current advanced capabilities.
These foundation models pose potential risks to public safety, and the forum will focus on ensuring their safe and responsible development, collaborating with policymakers, academics, and companies to advance AI safety research and establish best practices for deploying such models.
4. Asian Development Bank (ADB) inked a deal with India for ‘Enhancing Connectivity and Sustainability in Roads Project’ for which state?
[A] Gujarat
[B] Assam
[C] Bihar
[D] Maharashtra
Show Answer
Correct Answer: C [Bihar]
Notes:
The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India inked a deal for a $295 million loan for the implementation of the Enhancing Connectivity and Sustainability in Bihar Roads Project.
The loan aims to enhance approximately 265 kilometers of state highways in Bihar with climate and disaster resilient features, alongside incorporating road safety elements.
5. What is the process of removing securities of a listed company from a stock exchange?
[A] Delisting
[B] White-listing
[C] Black-listing
[D] Stock-listing
Show Answer
Correct Answer: A [Delisting]
Notes:
Delisting means removing the securities of a listed company from a stock exchange. Once delisted, the securities of that company can no longer be traded on the stock exchange.
The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is currently reassessing the delisting regulations applied to listed companies, aiming to curb share manipulation in companies that choose to delist from the stock exchanges.
6. Which Union Ministry has set up a working group to decriminalise laws to further promote ease of doing business?
[A] Ministry of Finance
[B] Ministry of MSME
[C] Ministry of Commerce and Industry
[D] Ministry of Corporate Affairs
Show Answer
Correct Answer: C [Ministry of Commerce and Industry]
Notes:
The Ministry of Commerce and Industry has set up a working group to decriminalise laws to further promote ease of doing business.
The group comprised representatives from industry associations, business chambers, legal professionals, and officials of seven ministries. It would also have representatives of the National Housing Bank, NABARD and CPCB.
7. DGCA fined which airline for deficiencies in their procedures related to frequent tail strike incidents?
[A] Air India
[B] IndiGo
[C] Spicejet
[D] Akasa
Show Answer
Correct Answer: B [IndiGo]
Notes:
The DGCA fined IndiGo Rs 30 lakhs and issued a show cause notice due to deficiencies in their documentation and procedures related to frequent tail strike incidents on their A321 aircraft.
Tail strikes occur when the tail of an aircraft hits the ground or any stationary object, with a majority happening during landings.
8. The book titled ‘Memories Never Die, was launched as a tribute to?
[A] Atal Bihari Vajpayee
[B] Abdul Kalam
[C] Pranab Mukherjee
[D] Manmohan Singh
Show Answer
Correct Answer: B [Abdul Kalam]
Notes:
Union Home Minister Amit Shah unveiled a book titled ‘Memories Never Die,’ tribute to former President Dr. APJ Abdul Kalam.
The Minister unveiled the book during his two-day visit to the Ramanathapuram district of Tamil Nadu. The book was co-authored by Dr. APJM Nasima Maraikayar and scientist Dr. Y. S. Rajan.
9.
Where is the ‘World Police and Fire Games 2023’ held?
[A] India
[B] Australia
[C] Japan
[D] Canada
Show Answer
Correct Answer: D [Canada]
Notes:
The 2023 World Police and Fire Games is a community-wide sports event that is held from July 28 – August 6, 2023 at Winnipeg, Canada.
India is represented by the Central Reserve Police Force (CRPF), and the athletes of CRPF bagged five gold and one silver medal for India on the first day of the event.
10. ICAR is an autonomous organisation under which Union Ministry?
[A] Ministry of MSME
[B] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
[C] Ministry of Science and Technology
[D] Ministry of Corporate Affairs
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Agriculture and Farmers Welfare]
Notes:
The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) is an autonomous organisation under the Department of Agricultural Research and Education (DARE), Ministry of Agriculture and Farmers Welfare. It is the highest authority responsible for coordinating, directing, and overseeing research and education related to agriculture.
The government has formed an 11-member high-level committee, led by Additional Secretary (DARE) and Secretary of ICAR, to propose measures for rationalizing and right-sizing ICAR.