21. Which institution has established a standard definition for ‘Water Neutrality’?
[A] Ministry of Jal Shakti
[B] NITI Aayog
[C] WAPCOS
[D] Indian Navy
Show Answer
Correct Answer: B [NITI Aayog]
Notes:
The government’s think-tank NITI Aayog has established a standard definition and approach for water neutrality in industries to promote water conservation and efficient use.
Water neutrality will be defined as the total freshwater consumption, including direct and indirect water use in critical supply chains, which should be equal to or less than the quantifiable water savings achieved through strategies aimed at improving water use efficiency and conservation efforts.
22. Aditi Swami, Parneet Kaur and Jyothi Surekha Vennam, who are seen in the news, play which sports?
[A] Tennis
[B] Archery
[C] Squash
[D] Shooting
Show Answer
Correct Answer: B [Archery]
Notes:
Aditi Swami, Parneet Kaur and Jyothi Surekha Vennam of the compound women’s archery team won India’s first ever gold medal in World Archery Championships 2023 in Berlin.
Sergio Pagni, a two-time World Cup Final winner, was hired as chief compound archery coach in December last year.
23. Samdech Hun Sen, who was seen in the news, is the Prime Minister of which country?
[A] Thailand
[B] Singapore
[C] Cambodia
[D] South Korea
Show Answer
Correct Answer: C [Cambodia]
Notes:
Cambodia’s electoral body announced the final results of the recent election, sealing a landslide victory for the ruling party of long-serving Prime Minister Hun Sen and a mandate for the next five years.
The country’s National Election Committee said Hun Sen’s Cambodian People’s Party won 120 of 125 available seats in the general election.
24. River Rejuvenation Project Devika is being undertaken in which state/UT?
[A] Rajasthan
[B] Jammu and Kashmir
[C] Uttarakhand
[D] Goa
Show Answer
Correct Answer: B [Jammu and Kashmir]
Notes:
River Rejuvenation Project Devika is nearing completion. It is built at a cost of over Rs 190 crore on the lines of ‘Namami Ganga’.
Urban Environmental Engineering Department (UEED) of the UT of Jammu and Kashmir is undertaking the project. Out of the 190 crore funds allocated for the project, the sharing of allocation is in the ratio of 90:10 by the Centre and UT respectively.
25. Gaddar, who passed away recently, was associated with which profession?
[A] Revolutionary Singer
[B] Sports person
[C] Business person
[D] Scientist
Show Answer
Correct Answer: A [Revolutionary Singer]
Notes:
Renowned Telangana folk singer and balladeer Gaddar, known for his revolutionary songs during the 1980s and later during the Telangana statehood agitation, passed away at the age of 77.
A former naxalite, Gaddar had led an underground life, including in the forests. He was a fiery singer and a poet.
26. Which country’s researchers achieved net energy gain in a nuclear fusion reaction for the second time?
[A] China
[B] USA
[C] India
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: B [USA]
Notes:
American researchers have achieved net energy gain in a nuclear fusion reaction for the second time, following a significant accomplishment in December 2022.
This achievement is considered a significant advancement in the journey towards harnessing a nearly boundless, secure, and environmentally friendly energy resource.
27. ‘Vaquita porpoise’, which was recently seen in the news, is endemic to which region?
[A] Mexico
[B] Australia
[C] South Asia
[D] West Africa
Show Answer
Correct Answer: A [Mexico]
Notes:
Porpoises are a group of fully aquatic marine mammals. Although similar in appearance to dolphins, they are more closely related to narwhals and belugas.
Vaquita porpoises are endemic to the northern end of the Gulf of California. The International Whaling Commission (IWC) released its inaugural ‘extinction alert,’ focusing on the vaquita porpoise, a species with a mere 10 remaining individuals located in the Gulf of California or Sea of Cortez in Mexico.
28. As per a recent report, sovereign credit ratings of how many countries will be impacted, without reductions in emissions?
[A] 19
[B] 39
[C] 59
[D] 99
Show Answer
Correct Answer: C [59]
Notes:
A recent research has unveiled connections between a nation’s creditworthiness and the repercussions of climate change.
Unless emission cuts occur, about 59 countries, including India, might witness a decline in their sovereign credit ratings, and global corporate debt could escalate in the next ten years.
29. How many medals were clinched by India in the World University Games (WUG) 2023?
[A] 26
[B] 32
[C] 45
[D] 51
Show Answer
Correct Answer: A [26]
Notes:
India ended its World University Games (WUG) campaign with its best-ever performance, winning a record haul of 26 medals, including 11 gold.
India finished at seventh spot with 11 gold, 5 silver and 10 bronze, the best ever standing in the medal tally.
30. What is the new name of the National Institute of Industrial Engineering (NITIE)?
[A] IIM Mumbai
[B] IIM Thane
[C] IIM Pune
[D] IIIT Thane
Show Answer
Correct Answer: A [IIM Mumbai]
Notes:
The National Institute of Industrial Engineering (NITIE) will be renamed as the Indian Institute of Management, Mumbai (IIM Mumbai) after the IIM (Amendment) Bill 2023 was passed by both Houses of the Parliament.
This makes NITIE the 21st IIM in India and the second in Maharashtra, following IIM Nagpur.