1. Which Union Minister released e-book on Standard Treatment Guidelines for Substance Use Disorders (SUD) and Behavioural Addictions?
[A] Dr Harsh Vardhan
[B] Ramesh Pokhriyal Nishank
[C] Jitendra Singh
[D] Amit Shah
Show Answer
Correct Answer: A [Dr Harsh Vardhan]
Notes:
Union Health Minister Dr Harsh Vardhan has released e-book on Standard Treatment Guidelines for the Management of Substance Use Disorders (SUD) and Behavioural Addictions.
The Minister cautioned that the World Drug Report 2020 suggests that COVID-19 will induce disorders in the country. The substance use is associated with non-communicable disorders like cardiovascular, cancer and mental health. He also highlighted that smoking increases the risk for Covid-19.
2. Who has been appointed as the Managing Director and Group Chief Executive Officer of the credit rating agency ICRA Ltd?
[A] N Sivaraman
[B] Sankara Narayanan
[C] Manoj Fadnis
[D] Dilip Sadarangani
Show Answer
Correct Answer: A [N Sivaraman]
Notes:
India’s leading credit rating agency ICRA Ltd has appointed N Sivaraman as the Managing Director and Group Chief Executive Officer.
The appointment has been made for three years with effect from August 10. His tenure may also be extended for two more years. He had held senior positions in L&T Finance Holdings and he has served as the Chief Operating Officer at IL&FS till July 31, 2020.
3. Which organisation released the report “The Toxic Truth: Children’s exposure to lead pollution undermines a generation of potential”?
[A] UNESCO
[B] World Health Organisation
[C] UNICEF
[D] Food and Agricultural Organisation
Show Answer
Correct Answer: C [UNICEF]
Notes:
United Nations Children’s Fund (UNICEF) and non-profit Pure Earth jointly released a report titled “The Toxic Truth: Children’s exposure to lead pollution undermines a generation of potential”.
As per the report, one third of the world’s children (800 million) are affected by lead poisoning and 275 million of them are in India. The report also highlights that around half of the affected children were from South Asia. Informal recycling of lead-acid batteries is a major contributor to lead poisoning.
4. Lee Teng-hui, who passed away recently, was the first democratically elected President of which country?
[A] Vietnam
[B] Taiwan
[C] Singapore
[D] Malaysia
Show Answer
Correct Answer: B [Taiwan]
Notes:
Former Taiwan President Lee Teng-hui has recently passed away at the age of 97, after having suffered from Pneumonia.
After a landslide victory, Lee Teng-hui served as the first democratically elected president of Taiwan in the year 1996. He resisted China’s activities to absorb the country and wanted Taiwan to be a ‘country of democracy, freedom, human rights and dignity’.
5. Which global firm became the world’s most valuable publicly listed company, after surpassing Saudi Aramco?
[A] Apple
[B] Amazon
[C] Reliance
[D] Google
Show Answer
Correct Answer: A [Apple]
Notes:
Apple surpassed multinational petroleum company Saudi Aramco to become the world’s most valuable publicly listed company.
The market capitalisation of the technology company surged to USD 1.82 trillion, as per the regulatory filing of the company. Whereas, the market capitalisation of Aramco stood at USD 1.760 trillion.
6. Amar Singh, who passed away recently, was related to which field?
[A] Sports
[B] Politics
[C] Literature
[D] Arts
Show Answer
Correct Answer: B [Politics]
Notes:
Rajya Sabha member Amar Singh has recently passed away at the age of 64. He was undergoing treatment in hospital for the past few months.
Several political leaders condoled the death of Amar Singh. He was a businessman turned Politician who had acquaintances in all major parties. He was active in his social media account even during last week.
7. What is the name of the hurricane that has hit the US state North Carolina?
[A] Dolly
[B] Bertha
[C] Isaias
[D] Gonzalo
Show Answer
Correct Answer: C [Isaias]
Notes:
As per the National Hurricane Center of the United States, North Carolina has recently witnessed a Hurricane Isaias.
The hurricane has made a landfall near Ocean Isle Beach in North Carolina. More than a dozen tornadoes have been reported in North Carolina, Virginia, Maryland and Delaware. At least 2 people is said to have been killed in the hurricane.
8. Ciro Immobile, who was seen in news recently, is associated with which sports?
[A] Cricket
[B] Football
[C] Hockey
[D] Basket Ball
Show Answer
Correct Answer: B [Football]
Notes:
Ciro Immobile is an Italian professional footballer who plays for the football club Lazio and the national team of Italy.
Ciro Immobile was seen in news, as he has won the domestic Golden Boot and the European Golden Shoe award. In a recent match, he matched Gonzalo Higuain’s record of 36 goals in a single season. The striker had a record 14 penalties out of the total goals.
9. Thenzawl Golf Resort, which was seen in news recently, is located in which state?
[A] Mizoram
[B] Sikkim
[C] Manipur
[D] Assam
Show Answer
Correct Answer: A [Mizoram]
Notes:
The Thenzawl Golf Resort project has been virtually inaugurated in the state of Mizoram, by the Union Minister of State for Culture & Tourism (IC) Prahlad Singh Patel.
The project has been launched under the Swadesh Darshan Scheme’s Integrated Development of New Eco Tourism. With a toral site area of 105 acres and a play area of 75 acres, it has been designed by the top-ranked Canada based architectural firm, the Graham Cooke and Associates.
10. Which country successfully launched an intercontinental ballistic missile named ‘Minuteman 3’?
[A] China
[B] United States
[C] Israel
[D] South Korea
Show Answer
Correct Answer: B [United States]
Notes:
The United States has successfully launched an intercontinental ballistic missile named Minuteman 3 from California.
The missile was test flighted from the Vandenberg Air Force Base to a target in the Pacific Ocean. The unarmed missile and its three vehicles travelled over 6750 kilometers to the Marshall Islands as a part of the test.