1. Higher Education Financing Agency (HEFA) is a joint venture of Education Ministry and which bank?
[A] State Bank of India
[B] HDFC Bank
[C] Canara Bank
[D] ICICI Bank
Show Answer
Correct Answer: C [Canara Bank]
Notes:
Higher Education Financing Agency (HEFA) is a joint venture of Education Ministry, Government of India and Canara Bank for financing creation of capital assets in premier institutions.
A Parliamentary panel has recently directed the Education Ministry to fast track the process of disbursing sanctioned loans by the HEFA.
2. The ‘Foundational Literacy and numeracy Assessment Test (FLNAT)’ is organised under which program?
[A] Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan
[B] New India Literacy Programme
[C] Scheme of Vocational Education
[D] National Merit-cum-Means Scholarship Scheme
Show Answer
Correct Answer: B [New India Literacy Programme]
Notes:
The first ‘Foundational Literacy and numeracy Assessment Test (FLNAT)’ is organised under under Nav Bharat Saaksharta Karyakram (New India Literacy Programme).
The Test was held across 10 States and UTs in the country to assess the basic Reading, Writing and Numeracy skills of the neo-literates.
3. What is the name of the mineral concentrations on the bottom of the sea, which is a source for cobalt, copper, nickel and manganese?
[A] Polymetallic Nodules
[B] Universal Concentrations
[C] Undersea Nodules
[D] Seabed Metals
Show Answer
Correct Answer: A [Polymetallic Nodules]
Notes:
International Seabed Authority has decided to start taking permit applications in July from companies that want to mine the ocean’s floor.
The undersea mining will be conducted to extract key battery materials — cobalt, copper, nickel, and manganese — from potato-sized rocks called ‘polymetallic nodules’ found at depths of 4 kilometers to 6 kilometers.
4. Which country has recently agreed to join the ‘Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership’?
[A] Israel
[B] United Kingdom
[C] UAE
[D] Brazil
Show Answer
Correct Answer: B [United Kingdom]
Notes:
Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) is a Free Trade Agreement.
It was agreed between 11 countries in Pacific Rim. United Kingdom has recently agreed to join this pact.
5. Ukraine recently placed an order to procure ‘Rosomak multi-purpose armoured vehicle’ from which country?
[A] USA
[B] UK
[C] Germany
[D] Poland
Show Answer
Correct Answer: D [Poland]
Notes:
Ukraine has recently placed an order to procure 100 Rosomak multi-purpose armoured vehicles from Poland.
These multi-purpose armoured vehicle is the licensed variant of the Finnish Patria AMV. The order will be financed through funds that Poland has received from the European Union and US funds that Ukraine has received.
6. Palm Sunday is an event associated with which religion?
[A] Islam
[B] Sikhism
[C] Christianity
[D] Jainism
Show Answer
Correct Answer: C [Christianity]
Notes:
Palm Sunday is the Christian moveable feast that occurs on the Sunday before Easter. It was observed on April 2 this year.
The feast commemorates Christ’s entry into Jerusalem. Its name originates from the palm branches waved by the crowd to greet and honour Jesus Christ as he entered the city.
7. What is the name of the single shape that can be used to cover a surface completely without creating a repeated pattern?
[A] Einstein Tile
[B] Ramanujan Tile
[C] C V Raman Tile
[D] Newton Tile
Show Answer
Correct Answer: A [Einstein Tile]
Notes:
The Einstein tile is a single shape that can be used to cover a surface completely without creating a repeated pattern. It was discovered recently by mathematicians.
“Einstein” is a play on German ein stein or “one stone”. A set of tile-types is considered to be aperiodic if copies of these tiles can only form patterns without repetition.
8. ’Squirrelpox virus’ disease is spreading in which country?
[A] India
[B] China
[C] UK
[D] Australia
Show Answer
Correct Answer: C [UK]
Notes:
Squirrelpox virus is a deadly disease affecting the United Kingdom red squirrels. Invasive, non-native grey squirrels from North America are the main carriers of this pathogen.
The pox killed up to 80% of red squirrels over winter at one of just three sites 11,000 people have signed a petition calling on the Welsh government to fund vaccine research.
9. ‘National Buildings Construction Corporation’ functions under which Union Ministry?
[A] Ministry of Housing and Urban Affairs
[B] Ministry of Rural Development
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of Finance
Show Answer
Correct Answer: A [Ministry of Housing and Urban Affairs]
Notes:
National Buildings Construction Corporation is a central public sector enterprise that comes under the aegis of the Ministry of Housing and Urban Affairs.
It recently bagged an order worth ₹488.02 crore from the Department of Border Management for the construction of a border and road with a length of 88.58 km.
10. Which Indian state organised the ‘Food Conclave 2023’ brainstorming event?
[A] Tamil Nadu
[B] Telangana
[C] Andhra Pradesh
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: B [Telangana]
Notes:
The Food Conclave 2023 is a two-day event that will be organized by Telangana government. It will focus on agri-food sector and its challenges.
It is the inaugural edition of the State government’s annual brainstorming event for the agri-food sector. The event will bring together the top 100 agri-food industry thought leaders.