1. Which of the following organizations created India’s first auto ETF?
[A] DSP Mutual Fund
[B] UTI Asset Management
[C] Nippon Life India Asset Management Limited
[D] Aditya Birla Sun Life Asset Management
Show Answer
Correct Answer: D [Aditya Birla Sun Life Asset Management]
Notes:
Recently The Nippon Life India Asset Management Limited (NAM India) which is the asset manager of Nippon India Mutual Fund (NIMF) launched Nippon India Nifty Auto ETF.
2. Which company will purchase a 100 percent stake in Allyis India and Green Investments for up to USD 125 million?
[A] Tech Mahindra
[B] HCL Technologies
[C] Accenture
[D] Cognizant
Show Answer
Correct Answer: A [Tech Mahindra]
Notes:
Recently,Tech Mahindra has approved a proposal for the acquisition of a 100 per cent stake in Allyis India and Green Investments, for a total consideration of up to USD 125 million.
3. Snapdeal has teamed with which financial institution to provide co-branded, contactless RuPay credit cards for online buyers?
[A] SBI Cards
[B] Axis Bank
[C] BoB Financial
[D] Punjab National bank
Show Answer
Correct Answer: C [BoB Financial]
Notes:
Snapdeal has partnered BoB Financial and NPCI to launch co-branded, contactless RuPay credit cards targeted at online buyers from smaller cities. Snapdeal receives more than 86% of its orders from outside the metros, with over 72% from buyers living in tier-2 and smaller cities
4. Which company received the highest bid of Rs 12,100 crore for Neelachal Ispat Nigam Ltd (NINL)?
[A] Essar Steel India Ltd
[B] JSW Steel Limited
[C] Tata Steel Long Products Limited (TSLP)
[D] Consortium of Jindal Steel & Power Limited and Nalwa Steel and Power Ltd
Show Answer
Correct Answer: C [Tata Steel Long Products Limited (TSLP)]
Notes:
The Government of India has approved the sale of Neelachal Ispat Nigam Ltd (NINL) to Tata Steel Long Products Ltd.
5. Which country agreed to buy 420 wide gauge wagons from Hindustan Engineering and Industries Limited (HEIL) in India?
[A] Bangladesh
[B] Nepal
[C] Bhutan
[D] Sri Lanka
Show Answer
Correct Answer: A [Bangladesh]
Notes:
The Bangladesh Railway has signed an agreement with Hindustan Engineering and Industries Limited (HEIL).
6. Which insurance firm recently teamed with Visa to provide Visa platinum cardholders customized insurance coverage for chosen PSBs?
[A] HDFC Ergo General Insurance
[B] IFFCO Tokio General Insurance
[C] Care Health Insurance
[D] Magma HDI Health Insurance
Show Answer
Correct Answer: A [ HDFC Ergo General Insurance ]
Notes:
The HDFC Ergo General Insurance has partnered with Visa to offer curated insurance cover for platinum cardholders of Visa for select PSBs. The fraud insurance cover upto Rs 1 lakh will be offered under the policy.
7. Which bank recently partnered with Ezetap to provide integrated point-of-sale solutions at 4000 sites throughout India?
[A] ICIC Bank
[B] Kotak Mahindra Bank
[C] HDFC Bank
[D] HSBC Bank
Show Answer
Correct Answer: B [Kotak Mahindra Bank ]
Notes:
The Kotak Mahindra Bank has partnered with Ezetap to grant integrated PoS solutions at 4000 locations in India. This will boost PoS penetration in the merchant segment.
8. Which company has partnered with RWE Renewable GmbH of Germany to look into the possibility of developing cooperative offshore wind projects in India?
[A] NTPC
[B] Tata Power
[C] JSW Energy
[D] Adani Power
Show Answer
Correct Answer: C [JSW Energy]
Notes:
Tata Power has collaborated with Germany-based RWE Renewable GmbH to explore the potential for joint development of offshore wind projects in India. A Memorandum of Understanding (MoU) in this regard was signed between Tata Power Renewable Energy Limited, a wholly-owned subsidiary of Tata Power, and RWE, one of the world’s leaders in offshore wind.
9. In March 2022, what was the topic of the 3rd NIC Tech Conclave?
[A] Making India flourish in advanced technologies
[B] Technologies for overall development of economy
[C] Next-Gen Technologies for Digital Government
[D] Adopt technology today for better future to live
Show Answer
Correct Answer: C [Next-Gen Technologies for Digital Government]
Notes:
The 3rd NIC Tech Conclave was inaugurated by Union Communications and IT Minister Ashwini Vaishnaw in New Delhi.nThe event was organized by National Informatics Centre (NIC). Theme of the conclave: ‘Next-Gen Technologies for Digital Government’ The IT experts from industrial backgrounds shared their views in various areas like Artificial Intelligence, Data Analytics, NextGen Database Solutions, Cyber Security, Future of Cloud, and various e-Governance Solutions, etc. The conclave aims to enhance the IT sector, develop ICT technologies and their use in various cases. The conclave provided the platform to understand new technologies and applications.
10. Who was appointed to represent the National Financial Reporting Authority (NFRA) as its Chairman?
[A] Ajay Bhushan Pandey
[B] Nitin Chugh
[C] DN Patel
[D] Ashwani Bhatia
Show Answer
Correct Answer: A [Ajay Bhushan Pandey]
Notes:
Ajay Bhushan Pandey was appointed as Chairman of the National Financial Reporting Authority (NFRA) for a period of three years. He is a former finance secretary.