Quiz 681: GK Questions for MPPSC Recruitment Exams

This quiz has 10 General Knowledge / GK Questions for MPPSC Recruitment Exams based on syllabus of GK of Competition examinations and previous years question papers.

1. Where was the first Tamil Sangam held__?

[A] Madurai
[B] Kapatpuram
[C] Kaveripattnam
[D] Kural

Show Answer

Correct Answer: A [ Madurai ]
Notes:
The first tamil Sangam was held to the south of Madurai under the patronage of Makeerthy, the Pandyan king. Agastya was the president of first sangam. Unfortunately, no literary work of this Sangam was available. The second tamil Sangam was held in Kapatpuram, second capital of the Pandyas. The third Tamil Sangam was held in Madurai. Its chairman was a tamil poet Nakkirar.
2. Export of which of the following is an Invisible Export?

[A] Services
[B] Prohibited goods
[C] Unrecorded goods
[D] Goods through smuggling

Show Answer

Correct Answer: A [ Services ]
Notes:
Any export that does not have a tangible physical presence (e.g. expertise, insurance underwriting). Here, Invisible Export means export of Services
3. Which of the following bodies organizes the ‘Bharat Rang Mahotsav’?

[A] Indian Council for Cultural Relations
[B] Ministry of Culture
[C] National School of Drama
[D] Sahitya Academy

Show Answer

Correct Answer: C [National School of Drama]
Notes:
Bharat Rang Mahotsav’ was established in 1999 as an annual theatre festival of National School of Drama (NSD). Originally it was founded to show case, works of Indian theatre practitioners but later it got international fame and attracted international performers. Now it is acknowledged as the largest theatre festival of Asia.
National School of Drama (NSD) is India’s premier theatre training institute operating under the aegis of Union Ministry of Culture
4. Which among the following revolutions is related to ‘fertilizers’?

[A] Silver Revolution
[B] Grey Revolution
[C] Golden Revolution
[D] Pink Revolution

Show Answer

Correct Answer: B [Grey Revolution]
Notes:
Green Revolution- Food grains,
White Revolution Milk,
Yellow Revolution-Oil seeds,
Blue Revolution-Fisheries
Golden Revolution-Fruits;
Silver Revolution-Eggs,
Round Revolution Potato,
Pink Revolution-Meat,
Grey Revolution (Fertilizers)
5. Which of the following Banks launched Kisan Credit Card for the first time?

[A] RBI
[B] SBI
[C] NABARD
[D] SEBI

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: C [NABARD]
6. When were the first digital electronic calculating machines developed?

[A] During Industrial Revolution
[B] During World War I
[C] During World War II
[D] During Cold War

Show Answer

Correct Answer: C [During World War II]
Notes:
During the Industrial Revolution, some mechanical devices were built to automate long and difficult tasks. The first digital electronic calculating machines were developed during World War II.
7. Which of these diodes is used to detect optical signals?

[A] Photodiode
[B] Light emitting diode
[C] Photovoltaic diode
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: A [Photodiode]
Notes:
Photodiode can be used as a photodetector to detect optical signals.
8. Which astronomer’s treatise was named ‘Panchasiddhantika’?

[A] Varahamihira
[B] Aryabhatta
[C] Gargi
[D] Brahma Gupta

Show Answer

Correct Answer: A [Varahamihira]
Notes:
Varahamihira wrote Panchasiddhantika(Five schools of Astronomy) in which he focused on three different branches of astronomy as studied during the period and they were; astronomy and mathematics, astrology.
9. What is dry ice?

[A] Liquid nitrogen
[B] Water ice
[C] Solid carbon dioxide
[D] Frozen ethanol

Show Answer

Correct Answer: C [Solid carbon dioxide]
Notes:
“Dry ice” is solid carbon dioxide (CO2). Carbon dioxide freezes at -78.5 degrees Centigrade. When dry ice “melts” it undergoes a process called sublimation. This means that it is converted from a solid directly to a gas, bypassing the intermediate liquid stage. This is where the name “dry ice” comes from – when it melts, you never get any liquid, hence it’s “dry”.
10. What is the other name of Sahyadri Range?

[A] Western Ghats
[B] Eastern Ghats
[C] Shivaliks
[D] Lesser Himalayas

Show Answer

Correct Answer: A [Western Ghats]
Notes:
Western Ghats also known as Sahyadri is a mountain range that covers an area of 140,000 km² in a stretch of 1,600 km parallel to the western coast of the Indian peninsula, traverse the States of Kerala, Tamil Nadu, Karnataka, Goa, Maharashtra and Gujarat.
Share