GKToday

Quiz 660: General Science for SSC Examinations

1. Which of the following statements is incorrect about the Lysosome?
[A] It is a membrane-bound organelle found in plant as well as animal cells
[B] It is also called the suicidal bag of the cell
[C] It helps in the synthesis of protein
[D] It acts as a dispatch station of protein products received from the endoplasmic reticulum (ER)

Show Answer

Correct Answer: D [It acts as a dispatch station of protein products received from the endoplasmic reticulum (ER)]
Notes:
Golgi apparatus  acts as a dispatch station of protein products received from the endoplasmic reticulum (ER). Lysosomes are membrane-bound organelles. They are also called suicide bags because in case of disturbance of their cellular metabolism they digest their own cell by releasing own enzymes. Though lysosomes are not commonly-found in plant cells, but some plant cells do contain lysosomes. 
2. Which of the following is not present in animal cells?
[A] Cell walls
[B] Mitochondria
[C] Ribosomes
[D] Cytoplasm

Show Answer

Correct Answer: A [Cell walls]
Notes:
Animal cells do not have cell walls. Cell walls are found in plant cells. Other given organelles like Mitochondria, Ribosome and Cytoplasm are present in animal cells.
3. Which of the following protects the body against infectious disease and foreign invaders?
[A] Leukocytes
[B] Red blood cells
[C] Endoplasmic reticulum (ER)
[D] Golgi apparatus

Show Answer

Correct Answer: A [Leukocytes]
Notes:
White blood cells (WBCs), also called leukocytes or leucocytes, are the cells of the immune system that are involved in protecting the body against both infectious disease and foreign invaders. All white blood cells are produced and derived from multipotent cells in the bone marrow known as hematopoietic stem cells.
4. Hemoglobin in humans has the highest affinity for which of the following gases?
[A] Methane
[B] Carbon Monoxide
[C] Nitrous oxide
[D] Carbon dioxide

Show Answer

Correct Answer: B [Carbon Monoxide]
Notes:
Hemoglobin in humans has a very high affinity for carbon monoxide, forming carboxyhemoglobin which is a very bright red in color. Carbon monoxide is thus problematic for humans because it has affinity higher than that of oxygen.
5. Which of the following is not a part of the digestive system?
[A] Small Intestine
[B] Rectum
[C] Pharynx
[D] Spleen

Show Answer

Correct Answer: D [Spleen]
Notes:
The spleen plays multiple supporting roles in the body. It acts as a filter for blood as part of the immune system. The spleen is not part of the digestive system however is connected to the blood vessels of both the stomach and the pancreas.
6. A high-refractive-index polymer (HRIP) is a polymer that has a refractive index greater than _?
[A] .50
[B] 1.0
[C] 1.20
[D] 1.50

Show Answer

Correct Answer: D [1.50]
Notes:
A high-refractive-index polymer is a polymer that has a refractive index greater than 1.50. Such materials are required for anti-reflective coating and photonic devices such as light emitting diodes (LEDs) and image sensors.
7. Which of the following statements is incorrect about a Plane Mirror?
[A] The focal length of a plane mirror is infinity
[B] Its optical power is one
[C] It forms a virtual image of a real object
[D] It is used in constructing periscope

Show Answer

Correct Answer: B [Its optical power is one]
Notes:
Second statement is incorrect because the optical power of plane mirror is zero. 
8. Thin lamination is used in a transformer to reduce:
[A] Eddy current losses
[B] Hysteresis losses
[C] Corona losses
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: A [Eddy current losses]
Notes:
Lamination in a transformer construction reduces eddy current losses. Lamination provides with the efficient transfer of energy from the primary coil to the secondary one. 
9. Which of the following are the most and the least electronegative elements in the periodic table?
[A] Fluorine and Caesium
[B] Hydrogen and Helium
[C] Carbon and Oxygen
[D] Chlorine and Fluorine

Show Answer

Correct Answer: A [Fluorine and Caesium]
Notes:
Caesium is the least electronegative element in the periodic table and Fluorine is the most electronegative. Electronegativity is a measure of the tendency of an atom to attract a bonding pair of electrons.
10. Which of the following is the most commonly used chemical for ripening of mangoes in India?
[A] Potassium Iodide
[B] Silver Iodide
[C] Ammonium Nitrate
[D] Calcium Carbide

Show Answer

Correct Answer: D [Calcium Carbide]
Notes:
Calcium Carbide is the most commonly used chemical for ripening of mangoes in India. It reacts with the moisture emanated by the respiration of the fruit. It liberates a gas called acetylene which helps in ripening the fruit.