GKToday

Quiz 542: General Awareness Questions

1. A piece of Ice was tied with a string to a water bucket’s bottom, and the water bucket was filled with water with ice fully submerged in it. What would be the impact on the level of water when the ice melts away completely?
[A] The level of water will go up
[B] The level of water will go down
[C] The level of water will remain unchanged
[D] The level of water will first increase then come to the previous on

Show Answer

Correct Answer: B [The level of water will go down]
Notes:
There are two dimensions of this experiment. One is when Ice floats in water and another is as mentioned in the question. When Ice floats in water, the level of water will remain unchanged when the ice melts away because in this situation, Ice replaced water which is `equal to its weight`. But when the floating ice is taken down in the bottom of the bucket and tied over there with a string, and let melt away, the level of water will come down because now the ice was replacing the water `equal to its volume `and Ice has a lower density of water. So The answer of this question is -The level of water will go down.
2. Above 70 °C, sodium bicarbonate has a property of gradually decomposing, which makes it usable in Bakery products. Which among the following end product of this Thermal decomposition of Sodium bicarbonate makes it usable for the above purpose?
[A] Hydrogen
[B] Carbon Dioxide
[C] Water Vapor
[D] Sodium Carbonate

Show Answer

Correct Answer: B [Carbon Dioxide]
Notes:
Above 70 °C, sodium bicarbonate gradually decomposes into sodium carbonate, water and carbon dioxide as follows –
2 NaHCO3 → Na2CO3 + H2O + CO2 ,
In bakery, it reacts with other components or decomposes at higher temperature to release carbon dioxide, which causes dough to rise.
3. Acetylene cannot be safely pressurized as a pure compound. Which among the following is used for safe storage and transportation of Acetylene?
[A] Kerosene
[B] Acetone
[C] Vinegar (Acetic Acid)
[D] Propylene glycol

Show Answer

Correct Answer: B [Acetone]
4. Aihole Inscription is ascribed to which of the following rulers ?
[A] Pulkeshin II
[B] Rudradaman
[C] Kharvela
[D] Ashoka

Show Answer

Correct Answer: A [Pulkeshin II]
5. As per the Constitution of India, a new All India service can be instituted with only on the initiative of which among the following?
[A] Lok Sabha
[B] Rajya Sabha
[C] 2/3rd of the States of India
[D] Interstate Council

Show Answer

Correct Answer: B [Rajya Sabha]
Notes:
This question is based upon article 312 of the constitution which says Notwithstanding anything in “Chapter VI of Part VI or Part XI”, if the Council of States has declared by resolution supported by not less than two-thirds of the members present and voting that it is necessary or expedient in the national interest so to do, Parliament may by law provide for the creation of one or more all India services “including an all-India judicial service“common to the Union and the States, and, subject to the other provisions of this Chapter, regulate the recruitment, and the conditions of service of persons appointed, to any such service.
6. As per the Government of India act 1919, the life of the Council of State and Legislative Assembly were as follows
[A] 5 Years , 3 years
[B] 3 Years , 5 years
[C] 5 Years , 5 years
[D] 3 Years , 3 years

Show Answer

Correct Answer: A [5 Years , 3 years]
7. Which among the following organization compiles the Global Hunger Index (GHI)?
[A] United Nations World Food Programme
[B] United Nations Development Programme
[C] International Food Policy Research Institute (IFPRI)
[D] Food and Agriculture Organization of United Nation

Show Answer

Correct Answer: C [International Food Policy Research Institute (IFPRI)]
8. Which among the following economists is best known for his concepts of New Trade Theory and New Economic Geography?
[A] Edward C Prescot
[B] Amartya Sen
[C] Edmund S Phelps
[D] Paul Krugman

Show Answer

Correct Answer: D [Paul Krugman]
9. Makran is located in which among the following ?
[A] Arabian Sea
[B] Indian Ocean near southern coast of Sri Lanka
[C] Bay of Bengal
[D] Mediterranean Sea

Show Answer

Correct Answer: A [Arabian Sea]
10. What is Carbon Levy?
[A] It’s a tax levied on jet and shipping fuel to finance climate change mitigation
[B] It’s a tax levied on carbon fuel
[C] It’s a tax levied on production of fossil fuel and coal
[D] It’s a tax levied on production of coal only

Show Answer

Correct Answer: B [It’s a tax levied on carbon fuel]