31. How many rivers are there in Latvia?
[A] 17000
[B] 12000
[C] 10000
[D] 8000
Show Answer
Correct Answer: B [12000]
Notes:
The official name of Latvia is Republic of Latvia. Latvia lies in the North Europe. Latvia has a total of more than 12000 rivers but only 17 have a length more than 100 km.
32. Which of this is true regarding the types of land under the administration of the Delhi Sultanate?
- The land under the Delhi Sultanate administration was of four types.
- The land given to the people as a gift or alms, especially to Muslim scholars and saints like Inam or Waqf was tax free.
- The land that was in the hands of the provincial governors, that is, Walis or Muqtis and they collected the land revenues from this land and deposited the surplus in the central treasury.
[A] All except 1
[B] All 1, 2 and 3
[C] Only 2 and 3
[D] Only 1 and 3
Show Answer
Correct Answer: B [All 1, 2 and 3]
Notes:
The Delhi Sultanate had four land types: Inam/Waqf (tax-free gifts to scholars), land managed by provincial governors (Walis/Muqti), feudative land controlled by Hindu chieftains (fixed tribute), and Khalisah land (directly administered by the Sultan). The Iqta system assigned land to officials as salaries, influencing Mughal administration.
33. The natural disaster in which carbon di-oxide suddenly erupts from a deep lake water is known as _____:
[A] Fluvial
[B] Glacial
[C] Liminic
[D] Lacaustrine
Show Answer
Correct Answer: C [Liminic]
Notes:
A limnic eruption, also referred to as a lake overturn, is a rare type of natural disaster in which dissolved carbon dioxide (CO2) suddenly erupts from deep lake water, suffocating wildlife, livestock and humans. Such an eruption may also cause Tsunamis in the lake as the rising CO2 displaces water.
34. Moti mosque of Delhi was made by which Mughal emperor?
[A] Aurangzeb
[B] Akbar
[C] Shahjahan
[D] Humayun
Show Answer
Correct Answer: A [Aurangzeb]
Notes:
Moti Masjid is a white marble mosque in Delhi’s Red Fort, built by Mughal emperor Aurangzeb (1659-1660) for his wife Nawab Bai. It is known for its simplicity. Another Moti Masjid in Agra, built by Shah Jahan, is called the “Pearl Mosque.” A third Moti Masjid in Lahore was constructed by Emperor Jahangir.
35. Who among the following proclaimed dams as the “Temples of Modern India”?
[A] Sardar Patel
[B] Jawaharlal Nehru
[C] Rajendra Prasad
[D] Mahatma Gandhi
Show Answer
Correct Answer: B [Jawaharlal Nehru]
Notes:
Temples of modern India was a term coined by India’s first Prime Minister Jawahar Lal Nehru for dams. He used the term while starting the construction of the Bhakra Nangal Damto describe scientific research institutes, steel plants, power plants, dams that were being launched in India after independence to jumpstart scientific and industrial progress.
36. India has longest international border with which country?
[A] Nepal
[B] Bhutan
[C] Pakistan
[D] Bangladesh
Show Answer
Correct Answer: D [Bangladesh]
Notes:
India has the longest international border with Bangladesh. The total length of the India-Bangladesh border is approximately 4,096 kilometers (2,545 miles).
37. Pachmarhi biosphere reserve is in _____:
[A] Himachal Pradesh
[B] Arunachal Pradesh
[C] Andhra Pradesh
[D] Madhya Pradesh
Show Answer
Correct Answer: D [Madhya Pradesh]
Notes:
The Pachmarhi Biosphere Reserve is a non-use conservation area and biosphere reserve in the Satpura Range of Madhya Pradesh. It is located within Hoshangabad, Betul, and Chhindwara districts of Madhya Pradesh. UNESCO designated it as a biosphere reserve in 2009.
38. Which organization measures GDP in India?
[A] Reserve Bank of India
[B] NITI Aayog
[C] State Bank of India
[D] Central Statistics Office
Show Answer
Correct Answer: D [Central Statistics Office]
Notes:
The Central Statistics Office (CSO) under the Ministry of Statistics and Program Implementation is responsible for collecting macroeconomic data and keeping statistical records. Its processes include conducting annual surveys of industries and compilation of various indices like the Index of Industrial Production (IIP), Consumer Price Index (CPI), etc.
39. The Gause’s ‘Competitive Exclusion Principle’ is true if:
[A] resources are limited
[B] resources are plenty
[C] resource partitioning is available
[D] none of the above
Show Answer
Correct Answer: A [resources are limited]
Notes:
Gause’s ‘Competitive Exclusion Principle’ states that two closely related species competing for the same resources cannot co-exist indefinitely and the competitively inferior one will be eliminated eventually. This may be true if resources are limited, but not otherwise. More recent studies do not support such gross generalisations about competition.
40. Global Burden of Diseases (GBD) indicator, is related with which of the following?
[A] With the number of people dying due to a particular disease and number of years spent by them in a state of ‘disability’ owing to the disease.
[B] With the disease of people living in filthy and dirty areas.
[C] With the financial burden on people\\\’s income from an incurable disease
[D] With the blockage of intellectual and physical development of women and children due to malnutrition.
Show Answer
Correct Answer: A [With the number of people dying due to a particular disease and number of years spent by them in a state of ‘disability’ owing to the disease.]
Notes:
Global Burden of Diseases (GBD) is an indicator used by experts to gauge the number of people dying prematurely due to a particular disease as well as the number of years spent by them in a state of ‘disability’ owing to the disease. In India, more than half of GBD is accounted for by communicable diseases such as diarrhoea, malaria and tuberculosis. India has about 17 percent of the world’s population but it bears a frightening 20 percent of the global burden of diseases (GBD).