21. The Kaveri delta is located in which among the following states of India?
[A] Kerela
[B] Maharashtra
[C] Tamil Nadu
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: C [Tamil Nadu]
Notes:
The Kaveri delta covers central Tamil Nadu and the east-central Tamil Nadu. It encompasses the lower reaches of the river Kaveri. It was a cultural homeland and a political base to Cholas.
22. Which of the following organizations is Nobel Laureate Abhijeet Banerjee associated?
[A] Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab
[B] Innovations for Poverty Action
[C] Both of them
[D] None of them
Show Answer
Correct Answer: B [Innovations for Poverty Action]
Notes:
Given that Abhijeet Banerjee’s work is focused on alleviation of global poverty, he is associated with Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab and Innovations for Poverty Action.
23. Who gave his ideas regarding population in his book ‘Essay, on the principle of Population?
[A] Frank W Notestein
[B] Thomas Robert Malthus
[C] Alexander Humboldt
[D] F. Hoyle
Show Answer
Correct Answer: B [Thomas Robert Malthus]
Notes:
Thomas Robert Malthus gave his ideas regarding population in his book ‘Essay, on the principle of Population. He argued that while food production could only increase in arithmetic progression, human population grow exponentially. Thus, he predicted a future when humans would have no resources to survive on.
24. International Finance Corporation was established in which of the following year?
[A] 1944
[B] 1945
[C] 1956
[D] 1965
Show Answer
Correct Answer: C [1956]
Notes:
The International Finance Corporation was established in 1956 as an affiliate of the IBRD or the World Bank. The main function of the International Finance Corporation is to provide loans to private organizations within the member countries which are engaged in economic activity.
25. “Seperewa” is a traditional musical instrument of which country?
[A] Ghana
[B] Sudan
[C] Tanzania
[D] Congo
Show Answer
Correct Answer: A [Ghana]
Notes:
The Seperewa, also known as Seprewa or Sanku, is a Ghanaian (specifically Akan) is a stringed instrument with 6-14 strings harp-lute, similar to the Dagaare/Sisaala koriduo, the Mandé kora, the Gere duu, and Baoule aloko.
26. Motagua River basin countries are __?
[A] Guatemala and Nicaragua
[B] Guatemala and Honduras
[C] Guatemala and Mexico
[D] Guatemala and Costa Rica
Show Answer
Correct Answer: B [Guatemala and Honduras]
Notes:
The Motagua River is a 486-kilometre-long river flows through Guatemala and Honduras. It rises in the western highlands of Guatemala where it is also called the Rio Grande and runs in an easterly direction to the Gulf of Honduras. The final few kilometres of the river form part of the Guatemala–Honduras border. The Motagua River basin covers an area of 12,670 square kilometres and is the largest in Guatemala.
27. In which city the headquarters of EXIM bank is located?
[A] Hyderabad
[B] Mumbai
[C] Delhi
[D] Lucknow
Show Answer
Correct Answer: B [Mumbai]
Notes:
Exim Bank was established in 1982. It was for the purpose of financing, facilitating, and promoting foreign trade of India. Its headquarters is located in Mumbai.
28. What is the highest peak in Liberia?
[A] Mount Wuteve
[B] Mount Guinea Highland
[C] Mount Richard Molard
[D] Mount Alpha
Show Answer
Correct Answer: A [Mount Wuteve]
Notes:
The highest peak of Republic of Liberia is Mount Wuteve. It is located in the Guinea Highlands Ranges. Its total height above the mean sea level is 1440 meters.
29. Madagascar is the largest producer of which commodity?
[A] Coffee
[B] Vanilla
[C] Chocolate
[D] Wine
Show Answer
Correct Answer: B [Vanilla]
Notes:
The Vanilla plantation is very popular in all over the country of Madagascar. It is the largest producer and exporter of Vanilla in the world.
30. Who designed the Marshall Islands flag?
[A] Amata Kabua
[B] Imata Kabua
[C] Emlain Kabua
[D] Kessai Note
Show Answer
Correct Answer: C [Emlain Kabua]
Notes:
The flag of the Republic of Marshall Islands was adopted on May 1, 1979. The flag of the country was designed by Emlain Kabua the former first lady of the country.