1. Which of the following acids, when dissolved in water, creates a solution commonly known as Vinegar?
[A] Oxalic Acid
[B] Citric Acid
[C] Acetic Acid
[D] Hydrochloric Acid
Show Answer
Correct Answer: C [Acetic Acid]
Notes:
Vinegar is an acidic liquid that is produced from the fermentation of ethanol by acetic acid bacteria. It is used in cooking not only for its flavor qualities but also for its chemical properties. It can be made from a variety of base ingredients that contribute their unique characteristics to the vinegar and add extra flavor and vibrancy to foods.
2. Which among the following is incorrect regarding NPA (Non Performing Assets)?
[A] They are loans given by a bank of financial institution where the borrower defaults or delays interest or principle amount
[B] Banks are not allowed to book any income from NPAs
[C] A loan repayment which is delayed beyond 1 year has to be identified as NPA
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [A loan repayment which is delayed beyond 1 year has to be identified as NPA]
Notes:
A loan repayment which is delayed beyond 180 days has to be identified as NPA
3. Swiss accounts are considered safe and secure as Switzerland maintained neutrality in both World Wars, is not a member of the European Union and was not even a member of the United Nations until the year ________?
[A] 2000
[B] 2002
[C] 2004
[D] 2006
Show Answer
Correct Answer: B [2002]
Notes:
Switzerland joined the United Nations in 2002, after maintaining a policy of neutrality and non-alignment for decades. This neutrality, along with its strong banking laws, contributes to the perception of Swiss accounts as safe and secure. Switzerland’s unique position has made it a global financial hub, attracting clients seeking privacy and stability.
4. Which Mughal emperor was called as ‘Zinda Pir’ ?
[A] Shahjahan
[B] Jahangir
[C] Aurangzeb
[D] Akbar
Show Answer
Correct Answer: C [Aurangzeb]
Notes:
In 1659 AD, Aurangzeb captured the throne and made his father Emperor Shahjahan a prisoner in the Agra fort and ruled till his death in 1707 AD by his imperial title Alamgir (Conqueror of the world). Due to the simple living and high thinking of the Mughal emperor Aurangzeb, he is known as Darvesh or Zinda Pir.
5. By how many times are the Electrostatic forces stronger than the Gravitational Forces for a fixed distance?
[A] 102
[B] 1036
[C] 1012
[D] 2
Show Answer
Correct Answer: B [1036]
Notes:
Electrostatic forces are 1036 times stronger than the Gravitational Forces for a fixed distance. Electrostatic forces may be attractive or repulsive depending upon the charges. Electrostatic forces are conservative forces and obey inverse square law.
6. A class of animals known as Marsupials is a characteristic feature of which of the following continents? (UPSC Prelims 2001)
[A] Africa
[B] Australia
[C] South America
[D] South-East Asia
Show Answer
Correct Answer: B [Australia]
Notes:
Marsupials are any members of the mammalian infraclass Marsupialia. All extant marsupials are endemic to Australasia. A distinctive characteristic common to these species is that most of the young are carried in a pouch.
7. The members of the Constituent Assembly which drafted the Constitution of India were? (UPSC Prelims 2002)
[A] nominated by the British Parliament
[B] nominated by the Governor General
[C] elected by the Legislative Assemblies of various provinces
[D] elected by the Indian National Congress and Muslim League
Show Answer
Correct Answer: C [elected by the Legislative Assemblies of various provinces]
Notes:
The Constitution of India was drafted by the Constituent Assembly, and it was implemented under the Cabinet Mission Plan on 16 May 1946. The members of the Constituent Assembly were elected by the provincial assemblies by a single, transferable-vote system of proportional representation.
8. Chapchar Kut is a festival celebrated in which of the following states? (UPSC Prelims 2002)
[A] Arunachal Pradesh
[B] Assam
[C] Mizoram
[D] Sikkim
Show Answer
Correct Answer: C [Mizoram]
Notes:
The Chapchar Kut is a festival of Mizoram, India. It is celebrated during March after completion of their most arduous task of jhum operation i.e., jungle-clearing (clearing of the remnants of burning). It is a spring festival celebrated with great favour and gaiety.
9. Huangpu River flows through which one of the following cities? (UPSC Prelims 2006)
[A] Beijing
[B] Ho Chi Minh City
[C] Shanghai
[D] Manila
Show Answer
Correct Answer: C [Shanghai]
Notes:
Formerly romanized as Whangpoo is a 113-kilometer (70 mi) long river flowing through Shanghai that was first excavated and created by Lord Chunshen, one of the Four Lords of the Warring States. It is the last significant tributary of the Yangtze before it empties into the East China Sea.
10. In the context of disaster management, what does the acronym PDNA represent?
[A] Post Disaster Needs Assessment
[B] Pre Disaster Needs Analysis
[C] Post Disaster Network Assessment
[D] Pre Disaster Needs Assessment
Show Answer
Correct Answer: A [Post Disaster Needs Assessment]
Notes:
The Post Disaster Needs Assessment (PDNA) is a collaborative tool created by the World Bank and the United Nations Development Group. It plays a crucial role in formulating recovery strategies after disasters by evaluating damage and needs. This assessment aids in resource allocation for rebuilding infrastructure, restoring services, and revitalizing communities, ensuring a structured recovery process.