41. When did the dowry prohibition act pass?
[A] 1951
[B] 1961
[C] 1971
[D] 1989
Show Answer
Correct Answer: B [1961]
Notes:
This act which prohibits the practice of dowry was passed on May 20th, 1961. The act does not apply to Muslims. It permits the exchange of gifts for not more than Rs.2000/-. It prescribes the penalty of 6 months imprisonment or a fine up to Rs. 5000/- or both for the violation. The act got amended in 1986 and thereafter its rules have become still more stringent.
42. The family in which the marriage is limited to one spouse is known as__
[A] Monogamous family
[B] Polygamous family
[C] Matrilineal family
[D] Patrilineal family
Show Answer
Correct Answer: A [Monogamous family]
Notes:
Monogamy occurs when two people are in a relationship (relationship) and there are no more than two people in the relationship. Polygamy and polyandry are the most accepted way to create relationships that are still considered extraordinary.
43. Bandhani is a type of handicraft, it is made in which state of India?
[A] Gujarat
[B] Maharastra
[C] Madhya Pradesh
[D] Rajasthan
Show Answer
Correct Answer: A [Gujarat]
Notes:
Bandhani or Bandhej is one of the most popular, highly skilled, and embellished Indian textile arts. This is the originator of Gujarati textile art.
44. Where is Muga silk produced?
[A] Assam
[B] Sikkim
[C] Manipur
[D] Mizoram
Show Answer
Correct Answer: A [Assam]
Notes:
Muga silk is a variety of wild silk geographically tagged endemic to the state of Assam in India. It has got a shimmering, shiny natural yellow-golden color, hence it is called golden fiber.
45. Silappadikaram is written during__
[A] 5th century
[B] 6th century
[C] 13th century
[D] 10th century
Show Answer
Correct Answer: B [6th century]
Notes:
Silappathikaram is also pronounced as Silappathikaram, the first epic poem in Tamil, dating to c. Written by Prince Blanco Adigal (Ilango Adigal) in the 5th-6th centuries. Its storyline is taken from a famous story. Silappathikaram is a fine synthesis of mood poetry in the ancient Tamil agam tradition and the rhetoric of Sanskrit poetry, including kalitokai, chorus folk songs, descriptions of town and village, technical accounts of conversations with love. Stunning dramatic scenes of dance and music and love and tragic death.
46. Which work is not associated with Sharat Chandra Chattopadhyay?
[A] Srikant
[B] Pather Dabi
[C] Kabuliwala
[D] Chatritraheen
Show Answer
Correct Answer: C [Kabuliwala]
Notes:
Kabuliwala is written by Rabindranath Tagore. Sarath Chandra Chattopadhyay, alternatively written as Sarath Chandra Chatterjee (15 September 1876 – 16 January 1938), was a Bengali novelist and short story writer of the early 20th century. Many of his works deal with the lifestyle, tragedies and struggles of the village people and the contemporary social practices prevalent in Bengal. He is the most popular, translated and adapted Indian writer of all time. He also wrote essays on Narir Mulya (1923) and Swadesh O Sahitya (1932). Srikanth, Chariharin, Devdas, Grihda, Dena-Payona and Pather Dabi are some of his most popular works. Pather Dabi was banned by the British government because of his revolutionary nature.
47. Keoladeo Ghana National Park is a famous bird sanctuary located in which state of India?
[A] Haryana
[B] Rajasthan
[C] Gujarat
[D] Madhya Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Rajasthan]
Notes:
Keoladeo National Park or Keoladeo Ghana National Park is a famous bird sanctuary located in Rajasthan, India. It was earlier known as Bharatpur Bird Sanctuary. Thousands of rare and extinct species of birds are found in it, such as cranes from Siberia, which come here during the winter season. Here 230 species of birds have made their home in the national park of India. Now it has become a major tourist destination and center, where ornithologists come in abundance in winter. It was declared a protected bird sanctuary in 1971 and later in 1985 it has also been declared a ‘World Heritage’.
48. What is the other name for alapana?
[A] Jathi
[B] Suram
[C] Swara
[D] Ragam
Show Answer
Correct Answer: D [Ragam]
Notes:
An alapana, sometimes also called ragam, is the exposition of a raga or tone – a slow improvisation with no rhythm, where the raga acts as the basis of embellishment. In performing alapana, performers consider each raga as an object that has beginnings and endings and consists somehow of sequences of thought.
49. Who was hailed as Tamil Tyagaraja of Carnatic music?
[A] Papanasam Sivan
[B] Shiv Shastri Mudak
[C] Lalchand Minari
[D] Gopichand Prem
Show Answer
Correct Answer: A [Papanasam Sivan]
Notes:
Papanasam Sivan, who has been hailed as the Tamil Tyagaraja of Carnatic music, composed in Tamil and Sanskrit, and used the signature Ramadasan in his compositions.
50. Eid al-Fitr, a religious holiday celebrated by Muslims across the world follows which of the five pillars of Islam?
[A] Shahada
[B] Salat
[C] Zakat
[D] Sawm
Show Answer
Correct Answer: D [Sawm]
Notes:
Eid al-Fitr, or the Feast of Breaking the Fast, is a global Muslim holiday marking the end of Ramadan, a month of fasting and reflection, and is one of the Five Pillars of Islam. It is also known as the Lesser Eid or Sweet Eid. Eid al-Adha, or the Festival of the Sacrifice, involves the ritual sacrifice of animals and commemorates Ibrahim’s willingness to sacrifice his son in obedience to God, also referred to as the Greater Eid. The Five Pillars of Islam include the Profession of Faith (shahada), Prayer (salat), Alms (zakat), Fasting (sawm), and Pilgrimage (hajj).