21. Famous cartoonist R.K. Laxman made a cartoon named ‘Gattu’ for which company?
[A] Amul
[B] Nirma
[C] Onida
[D] Asian paints
Show Answer
Correct Answer: D [Asian paints]
Notes:
RK Laxman most famous contribution to the world of advertising is that he created Gattu, the impish mascot of the home improvement behemoth Asian Paints. GATTU, the little Boy with wet Brush in hand happens to be the mascot/ trade mark of Asian Paints in India. After the introduction of Gattu in 1954, sales zoomed ten-fold at Asian Paints.
22. What is known as a New Year Celebration of Sikkimese Bhutia which falls in the 10th month of the Sikkimese Lunar calendar.
[A] Ashura
[B] Vesak
[C] Thai Pongal
[D] Sonam Losoong
Show Answer
Correct Answer: D [Sonam Losoong]
Notes:
Losoong is the Sikkimese New Year, of the Bhutia tribe, celebrated every year in the month of December. Based on the Tibetan Lunar Calendar, Losoong falls on the 18th day of the 10th month, when farmers celebrate the harvest. It is a traditional festival of the Bhutias, but the Lepchas also celebrate it and call it Namsoong.
23. Chakri is a type of traditional music that is popular in which Indian state?
[A] Punjab
[B] Rajasthan
[C] Jammu and Kashmir
[D] Madhya Pradesh
Show Answer
Correct Answer: C [Jammu and Kashmir]
Notes:
Chakri is one of the most popular types of traditional music played in Jammu & Kashmir. It is a responsorial song form with instrumental parts, and it is played with instruments like the harmonium, rubab, sarangi, nout, geger, tumbaknaer and chimta. It is performed in folk and religious spheres, by the Muslim and Hindu Kashmiris.
24. Minjar Mela is a popular fair of which of the following states?
[A] Punjab
[B] Uttarakhand
[C] Jammu & Kashmir
[D] Himachal Pradesh
Show Answer
Correct Answer: D [Himachal Pradesh]
Notes:
Minjar fair has been declared as one of the state fairs Chamba, Himachal Pradesh. This mela is held on the second Sunday of the Shravana month. Celebrated in the honour of the victory of the Raja of Chamba over the ruler of Kangra, famous Minjar fair is organized. People pray for a good harvest by thanking God and asking his blessings for a good yield.
25. The process of coating grooves or engravings in ornaments with coloured enamels is called which of the followings?
[A] Phulkari
[B] Zardozi
[C] Chikankari
[D] Meenakari
Show Answer
Correct Answer: D [Meenakari]
Notes:
Meenakari designing basically refers to the process of coating grooves or engravings in ornaments with colored enamels. Meenakari is a Persian art of colouring. Phulkari is an embroidery technique using floral themes. Zardozi is a type of heavy and elaborate metal embroidery on a silk, satin, or velvet fabric base. It is practiced in Iran, Azerbaijan, Iraq, Kuwait, Syria, Turkey, Central Asia, India, Pakistan and Bangladesh.
26. The famous “Ganga Sagar Mela”, an annual fair is held in which state of India?
[A] Jharkhand
[B] West Bengal
[C] Uttar Pradesh
[D] Bihar
Show Answer
Correct Answer: B [West Bengal]
Notes:
Ganga Sagar Mela is one of the most famous fairs held in West Bengal. It is a religious festival in which lakhs of pilgrims descend on Sagar island, a part of the Sundarbans archipelago, in the month of January and on the day of Makar Sankranti. The Ganga Sagar Mela is the second biggest fair of India after Kumbha Mela.
27. Kalamezhuthu art is famous in which state?
[A] Karnataka
[B] Kerala
[C] Tamil Nadu
[D] Andhra Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Kerala]
Notes:
The famous Kalamezhuthu is a unique form of art found in Kerala. This art is a unique blend of Aryan, Dravidian, and tribal traditions. Actually, this art is a part of the household routine of Hindu homes. This is done to welcome the Lord at the door and in the courtyard or to make the Lord live in reality.
Kalamezhuthu art is a ritualistic art practiced in the temples and sacred groves of Kerala where deities such as Kali and Lord Ayyappa are depicted on the floor.
28. Patua art is a painting of which state of India?
[A] Bihar
[B] Maharastra
[C] Rajasthan
[D] Bengal
Show Answer
Correct Answer: D [Bengal]
Notes:
Patua painting is an Indian folk painting that originated in West Bengal. This type of art is traditionally drawn on a single piece of cloth known as a patti (or patta).
The paintings are sewn onto the scroll, which is strengthened by adding fabric to the back from the old sarees. It can also contain pictures of animals or scenes that are created by the artist.
Patua, like other traditional painters, began by painting scrolls or patuas depicting Mangal stories of gods and goddesses.
29. In which sculpture Mahatma Buddha is depicted in a spiritual posture, with wavy hair?
[A] Gandhara style
[B] Mathura style
[C] Amaravati style
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Gandhara style]
Notes:
The Gandhara style depicts Mahatma Buddha in a spiritual posture, with wavy hair. He is sitting in the posture of a yogi and he is wearing very few ornaments. Lord Buddha’s eyes are half-closed. It appears that they are sitting in meditation. On his head, a loan or a jata is depicted. All these characteristics reflect the omniscience of the Buddha.
30. The palace named ‘Dinpanah’ was built by which Mughal ruler?
[A] Akbar
[B] Humanyun
[C] Babur
[D] Shershah
Show Answer
Correct Answer: B [Humanyun]
Notes:
Humayun’s architecture – Humayun could not do any commendable work in terms of the development of art. His palace named ‘Dinpanah’ was destroyed by Sher Shah and his two mosques built at Agra and Fatehabad cannot be considered as fine specimens of art.