31. Sangeet Natak Akademi was established in?
[A] 1944
[B] 1953
[C] 1938
[D] 1987
Show Answer
Correct Answer: B [1953]
Notes:
The Sangeet Natak Akademi, the highest institution in the field of performing arts in the country, was established in 1953 to preserve and promote the vast imperfect heritage of India’s diverse culture expressed in the forms of music, dance and drama. The management of the academy is entrusted to its General Counsel. The President of the Academy is appointed by the President of India for a term of five years. The functions of the Academy are set out in the Memorandum of Association of the Academy, approved at the time of its registration as a Society on 11 September 1961. The registered office of the Academy is at Ravindra Bhavan, 35 Feroze Shah Road, New Delhi. The Sangeet Natak Akademi is an autonomous body of the Ministry of Culture, Government of India.
32. In which region Lokmat is used to publish?
[A] Maharastra
[B] Uttar Pradesh
[C] Karnataka
[D] Madhya Pradesh
Show Answer
Correct Answer: A [Maharastra]
Notes:
Lokmat is a Marathi language newspaper published in the state of Maharashtra. Founded in 1971 by Jawaharlal Darda, it is the most widely read regional language newspaper in India with over 1.8 million readers and the No. 1 Marathi newspaper in the states of Maharashtra and Goa. It is also available in e-paper format. After Marathi, Lokmat was also published in Hindi and English. The name of the Lokmat Hindi newspaper was changed to Lokmat Samachar and the English version was published as Lokmat Times.
33. Which of the following factors may bring changes in the marriage system?
[A] Traditional values
[B] Customs
[C] Folkways
[D] Modern education
Show Answer
Correct Answer: D [Modern education]
Notes:
Modern education has shaken the traditional core concept of the marriage system in India. However, it broke the barriers of caste and allowed inter-caste marriages which sustain the reliability of our laws and constitution. Thus, modern education brings change to the marriage system.
34. When was the family court act passed?
[A] 1974
[B] 1984
[C] 2000
[D] 2011
Show Answer
Correct Answer: B [1984]
Notes:
It was passed in 1984. A law that promotes compromise and sets up family courts to expedite the settlement of disputes related to marriage and family matters and matters relating thereto.
35. Tilkut is the famous sweet of which state?
[A] Chattishgarh
[B] Odisha
[C] Bihar
[D] Uttar Pradesh
Show Answer
Correct Answer: C [Bihar]
Notes:
Tilkut or Tilkoot is a type of dish made from sesame seeds and sugar or jaggery. It can often be seen in stations and shops during the winter months. It comes under the category of the popular dish in Bihar. It is used on Makar Sankranti and Sakat Chauth.
36. Which city is known as manchester of Rajasthan?
[A] Jodhpur
[B] Udaipur
[C] Bhilwara
[D] Kota
Show Answer
Correct Answer: C [Bhilwara]
Notes:
Bhilwara is in the Mewar region of Rajasthan, and it is the top producer of cotton clothes in Rajasthan. Hence, it is also known as manchester of Rajasthan.
37. Dumpra is the traditional dress of __
[A] Naga Men
[B] South Indian Men
[C] Lepcha Men
[D] Santhali Men
Show Answer
Correct Answer: C [Lepcha Men]
Notes:
Dumra is the traditional dress of the Lepcha men of Sikkim. It consists of a multicolored, hand-woven fabric pinned to one shoulder and held in place by a waistband called a gyatomu, usually worn over a white shirt and trousers.
38. Which of the following language is the fifth most spoken native language and the sixth most spoken language by the total number of speakers in the world?
[A] Hindi
[B] Chinese
[C] Bengali
[D] English
Show Answer
Correct Answer: C [Bengali]
Notes:
Bengali is the fifth most spoken native language and the sixth most spoken by the total number of speakers in the world.
Bengali is the official and national language of Bangladesh, with 98% of Bangladeshis using Bengali as their first language. Within India, Bengali is the official language of the Barak Valley region of the state of West Bengal, Tripura, and Assam.
39. The Committee of Parliament on Official Language was constituted in which year?
[A] 1970
[B] 1976
[C] 1980
[D] 1972
Show Answer
Correct Answer: B [1976]
Notes:
The Committee on Official Language was constituted in 1976. It was constituted under section 4 of the Official Languages Act, 1963. Its main objective was to check progress in the use of Hindi as the Official Language.
40. Under which constitutional amendment act Sindhi is added to the official Language of Indian constitution?
[A] 73rd Constitutional Amendment Act, 1992
[B] 92nd Constitutional Amendment Act, 2003
[C] 21st Constitutional Amendment Act, 1967
[D] 101st Constitutional Amendment Act, 2010
Show Answer
Correct Answer: C [21st Constitutional Amendment Act, 1967]
Notes:
Sindhi is added under 21st Constitutional Amendment Act, 1967 to the 8th schedule of Indian constitution. People of Gujarat speak Sindhi.