General Science Questions (MCQs) for Competitive Examinations
General Science Multiple choice questions for GK paper in SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations. These questions are part of GKToday’s 35000+ MCQs Bank Course in GKToday Android App
21. Panda belongs to the same family as that ____:
[A] Kangaroo
[B] Porcupine
[C] Whale
[D] Bear
Show Answer
Correct Answer: D [Bear]
Notes:
It is generally considered that the Panda belongs to the bear family, though differences persist. Some DNA studies have shown that the giant panda is closer to the bear family while the red panda is indeed closer to the raccoon family.
22. Which human organ gets majorly affected due to Vitamin D deficiency?
[A] Eyes
[B] Skin
[C] Hair
[D] Bone
Show Answer
Correct Answer: D [Bone]
Notes:
Vitamin D promotes calcium absorption in the gut and maintains adequate serum calcium and phosphate concentrations to enable normal mineralization of bone and to prevent hypocalcemic tetany. It is also needed for bone growth and bone remodeling by osteoblasts and osteoclasts. Without sufficient vitamin D, bones can become thin, brittle, or misshapen. Vitamin D sufficiency prevents rickets in children and osteomalacia in adults.
23. Haptens are ____:
[A] Antibodies
[B] Pseudoantigens
[C] Isoantigens
[D] Incomplete antigens
Show Answer
Correct Answer: D [Incomplete antigens]
Notes:
Haptens are small molecules that react with a specific antibody but cannot induce the formation of antibodies unless bound to a carrier protein or other large antigenic molecule. They are incomplete or partial antigens.
24. Normal blood pressure of man is ____:
[A] 80/120 mm Hg
[B] 85/120 mm Hg
[C] 90/140 mm Hg
[D] 120/160 mm Hg
Show Answer
Correct Answer: A [80/120 mm Hg]
Notes:
Normal blood pressure is considered to be at or below 120 over 80 (120/80). Normally, blood pressures are usually categorized into three groups: low (90/60 or lower), high (140/90 or higher), and normal (values above 90/60 and below 130/80).
25. Why is Carbon Monoxide a pollutant?
[A] Makes nervous system inactive
[B] Reacts with haemoglobin
[C] It reacts with Oxygen
[D] It inhibits glycolysis
Show Answer
Correct Answer: B [Reacts with haemoglobin]
Notes:
Carbon monoxide (CO) is considered a pollutant since it is toxic to haemoglobic animals (including humans) when encountered in concentrations above about 35 ppm. It combines with haemoglobin to produce carboxy-haemoglobin, which usurps the space in haemoglobin that normally carries oxygen, but is ineffective for delivering oxygen to bodily tissues. HGB with 250 times attinity to carbon monoxides as compared to oxygen is toxic. A level of 50% carboxy-haemoglobin may result in seizure, coma, and fatality.
26. Who among the following have venous heart?
[A] Fishes
[B] Amphibians
[C] Reptilians
[D] Mammals
Show Answer
Correct Answer: A [Fishes]
Notes:
In most fish, the heart consists of four parts, including two chambers and an entrance and exit. The first part is the sinus venosus, a thin-walled sac that accumulates blood from the fish’s veins before permitting it to flow to the second part, the atrium. The atrium is a large muscular chamber, present as a one-way passage, that sends blood to the third part, the ventricles. The ventricle is a thick-walled, muscular chamber that pumps the blood, first to the fourth part, bulbus arteriosus. The bulbus arteriosus is a large tube, and then out of the heart, which attaches to the aorta, through which blood flows to the gills for oxygenation.
27. Blood pressure may be increased by the excessive secretion of ____:
[A] Thyroxine
[B] Estrol
[C] Estradiol
[D] Testosterone
Show Answer
Correct Answer: A [Thyroxine]
Notes:
With its excess secretion, also known as hypersecretion, thyroxine (T4) causes an increased heart rate, high blood pressure, possible palpitations, and could lead to heart failure. It is related to hyperthyroidism.
28. Which of the following is not an insectivorous plant?
[A] Nepenthes
[B] Drosera
[C] Utricularia
[D] Cuscuta
Show Answer
Correct Answer: D [Cuscuta]
Notes:
Insectivorous plants are : Aldrovanda, Archaeamphora, Brocchinia, Byblis, Catopsis, Dionaea, Drosera, Genlisea, Hel iamphora, Nepenthes, Palaeoaldrovanda, Philcoxia, Roridule, Sarracenia, Stylidium, Triphyophyllum, Utricularia etc. In India, it was introduced by Dr. M. Swaminathan under the leadership of Pt. Nehru.
29. Phototropic movement is controlled by ____:
[A] Auxin
[B] Gibberellin
[C] Cytokinin
[D] Ethylene
Show Answer
Correct Answer: A [Auxin]
Notes:
Phototropism is the growth of organisms in response to light. In plants, phototropism is a response to blue wavelengths of light and is caused by a redistribution of auxin from the illuminated side to the darker side of the shoot, resulting in quicker growth on the darker side and bending of the shoot toward the source of light.
30. Which of the following is the longest bone in human body?
[A] Shoulder bone
[B] Femur bone
[C] Chest bone
[D] Forearm bone
Show Answer
Correct Answer: B [Femur bone]
Notes:
Femur (thighbone) the longest bone in human body. Its average length is 19.9 inch. The femur is the only bone in the thigh. Tibia (shin bone) and Fibula (lower leg) come next in sequence with length of 16.9 and 15.9 inch respectively.