General Science Questions (MCQs) for Competitive Examinations
General Science Multiple choice questions for GK paper in SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations. These questions are part of GKToday’s 35000+ MCQs Bank Course in GKToday Android App
41. Which vitamin is made at a higher rate in our body?
[A] Vitamin A
[B] Vitamin B
[C] Vitamin C
[D] Vitamin D
Show Answer
Correct Answer: D [Vitamin D]
Notes:
Vitamin D is a group of fat-soluble secosteroids responsible for increasing intestinal absorption of calcium, magnesium, and phosphate, and multiple other biological effects. It is usually produced in the skin of human and animals under the influence of solar or ultraviolet radiation. In plants it can be produced from provitamin ergosterol.
42. Molybdenum deficiency affects the activity of _____:
[A] Nitrogenase
[B] Nitrate reductase
[C] Chlorate reductase
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Nitrate reductase]
Notes:
In molybdenum-deficient plants grown in the presence of nitrate, molybdenum is required for the synthesis of nitrate reductase. Molybdenum deficiency results in the decrease of free amino acids in the plants in comparison to normal plants.
43. Disease-causing micro-organisms are called _____:
[A] Antibiotics
[B] Carriers
[C] Pathogens
[D] Antigens
Show Answer
Correct Answer: C [Pathogens]
Notes:
In biology, a pathogen or germ is anything that can produce disease. Typically, the term is used to describe an infectious agent such as a virus, bacterium, protozoa, prion, a fungus, or other microorganism. The scientific study of pathogens is called Pathology.
44. The curcumin is isolated from _____:
[A] Garlic
[B] Turmeric
[C] Sunflower
[D] Rose flower
Show Answer
Correct Answer: B [Turmeric]
Notes:
Curcumin is the principal curcuminoid of the popular Indian spice turmeric, a member of the ginger family. The curcuminoids are natural phenols that are responsible for the yellow color of turmeric.
45. Which of the following animals is known to possess the gizzard, also known as the ventriculus, gastric mill, or gigerium, in its digestive tract?
[A] Archosaurs
[B] Giraffes
[C] Mammals
[D] Primates
Show Answer
Correct Answer: A [Archosaurs]
Notes:
The gizzard is an organ that grinds food in the gastric mill similar to the way humans use teeth. It is present in certain animals like archosaurs (includes dinosaurs, birds and crocodiles), some types of fish, and some crustaceans. In birds, it is often aided by bits of grit or stone that the animal has swallowed. It is not present in mammals, including primates and giraffes.
46. Electric bulbs are filled with:
[A] Nitrogen
[B] Carbon dioxide
[C] Argon
[D] Oxygen
Show Answer
Correct Answer: C [Argon]
Notes:
Argon is produced industrially by the fractional distillation of liquid air. Argon is mostly used as an inert shielding gas in welding and other high-temperature industrial processes where ordinarily non-reactive substances become reactive; for example, an argon atmosphere is used in graphite electric furnaces to prevent the graphite from burning.
47. Removal of carbon particles from air involves the principle of:
[A] Precipitation
[B] Filteration
[C] Electrophoresis
[D] Sedimentation
Show Answer
Correct Answer: C [Electrophoresis]
Notes:
Carbon particles in air are colloidal in nature and carry negative charge. The removal of carbon particles from air involves the principle of electrophoresis. Carbon particles get precipitated by losing their charge and, thus, the air which finally comes out is free from them.
48. Chloroform can be used as:
[A] Analgesic
[B] Anaesthetic
[C] Antimalarial
[D] Antibiotic
Show Answer
Correct Answer: B [Anaesthetic]
Notes:
Chloroform can be used as Anaesthetic. Chloroform (CHCl3) on heating with silver powder undergoes dehalogenation to form Ethyne. It is also an important source for producing foxic phosgene gas.
49. What is the chemical name of vinegar?
[A] Acetic Acid
[B] Citric Acid
[C] Lactic Acid
[D] Formic Acid
Show Answer
Correct Answer: A [Acetic Acid]
Notes:
Vinegar is a liquid consisting of about 5–20% acetic acid (CH3COOH), water, and other trace chemicals. Acetic acid is the major characterizing component of vinegar. Its concentration determines the stren-gth of the vinegar, a value termed ‘grain strength,’ which is equal to 10 times the acetic acid concentration.
50. Which of the following is a sweet smelling substance?
[A] Ammonia
[B] Methanol
[C] Esters
[D] Ethanol
Show Answer
Correct Answer: C [Esters]
Notes:Esters are sweet-smelling substances.
- It is used to make perfumes.
- Ammonia had unpleasant smell.
- Methanol has pungent odor.
- Ethanol had a sweet smell.