General Science Questions (MCQs) for Competitive Examinations
General Science Multiple choice questions for GK paper in SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations. These questions are part of GKToday’s 35000+ MCQs Bank Course in GKToday Android App
11. What are female gametes called as?
[A] Zygote
[B] Sperms
[C] Embryo
[D] Ova
Show Answer
Correct Answer: D [Ova]
Notes:
Female gametes are also called eggs or ova. They are created during the cellular reproduction process known as meiosis. The resulting gamete cell is a haploid cell. When the two haploid cells, the egg and sperm, fuse together during fertilization, the result is a diploid cell called a zygote.
12. In the context of agriculture, the term barani refers to ____:
[A] Rain-fed farming
[B] Irrigated farming
[C] Mixed farming
[D] Dry farming
Show Answer
Correct Answer: A [Rain-fed farming]
Notes:
Barani area are traditionally rain-fed areas. These are any low rain area where the rain-fed dry farming is practiced. Bagar tract, the dry sandy tract of land on the border of Rajasthan state adjoining the states of Haryana and Punjab, is an example of Barani land.
13. An example of false fruit is ___:
[A] Guava
[B] Mango
[C] Tomato
[D] Apple
Show Answer
Correct Answer: D [Apple]
Notes:
An accessory fruit (sometimes called false fruit, spurious fruit, pseudo-fruit, or pseudo-carp) is a fruit in which some of the flesh is derived not from the ovary but from some adjacent tissue exterior to the carpel. Examples of accessory tissue are the receptacle of strawberries, figs, or mulberries, and the calyx of Gaultheria procumbens or Syzygium jambos. Pomes, such as apples and pears, are also accessory fruits, with much of the fruit flesh derived from a hypanthium.
14. In which one of the following is swim bladder absent?
[A] Cartilaginous fish
[B] Silverfish
[C] Cuttlefish
[D] Bony fish
Show Answer
Correct Answer: A [Cartilaginous fish]
Notes:
The swim bladder is an internal gas-filled organ that contributes to the ability of a fish to control its buoyancy, and thus to stay at the current water depth without having to waste energy in swimming. The cartilaginous fish (e.g. sharks and rays) split from the other fishes about 420 million years ago and lack both lungs and swim bladders, suggesting that these structures evolved after that split.
15. BCG is vaccine meant for protection against which of the following diseases?
[A] Tuberculosis
[B] Mumps
[C] Tetanus
[D] Leprosy
Show Answer
Correct Answer: A [Tuberculosis]
Notes:
Bacillus Calmette–Guérin (BCG) vaccine is a vaccine primarily used against tuberculosis. The vaccine was originally developed from Mycobacterium bovis which is commonly found in cows. It is on the World Health Organization’s List of Essential Medicines, the most effective and safe medicines needed in a health system.
16. What accumulates in the muscles after continuous strenuous physical exercise as a result of temporary anaerobic respiration that causes muscular fatigue?
[A] ATP
[B] Lactic acid
[C] Ethyl alcohol
[D] Carbon dioxide
Show Answer
Correct Answer: B [Lactic acid]
Notes:
Anaerobic reactions involve break down of glucose into pyruvic acid, which then reacts to produce lactic acid. As muscle metabolism shifts from aerobic to anaerobic ATP production, lactic acid begins to accumulate in muscles and to appear in the bloodstream. This leads to muscle fatigue with changing pH of muscle cells. C6H12O6 —> 2C3H6O3 + 2ATP
17. Vermicomposting is done by ____:
[A] Bacteria
[B] Worms
[C] Fungus
[D] Animals
Show Answer
Correct Answer: B [Worms]
Notes:
Vermicomposting is the process of using worms also called red worms and micro-organisms to turn kitchen waste into black, earthy-smelling, nutrient-rich humus. Vermicompost is an excellent, nutrient-rich organic fertilizer and soil conditioner.
18. Which of the following processes are associated with plants during dark period?
[A] Respiration and transpiration
[B] Transpiration and conduction
[C] Photosynthesis and respiration
[D] Conduction and respiration
Show Answer
Correct Answer: D [Conduction and respiration]
Notes:
Conduction is the process by which vital nutrients are transported to the different parts of a plant. This process is independent of the light factor. Respiration process in plants is the intake of carbon-dioxide and exhales oxygen during the day as the plants gets energy through the photosynthesis process in which the carbon-dioxide is converted into sugars using the sun light energy, as this process uses carbon-dioxide and water, the resulting gas oxygen is given out as a waste product. During the night, as the photosynthesis process does not take place it exhales the carbon-dioxide itself.
19. In which of the following animals, is open circulatory system found?
[A] Prawn
[B] Earthworm
[C] Toad
[D] Man
Show Answer
Correct Answer: A [Prawn]
Notes:
The open circulatory system is a system in which fluid in a cavity called the hemocoel bathes the organs directly with oxygen and nutrients and there is no distinction between blood and interstitial fluid; this combined fluid is called hemolymph. Arthropods and mollusks have an open circulatory system.
20. The ____ helps in equalising the pressure on either sides of the eardrum:
[A] Malleus
[B] Incus
[C] Cochlear nerve
[D] Eustachian tube
Show Answer
Correct Answer: D [Eustachian tube]
Notes:
The eustachian tube is a canal that connects the middle ear to the nasopharynx. It controls the pressure within the middle ear, making it equal with the air pressure outside the body. The cochlear nerve is also known as the acoustic nerve. It transfers auditory information from the cochlea (auditory area of the inner ear) to the brain. The malleus transmits the sound vibrations from the eardrum to the incus, and then to the stapes.