21. When is the ‘National Legal Services Day’ observed in India?
[A] 9 November
[B] 11 November
[C] 13 November
[D] 15 November
Show Answer
Correct Answer: A [9 November]
Notes:
‘National Legal Services Day’ is observed across the country annually on 9 November. It aims to commemorate the enactment of the Legal Services Authorities Act and to create awareness about the provisions related to the act.
The Legal Services Authorities Act was enacted in 1987 to provide a “statutory base to legal aid programmes” in India on a uniform pattern. The Act came into existence on 9 November 1995. The purpose of the Act is to provide competent and free legal aid to people who belonged to marginalised socio-economic communities in the country.
22. Deocha Pachami Harinsingha Dewanganj, the world’s second-largest coal block, is located in which Indian state?
[A] Jharkhand
[B] West Bengal
[C] Chhattisgarh
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: B [West Bengal]
Notes:
Deocha Pachami Harinsingha Dewanganj, the world’s second-largest coal block was allocated to West Bengal by the Central Government.
West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee recently announced a compensation package of ₹10,000 crore for the people who would get displaced or affected due to the Deocha-Pachami coal mine project in Birbhum district.
23. Which country has formed a new Government after power sharing deal of coalitions?
[A] Czech Republic
[B] Sudan
[C] Israel
[D] Afghanistan
Show Answer
Correct Answer: A [Czech Republic]
Notes:
The Czech Republic gained a new government after two party coalitions signed a power-sharing deal.
The coalitions obtained a significant portion of votes in the country’s parliamentary election held last month. The new coalition will be made of two political alliances including a three party liberal-conservative coalition- Together and a centre-left liberal coalition.
24. Daniel Ortega won the fourth consecutive presidential term in which country?
[A] Nicaragua
[B] Syria
[C] Fiji
[D] Marshall Islands
Show Answer
Correct Answer: A [Nicaragua]
Notes:
Daniel Ortega won a fourth consecutive presidential term in elections held in Nicaragua. This also happens to his fifth overall term.
According to official partial results from the country’s Supreme Electoral Council, Ortega had 75% of votes with ballots in 49% of polling stations counted. Most of the opponents were said to be detained or jailed.
25. Sebastián Piñera, who was recently impeached, was the President of which country?
[A] Chile
[B] Brazil
[C] Argentina
[D] Italy
Show Answer
Correct Answer: A [Chile]
Notes:Chilean President Sebastián Piñera was recently impeached by the lower house of the country’s congress. The accusation began from publication of the Pandora Papers. A Senate trial has been set up over whether to remove him.
The first round of general elections is scheduled for November 21 and Piñera’s term ends on March 11. Chile does not permit presidential re-election to consecutive terms.
26. “Retail Direct Scheme” and “Integrated Ombudsman Scheme” have been launched by which organisation?
[A] Reserve Bank of India
[B] Pension Fund Regulatory and Development Authority
[C] Insurance Regulatory and Development Authority
[D] Securities and Exchange Board of India
Show Answer
Correct Answer: A [Reserve Bank of India]
Notes:
The Reserve Bank of India’s “Retail Direct Scheme” and “Integrated Ombudsman Scheme” has been launched and dedicated to the nation by Prime Minister Narendra Modi.
Under the Retail Direct Scheme, retail investors can buy and sell government securities online. The Integrated Ombudsman Scheme helps improve the grievance redressal mechanism on customer complaints.
27. Kerala Start-up Mission in association with which organization has hosted the Technopreneurship series in Kerala?
[A] Facebook
[B] Twitter
[C] Cisco LaunchPad
[D] Intel India
Show Answer
Correct Answer: C [Cisco LaunchPad]
Notes:
The Kerala Start-up Mission in association with the Cisco LaunchPad has hosted Technopreneurship series at Kerala, which aims to provide a platform for innovation to start ups.
The Kerala Startup Mission (KSUM) is the nodal institution of Government of Kerala for promoting entrepreneurship in the state and is the implementing arm of Kerala Technology Startup Policy
28. What is the “Clydebank Declaration” associated with?
[A] Coal Mining
[B] Green shipping corridor
[C] Poverty Alleviation
[D] Population control
Show Answer
Correct Answer: B [Green shipping corridor]
Notes:
At the UNFCCC COP 26 held at Glasgow, more than 20 member countries have entered into the “Clydebank Declaration”, which aims to develop at least six green shipping corridors between 2 or more major ports, by 2025.
The declaration has been signed in the backdrop that the maritime shipping sector accounts for 2.5%-3% of global CO2 emission.
29. Which rating agency has estimated that the highest inflation was faced by upper 20% income group?
[A] CRISIL
[B] CARE
[C] ICRA
[D] S&P
Show Answer
Correct Answer: A [CRISIL]
Notes:
Crisil has estimated that the highest inflation was faced by the upper 20 per cent income group in urban areas, driven by fuel and core inflation.
It amounts to 5 per cent year-on-year in October compared to 4.6 per cent in September. The lowest inflation was faced by the bottom 20 per cent in rural areas at 3.9 per cent year-on-year in October, driven by lower food inflation.
30. What is the name of the mobile application launched by Union Minister of Law and Justice, to offer legal advice and consultation?
[A] Citizen’s Tele-Law
[B] Bharat Tele-Law
[C] Atmanirbhar Nyayalay
[D] Nyay For All
Show Answer
Correct Answer: A [Citizen’s Tele-Law]
Notes:
Union Minister of Law and Justice Kiren Rijiju launched the Citizen’s Tele-Law Mobile Application. This app would connect the beneficiaries directly with panel lawyers offering legal advice and consultation.
Kiren Rijiju has also announced the expansion of Tele-Law in 75,000 Gram Panchayats covering all states and UTs.