1. As per the recently released NHA Estimates for India 2019-20, which is the share of Out-of-Pocket Expenditure (OOPE) in total Health Expenditure (THE)?
[A] 47.1%
[B] 59.2%
[C] 60.4%
[D] 90.1%
Show Answer
Correct Answer: A [47.1%]
Notes:
As per the recently released National Health Account (NHA) estimates report for India 2019-20, the share of Out-of-Pocket Expenditure (OOPE) in total Health Expenditure (THE) has declined from 62.6% to 47.1%.
The continuous decline in the OOPE in the overall health spending is observed to be in line with the increased public spending in health care, which show progress towards Universal Health Coverage in India.
2. Which city is the host of the ‘QUAD Summit 2023’?
[A] New Delhi
[B] Sydney
[C] Tokyo
[D] New York
Show Answer
Correct Answer: B [Sydney]
Notes:
The QUAD Summit 2023 will be organized in Sydney on May 24 this year. This summit will be the third in-person meeting between the leaders of QUAD countries.
QUAD group includes the US, Australia, India and Japan. The first two Quad meetings were held in the US and Japan and this is the first time Australia will be hosting the meeting.
3. ‘Mid-Infrared Instrument’s (MIRI) Medium Resolution Spectroscopy (MRS)’ is associated with which space agency?
[A] NASA
[B] ISRO
[C] JAXA
[D] CERN
Show Answer
Correct Answer: A [NASA]
Notes:
A mode of the Mid-Infrared Instrument’s (MIRI) Medium Resolution Spectroscopy (MRS) faced some glitches recently.
This instrument, which is a part of NASA’s James Webb Space Telescope, observes light in the mid-infrared region of the electromagnetic spectrum.
4. Which country has developed ‘T-14 Armata battle tank’?
[A] USA
[B] Russia
[C] France
[D] Italy
Show Answer
Correct Answer: B [Russia]
Notes:
T-14 Armata battle tank, developed by Russia, has been recently deployed to fire on Ukrainian positions.
The T-14 was first unveiled in 2015. It has unmanned turret and its crews can remotely control the armaments. The tanks have a maximum speed on the highway of 80 kilometres per hour.
5. Which Union Ministry launched the ‘City Beauty Competition Portal’?
[A] Ministry of Housing and Urban Affairs
[B] Ministry of Rural Development
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of Tourism
Show Answer
Correct Answer: A [Ministry of Housing and Urban Affairs]
Notes:
The City Beauty Competition portal was launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs to encourage and recognize the efforts taken by cities and wards to create beautiful and inclusive public spaces.
The wards and public spaces in cities would be adjudged in the competition based on the five broad pillars – accessibility, amenities, activities, aesthetics and ecology.
6. Which country organises the annual ‘Free Land Camp’ for indigenous people?
[A] Brazil
[B] South Africa
[C] USA
[D] Australia
Show Answer
Correct Answer: A [Brazil]
Notes:
The 19th edition of the Free Land Camp is an annual weeklong encampment of indigenous people in Brasilia.
During this event, Brazil President Luiz Inácio Lula da Silva granted official recognition of around 800 sq miles of indigenous lands to safeguard the Amazon rainforest from unchecked exploitation.
7. Pablo Picasso was a famous painter from which country?
[A] USA
[B] France
[C] Spain
[D] UAE
Show Answer
Correct Answer: C [Spain]
Notes:
Pablo Ruiz Picasso was a Spanish painter, sculptor, printmaker, ceramicist and theatre designer who lived most of his adult life in France.
Celebration Picasso 1973-2023 marks the fiftieth death anniversary of Pablo Picasso. As part of this initiative, the governments of Spain and France are jointly presenting exhibitions across Europe and America.
8. Which is the governing body of the Department of Atomic Energy in India?
[A] Atomic Energy Commission of India
[B] NITI Aayog
[C] Department of Space
[D] DRDO
Show Answer
Correct Answer: A [Atomic Energy Commission of India]
Notes:
The Atomic Energy Commission of India is the governing body of the Department of Atomic Energy. Recently, BARC Director Ajit Kumar Mohanty was appointed as the chairman of the Atomic Energy Commission and the Secretary of the Department of Atomic Energy.
9. What is the name of the ‘Festival of Innovation in Arts’, which was launched on World Intellectual Property Day?
[A] ATAL
[B] UPAJ
[C] NIPUN
[D] MAHAN
Show Answer
Correct Answer: B [UPAJ]
Notes:
‘UPAJ: A festival of Innovation in Arts’ was launched on World Intellectual Property Day, which is observed on April 26 in NITI Aayog, New Delhi.
It provided the platform for the artistic expression and promoting innovation in the art field. The UPAJ festival is planned for the first week of July when the G20 Startup20 summit meeting is planned.
10. Which institution released a report on Currency and Finance?
[A] NITI Aayog
[B] RBI
[C] NPCI
[D] SEBI
Show Answer
Correct Answer: B [RBI]
Notes:
The RBI Report on Currency and Finance was released recently based on the theme “Towards a Greener Cleaner India”.
According to this report, regulatory policies such as carbon taxes and ETS standards for carbon emission rates and energy efficiency can contribute to the reduction of overall CO2 emissions in an economy.