11. When is the ‘Zero Discrimination Day’ observed annually across the world?
[A] March 1
[B] March 2
[C] March 3
[D] March 4
Show Answer
Correct Answer: A [March 1]
Notes:
The ‘Zero Discrimination Day’ is observed annually across the world on March 1, by UNAIDS. The day was first celebrated on March 1, 2014.
This year, UNAIDS is focussing on the urgent need to take action to end the inequalities remaining in the world.The symbol for Zero Discrimination Day is the butterfly.
12. Which Union Ministry launched the real-time monitoring system of toll plazas at national highways across the country?
[A] Ministry of Housing and Urban Affairs
[B] Ministry of Finance
[C] Ministry of Road Transport and Highways
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [Ministry of Road Transport and Highways]
Notes:
The Ministry of Road Transport and Highways launched the real-time monitoring system of toll plazas at national highways across the country. It will be used to measure the Daily Congestion Index for each plaza and overall congestion across national highway network in real time.
It will also collect real time data on high peak hours’ traffic. The purpose is to reduce congestion and improve efficiency of FASTag usage.
13. What is the IUCN status of Olive Ridley turtle?
[A] Vulnerable
[B] Least Concern
[C] Endangered
[D] Critically Endangered
Show Answer
Correct Answer: A [Vulnerable]
Notes:
The mass nesting of the Olive Ridley turtles began in Puducherry coastline. The traditional migration season of the turtles delayed due to climate change or change in the climatic conditions because of the influence of Cyclones Nivar and Burevi.
The turtles have been classified as vulnerable in the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN).
14. Chicxulub crater is an impact crater buried underneath Yucatan Peninsula in which country?
[A] United States
[B] UAE
[C] France
[D] Mexico
Show Answer
Correct Answer: D [Mexico]
Notes:
Chicxulub crater is an impact crater buried underneath Yucatan Peninsula in Mexico. It was formed after the large Chicxulub impactor hit the Earth more than 66 million years ago. Space dust in this crater confirmed the role of the impactor in the mass extinction of dinosaurs.
The recent study connected the space dust and high concentration of worldwide iridium deposits at the time of dinosaurs’ demise to provide this conclusion.
15. Which mold was recently found to be capable of saving memories despite the absence of nervous system?
[A] Acremonium
[B] Penicillium
[C] Cladosporium
[D] Physarum polycephalum
Show Answer
Correct Answer: D [Physarum polycephalum]
Notes:
Physarum polycephalum is a single-cell slime mold. It was recently found to be capable of saving memories despite the absence of nervous system.
This finding deviates from the traditional assumption that memories are held by only by those organisms with a nervous system.
16. The Government has amended which rules to bring insurance brokers within its ambit?
[A] Insurance Act, 1938
[B] IRDA Act, 1999
[C] Insurance Ombudsman Rules 2005
[D] Insurance Ombudsman Rules, 2017
Show Answer
Correct Answer: D [Insurance Ombudsman Rules, 2017]
Notes:
The government has recently notified comprehensive amendments to the Insurance Ombudsman Rules, 2017.
As per the amendments, the insurance brokers are brought within the ambit of the Government. It also allowed policyholders to file online complaints. The scope of complaints also include deficiencies in service by insurers, agents, brokers and other intermediaries.
17. Which Indian state for the first time presented the outcome-based budget?
[A] Kerala
[B] West Bengal
[C] Odisha
[D] Jharkhand
Show Answer
Correct Answer: D [Jharkhand]
Notes:
The Jharkhand state government for the first time presented an outcome-based budget. Under the mechanism, 11 departments have been given targets and responsibilities, the results of which will be measured by the end of next financial year.
The departments have submitted a detailed document on the work they are planning to do in the next fiscal.
18. The Union Cabinet has approved agreement with which country for co-operation in the field of agriculture and allied sectors?
[A] Thailand
[B] Fiji
[C] Sri Lanka
[D] France
Show Answer
Correct Answer: B [Fiji]
Notes:
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Narendra Modi, approved the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) with Fiji, for co-operation in the field of agriculture and allied sectors.
The MoU provides for cooperation in various areas including promotion of joint ventures between private sectors of both countries. It includes exchange of research personnel, technology and infrastructure.
19. Which country has recently signed pact with India for purchase of BrahMos Missile?
[A] United States
[B] Philippines
[C] Iran
[D] Iraq
Show Answer
Correct Answer: B [Philippines]
Notes:
BrahMos is a medium-range supersonic cruise missile designed, developed and produced by BrahMos Aerospace, a joint venture company set up by India’s DRDO and Russia’s Mashinostroyenia.
It can be launched from submarines, ships, planes or land-based platforms. Philippines signed pact with India recently for possible purchase of this missile.
20. Which insurance company launched the ‘Business Kisht Suraksha cover’?
[A] ICICI Prudential
[B] HDFC Ergo
[C] Bharati AXA
[D] Bajaj Allianz
Show Answer
Correct Answer: B [HDFC Ergo]
Notes:
HDFC ERGO General Insurance has recently introduced Business Kisht Suraksha cover. It is a unique cover which aims to protect the balance sheet of MFIs, financial institutions and banks in the event of a natural disaster.
It covers the institutions from the non-payment of EMIs by borrowers, resulting out of listed calamities.