1. India’s first undersea tunnel is being constructed in which city?
[A] Chennai
[B] Cochin
[C] Mumbai
[D] Kolkata
Show Answer
Correct Answer: C [Mumbai]
Notes:
India’s first undersea tunnel is being constructed in Mumbai, as a part of the Coastal Road project of the city. It is expected to be completed by the year 2023.
The twin tunnels have a length of 2.07 km of which around a kilometre will be under the Arabian Sea. The undersea tunnel will be 20 metres below the seabed.
2. Where is the headquarters of the Fino Payment Bank located?
[A] Mumbai
[B] Ahmedabad
[C] Cochin
[D] Chennai
Show Answer
Correct Answer: A [Mumbai]
Notes:
Mumbai-headquartered Fino Payment bank has been included in the category of a scheduled commercial bank, by the Reserve Bank of India.
The country’s central bank said that it has included Fino Payments Bank in the Second Schedule of the Reserve Bank of India Act, 1934. With this, the payment bank will have more exposure in treasury and participation in liquidity adjustment facility (LAF) window.
3. What is the outlay of the Production Linked Incentive (PLI) Scheme approved for the pharmaceuticals and IT hardware sector?
[A] Rs 15000 crore, Rs 7350 crore
[B] Rs 12000 crore, Rs 5750 crore
[C] Rs 10000 crore, Rs 2340 crore
[D] Rs 8000 crore, Rs 1250 crore
Show Answer
Correct Answer: A [Rs 15000 crore, Rs 7350 crore]
Notes:
The Union Cabinet has recently approved the Production Linked Incentive (PLI) Scheme for the pharmaceuticals and IT hardware sectors.
The PLI scheme for pharmaceuticals with an outlay of Rs 15000 crore, has a duration of nine years, till 2028-29. The Cabinet also approved the PLI Scheme for IT hardware such as laptops, tablets, all-in-one PCs and servers with an outlay of Rs 7350 crore.
4. As per the recent forecast by the Moody’s investor service, what would be GDP growth rate of India in 2021-22?
[A] 7.5 per cent
[B] 9.5 per cent
[C] 13.5 per cent
[D] 15 per cent
Show Answer
Correct Answer: C [13.5 per cent]
Notes:
Global rating agency Moody’s revised India’s 2021-22 GDP growth forecast to 13.5 per cent. The country’s growth will moderate to 6.2 per cent in the following year.
Moody’s also retained India’s sovereign rating at Baa3, the lowest investment grade, with a negative outlook. Indian ratings agency ICRA announced that India’s real GDP will grow 10.5 per cent in FY22.
5. Which state /UT plays host to the Khelo India Winter Games 2021?
[A] Delhi
[B] Jammu and Kashmir
[C] Maharashtra
[D] Uttar Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Jammu and Kashmir]
Notes:
The second edition of Khelo India Winter Games is being held in the Union territory of Jammu and Kashmir.
This is an annual event which is organised by the J&K Sports Council in association with the J&K Winter Games Association under the Union Ministry of Youth Affairs & Sports. This function was inaugurated by the Prime Minister Narendra Modi in a virtual mode.
6. Which Ministry has finalised the list of products for One District One Focus Product?
[A] Ministry of Home Affairs
[B] Ministry of Commerce and Industries
[C] Ministry of Agriculture
[D] Ministry of Labour and Employment
Show Answer
Correct Answer: C [Ministry of Agriculture]
Notes:
The Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, has finalised the list of products to be covered under One District One Focus Product (ODOFP).
This list has been prepared in consultation with the Union Ministry of Food Processing and Industries for 728 districts across the country. The identified products belong to agricultural, horticultural, animal, poultry, milk, fisheries and aquaculture, marine sectors.
7. Deepak Kumar, who won the silver medal at the Strandja Memorial Tournament in Bulgaria, is associated with which sports?
[A] Weight Lifting
[B] Boxing
[C] Wrestling
[D] Badminton
Show Answer
Correct Answer: B [Boxing]
Notes:
Indian boxer Deepak Kumar has won the silver medal at the 72nd Strandja Memorial Tournament, recently held in Sofia, Bulgaria.
Deepak Kumar was a silver medal winner of the Asian Games, and a former India Open gold-medallist.
8. Which digital financial platform has achieved 1.2 billion monthly transactions recently?
[A] G Pay
[B] BHIM
[C] Paytm
[D] PhonePe
Show Answer
Correct Answer: C [Paytm]
Notes:
Recently, digital financial services platform major Paytm has achieved more than 1.2 billion monthly transactions. This spurt in number is mainly due to offline payments and financial services.
With this achievement, Paytm becomes the largest digital platform in financial sector which promotes all payment methods like Wallet, UPI, cards and net-banking
9. Fall Army Worm (FAW) infestation on crops has been reported recently in which place?
[A] Chennai, Tamil Nadu
[B] Lucknow, UP
[C] Wayanad, Kerala
[D] Nellore, Andhra Pradesh
Show Answer
Correct Answer: C [Wayanad, Kerala]
Notes:
Recently, Wayanad of Kerala has witnessed infestation of fall armyworm (FAW), which has caused excessive damage to crops in the place.
The attack has been reported on maize and plantain cultivations and hence the state’s agriculture department has issued advisory to farmers.
10. NASSCOM has partnered with which technology company to launch ‘AI Gamechangers’ programme?
[A] Google
[B] Microsoft
[C] Apple
[D] Amazon
Show Answer
Correct Answer: B [Microsoft]
Notes:
The National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) has partnered with Microsoft India to launch an ‘AI Gamechangers’ programme.
Under the programme, NASSCOM will identify feasible and impactful AI-driven innovations that are taking place in India. Microsoft has been designated as the ‘Innovation Partner’ for the programme.