31. Which country test-fired a nuclear-capable surface-to-surface ballistic missile named ‘Shaheen-III’?
[A] Iran
[B] Pakistan
[C] UAE
[D] Afghanistan
Show Answer
Correct Answer: B [Pakistan]
Notes:
Pakistan has recently successfully test-fired a nuclear-capable surface-to-surface ballistic missile named ‘Shaheen-III’.
The missile is capable of carrying nuclear and conventional warheads to a range of 2,750 kms. Pakistan is one of the eight countries worldwide with the stated nuclear weapons capability.
32. When is the statehood day of the three states of Meghalaya, Manipur & Tripura celebrated?
[A] January 19
[B] January 21
[C] January 23
[D] January 25
Show Answer
Correct Answer: B [January 21]
Notes:
Meghalaya, Manipur & Tripura celebrated their 49th statehood day on January 21, 2021.
On January 21, 1972, these three states became full-fledged states under the North Eastern Region (Reorganisation) Act of 1971. It also led to the formation of the Union territories of Mizoram and Arunachal Pradesh, which were declared as states on February 21, 1987.
33. The Central Government has approved the construction of over 1.68 lakh houses under which scheme?
[A] Pradhan Mantri Awas Yojana- Urban
[B] Pradhan Mantri Awas Yojana- Gramin
[C] Smart Cities Scheme
[D] Deendayal Antyodaya Yojana National Urban Livelihoods Mission.
Show Answer
Correct Answer: A [Pradhan Mantri Awas Yojana- Urban]
Notes:
The Indian Government has approved the construction of over 1.68 lakh houses in urban areas under the Pradhan Mantri Awas Yojana- Urban.
As per the Union Housing and Urban Affairs Ministry, the total number of houses sanctioned so far stands at 1.1 crore. Under PMAY-U, 41 lakh houses have been completed so far and over 70 lakh houses are under construction.
34. Which personality announced to give away USD 100 million for the best carbon capture technology?
[A] Bill Gates
[B] Elon Musk
[C] Mark Zuckerberg
[D] Jack Ma
Show Answer
Correct Answer: B [Elon Musk]
Notes:
Tesla Chief Executive Officer the world’s richest person at present, Elon Musk announced that he has decided to give away USD 100 million as prize for the best carbon capture technology.
Carbon dioxide, released in electricity generation and industrial processes can be captured using various methods including post-combustion, pre-combustion and oxyfuel. The International Energy Agency also stated about the role of carbon capture technology in net-zero emissions recently.
35. Which organization has issued Purple Notice to member countries against investment frauds via dating applications?
[A] UNFCCC
[B] International Court of Justice
[C] World Trade Organization
[D] Interpol
Show Answer
Correct Answer: D [Interpol]
Notes:
The Interpol has issued “Purple Notice” to all its member countries. The notice warns all the member countries against investment frauds via dating applications.
It has been stated that artificial romance is established with users of the apps in the initial stages and once a certain level of trust is achieved, criminals encourage users to join ponzi investment schemes.
36. The World Health Organization (WHO) has collaborated with which company to distribute Covid vaccines under Covax alliance?
[A] Pfizer
[B] Roche
[C] Merck
[D] Johnson & Johnson
Show Answer
Correct Answer: A [Pfizer]
Notes:
The World Health Organization (WHO) has collaborated with the American pharmaceutical firm Pfizer recently.
As per the deal, 40 million doses of the Pfizer-BioNTech coronavirus vaccine will be distributed for poor and lower-middle income countries under its COVAX programme.
37. Mohammed Ishtaye, who was seen in the news recently, is the Prime Minister of which country?
[A] Palestine
[B] Israel
[C] Peru
[D] Argentina
Show Answer
Correct Answer: A [Palestine]
Notes:
Palestinian Prime Minister Mohammed Ishtaye was seen in the news recently as he had a discussion with the new UN envoy on reviving the stalled peace process.
The UN envoy Tor Wennesland, is the Special Coordinator for Middle East Peace Process. He also highlighted the openness of the country on any political process sponsored by the Quartet, comprising of the US, the UN, Russia and the European Union.
38. Carolina Marin, who won the singles women title at the Thailand Open badminton tournament, is from which country?
[A] Switzerland
[B] Japan
[C] Spain
[D] Thailand
Show Answer
Correct Answer: C [Spain]
Notes:
Reigning Olympic champion, Carolina Marin from Spain and former World Champion Viktor Axelsen from Denmark recently claimed their second Thailand Open badminton men’s and women’s singles titles respectively.
The 27-year-old Carolina Marin went into the final without losing a single game across both tournaments. The Badminton World Federation World Tour Finals will be contested by the top eight of each discipline.
39. Which Indian state has celebrated its Golden Jubilee statehood day on January 25, 2021?
[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Himachal Pradesh
[D] Telangana
Show Answer
Correct Answer: C [Himachal Pradesh]
Notes:
The Himalayan state of Himachal Pradesh has celebrated recently its 50th statehood day on January 25, 2021.
In 1970, the State of Himachal Pradesh Act was passed in the Parliament and the state came into existence from January 25, 2071. It is the 18th Indian state to be formed in the country. Dr Yashwant Singh Parmar was its first chief minister.
40. The rocket of which space organisation has made a record for carrying the highest number of satellites in a single mission?
[A] NASA
[B] ISRO
[C] JAXA
[D] Space X
Show Answer
Correct Answer: D [Space X]
Notes:
Recently, the Falcon 9 rocket of Space X set a record for carrying the maximum number of satellites in a single space mission. The rocket carried and deployed 143 spacecraft into their respective orbits successfully.
The rocket was launched from the Space Launch Complex 40 in Florida. Falcon 9 rocket of Space X is a reusable in nature.