1. ‘Amrut Mahotsav’, which was seen in the news recently, is the celebration of which event?
[A] 125th birth anniversary of Netaji
[B] 75th year of India’s Independence
[C] 50th year of 1971 War
[D] 50th year of Kargil War
Show Answer
Correct Answer: B [75th year of India’s Independence]
Notes:
The Budget Session of Parliament recently began with the address of President Ram Nath Kovind to the joint sitting of both Houses of Parliament.
During the address, the President mentioned that the ‘Amrut Mahotsav’ will be observed in the country from this year, to mark commencement of the celebrations towards the 75th year of India’s Independence.
2. ‘What does ‘R’ stand in the STARS project, co-sponsored by World Bank, which was in news recently?
[A] Response
[B] Results
[C] Remote
[D] Redressal
Show Answer
Correct Answer: B [Results]
Notes:
‘STARS’ stand for Strengthening Teaching-Learning and Results for States. It is a project of the Union Ministry of Education for improving the quality of education in six selected states.
The total project cost of project is Rs 5718 crore with the financial support of World Bank amounting to approximately Rs. 3700 crore. Recently, the agreement for the financial support of the project was signed with World Bank.
3. Which construction major has bagged the contract for construction of steel bridges for Mumbai and Ahmedabad bullet train project?
[A] Tata Projects
[B] Adani Group
[C] GMR Infrastructure
[D] L&T Construction
Show Answer
Correct Answer: D [L&T Construction]
Notes:
The Indian construction major L&T Construction, has bagged the contract for building 28 steel bridges for Mumbai and Ahmedabad bullet train project.
The order costs about Rs.1000 crore to Rs.2500 crore. It involves procurement, fabrication, assembly and erection of bridges at various sites in the line. This project has been bagged as a consortium of L&T and Japan’s IHI Infrastructure Systems.
4. Who has been appointed as the new Chief Executive of the National Health Authority (NHA)?
[A] N S Viswanathan
[B] R S Sharma
[C] Tarun Gogoi
[D] B P Kanungo
Show Answer
Correct Answer: B [R S Sharma]
Notes:
Former chairman of the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI), RS Sharma is appointed as the new Chief Executive Officer of National Health Authority (NHA).
He is to replace Indu Bhushan after his three-year term. NHA is responsible for implementing the public health insurance scheme ‘Ayushman Bharat’ or Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana. Sharma is also the Chairperson of an empowered committee on Co-WIN platform.
5. Vaccination against which disease was conducted recently as a National Vaccination Day?
[A] Hepatitis
[B] Polio
[C] Pneumonia
[D] BCG
Show Answer
Correct Answer: B [Polio]
Notes:
On the Polio National Immunization Day scheduled on January 31, 2021, around 89 lakh children were given polio drops under National Polio Immunisation drive across the country.
President Ram Nath Kovind launched the first round of Pulse Polio Programme 2021. Over seven lakh booths were set up for implementing the drive. A house-to-house surveillance will also be provided to vaccinate the remaining children.
6. Zanskar valley, which was making news recently, is located in which state/UT?
[A] Ladakh
[B] Goa
[C] Sikkim
[D] Himachal Pradesh
Show Answer
Correct Answer: A [Ladakh]
Notes:
The 13-day long Khelo India Zanskar winter sports and youth festival concluded at Zanskar Valley of the Union Territory of Ladakh.
The festival was organized by the Department of Sports & Youth Services and the Ladakh Tourism Department, under the Khelo India scheme. It aims to promote the economic activities and winter tourism in Ladakh.
7. Which Indian company is to launch a new COVID-19 vaccine under the brand name Covovax?
[A] Dr Reddys
[B] Serum Institute of India
[C] Biocon
[D] Sun Pharma
Show Answer
Correct Answer: B [Serum Institute of India]
Notes:
Serum Institute of India has announced that it would launch a new COVID-19 vaccine under the brand name Covovax.
It would be developed in partnership with American vaccine developer Novavax, by the month of June. The company’s Covishield has been developed in partnership with the Oxford University and British-Swedish firm AstraZeneca.
8. Which country launched satellites using the world’s first rocket powered by bio-fuel?
[A] China
[B] United States
[C] Germany
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: B [United States]
Notes:
The world’s first commercial launch vehicle powered by bio-fuel was successfully used for a space launch in the United states.
Stardust 1.0, the first such rocket was launched from Loring Commerce Centre in Maine, US. The rocket is manufactured by bluShift, a US- based aerospace company. The 250-kg launch vehicle is vehicle suited for student and budget payloads.
9. What is the new height recorded in India’s Foreign portfolio investment (FPI) , as of 2020?
[A] USD 10.6 billion
[B] USD 15.1 billion
[C] USD 23.4 billion
[D] USD 31.7 billion
Show Answer
Correct Answer: D [USD 31.7 billion]
Notes:
India’s Foreign portfolio investment (FPIs) has reached a new height as the net FPI in Indian equities crossed the mark of 31.7 billion, during the current financial year.
This is the highest investment in a financial year since FY 2012-23, in India. During that year, India recorded a net FPO inflow of 25.8 billion.
10. SEBI has banned the Chairperson and promoters of which company from the Securities Market?
[A] Reliance
[B] Future Retail
[C] DHFL
[D] Lakshmi Vilas Bank
Show Answer
Correct Answer: B [Future Retail]
Notes:
Securities Exchange Board of India (SEBI) has banned the Future Retail’s Chairman Kishore Biyani and other promoters from the securities market for one year.
They have been charged for indulging in insider trading in the shares of the company. SEBI has also imposed a fine of Rs 1 Crore each on the promoters and ordered them to pay back Rs 17.78 crore with interest.