1. Which racing driver won the Saudi Arabian Grand Prix 2022?
[A] Max Verstappen
[B] Charles Leclerc
[C] Lewis Hamilton
[D] Sebastien Vettel
Show Answer
Correct Answer: A [Max Verstappen]
Notes:
Belgian-Dutch racing driver Max Verstappen won the Saudi Arabian Grand Prix 2022. Max Verstappen won the intense battle with Charles Leclerc to take his first victory of the season.
Ferrari’s Carlos Sainz and Red Bull’s Sergio Perez took third and fourth. George Russell finished fifth for Mercedes while ace driver Lewis Hamilton finished at 10th spot.
2. ‘Guidance’ is the investment promotion agency of which Indian state?
[A] New Delhi
[B] Tamil Nadu
[C] Karnataka
[D] West Bengal
Show Answer
Correct Answer: B [Tamil Nadu]
Notes:
‘Guidance’, the investment promotion agency, for winning the ‘Best Investment Promotion Agency Award’ in Asia Oceania Region at the Annual Investment Meeting (AIM) 2022.
It was an initiative of the Ministry of Economy of the United Arab Emirates. Guidance, the single-window facilitation wing of the Industries Department of Tamil Nadu, has played a significant role in presenting business opportunities in Tamil Nadu since 1992.
3. ‘Varuna’ is the bilateral naval exercise between India and which country?
[A] France
[B] Japan
[C] Oman
[D] UAE
Show Answer
Correct Answer: A [France]
Notes:
India and France recently commenced their 20th edition of the bilateral naval exercise named ‘Varuna’ in the Arabian Sea.
Naval ships, submarines, maritime patrol aircraft, fighter aircraft and helicopters of the two navies are participating in the exercise. The bilateral naval exercises between the two Navies were initiated in the year 1993. The exercise was christened as ‘Varuna’ in 2001.
4. As per data from the Finance Ministry, what is the estimated amount to be borrowed by India in the first half of 2022-23?
[A] Rs 1.45 trillion
[B] Rs 4.45 trillion
[C] Rs 8.45 trillion
[D] Rs 12.45 trillion
Show Answer
Correct Answer: C [Rs 8.45 trillion]
Notes:
The Finance Ministry announced that the Union government is looking to raise Rs 8.45 lakh crore through borrowings in the first half of 2022-23.
The borrowing is set to be made to fund the revenue gap for reviving the economy. Out of the market borrowing of Rs 14.31 lakh crore estimated for the next financial year, Rs 8.45 lakh crore is planned to be borrowed in the first half or April-September period.
5. Telomere-to-Telomere (T2T) Consortium, which was seen in the news recently, is associated with the research of?
[A] Covid-19 Vaccine
[B] Human Genome
[C] Healthcare Robot
[D] Cancer Drug
Show Answer
Correct Answer: B [Human Genome]
Notes:
Scientists from the Telomere-to-Telomere (T2T) Consortium have published the first complete human genome.
Researchers in 2003 released what was then claimed as the complete sequence of the human genome. But about 8% of it had not been fully deciphered. With this, more researches may be undertaken regarding disease-causing mutations.
6. Which is the first Indian state to issue Digitised ‘J Form’, the sale receipt of agricultural produce?
[A] Tamil Nadu
[B] Gujarat
[C] Punjab
[D] Rajasthan
Show Answer
Correct Answer: C [Punjab]
Notes:
The Punjab Mandi Board has started sending ‘digital form J’ to the farmers from this Rabi procurement season
‘J form’ is the sale receipt of a farmer’s agricultural produce in mandis (grain market). These forms were earlier issued manually by the Commission agents. This move aims to bring transparency as well as empowering farmers and make Punjab the first state in the country to provide digitised form J in real time.
7. Gangaur Festival is predominantly celebrated in which Indian state?
[A] Karnataka
[B] Rajasthan
[C] Punjab
[D] West Bengal
Show Answer
Correct Answer: B [Rajasthan]
Notes:
Gangaur Festival is predominantly celebrated in the state of Rajasthan. Rajasthan Tourism Department organised the festival after two years gap due to the Covid-19 pandemic.
The festival commenced on April 3 and continues for 18 days. The Tourism Department of the state has made special arrangements to make the foreign tourists aware of the culture of the state.
8. ‘Prakriti’, which was recently launched, is mascot to create awareness on which field?
[A] Plastic pollution
[B] Gender Equality
[C] LGBTQ Rights
[D] Skill Development
Show Answer
Correct Answer: A [Plastic pollution]
Notes:
Union Environment Minister Bhupender Yadav launched “Prakriti”, mascot that spreads awareness about small changes in life that can curb plastic pollution.
It also highlights various green initiatives taken by Ministry of Environment, Forest & Climate Change and Central Pollution Control Board (CPCB) to ensure effective Plastic Waste Management (PWM) in the country.
9. Sarhul Festival is predominantly celebrated in which Indian state?
[A] Chhattisgarh
[B] West Bengal
[C] Jharkhand
[D] Madhya Pradesh
Show Answer
Correct Answer: C [Jharkhand]
Notes:
‘Sarhul Festival’ is the most popular tribal celebration across the state of Jharkhand region. It denotes the beginning of the New Year.
This vibrant festival is celebrated at the beginning of spring every year. This year, it fell on April 4. It is usually celebrated by the tribal communities of the local Sarna religion, especially by the Munda, Ho, and Oraon tribes.
10. What is the expansion of the ‘SDF’, introduced by the Reserve Bank of India?
[A] Standing Deposit Facility
[B] Standard Deposit Facility
[C] Standard Deposit Forum
[D] Standing Deposit Forum
Show Answer
Correct Answer: A [Standing Deposit Facility]
Notes:
After the April 2022 monetary policy committee meeting, the Reserve Bank of India (RBI) introduced the Standing Deposit Facility (SDF).
It is an additional tool for absorbing liquidity, at an interest rate of 3.75 per cent. The main purpose of SDF is to reduce the excess liquidity of Rs 8.5 lakh crore in the system and to control inflation in the country.