31. Which country recently became the first to recognize the Indian Pharmacopoeia?
[A] Afghanistan
[B] Iraq
[C] Saudi Arabia
[D] Qatar
Show Answer
Correct Answer: A [Afghanistan]
Notes:
The National Department of Regulation of Medicines and Health Products of the Ministry of Public Health of Islamic Republic of Afghanistan recently recognised the official book of standards under India’s Drugs and Cosmetics Act of 1940. The book specifies the standards with respect to identity, strength and purity of the drugs manufactured and marketed in India.
32. Which country is the biggest offender as per the recent World Anti-Doping Agency?
[A] Russia
[B] United States
[C] Italy
[D] France
Show Answer
Correct Answer: C [Italy]
Notes:
As per the latest report by WADA, there is a 13.1% increase in the anti-doping rule violation (ADRV). The country that has most violation was Italy, followed by France and the US. Russia, which was earlier banned by WADA stands fifth in this list.
33. Which pope abolished the ‘pontifical secrecy’ rule’s applicability to sexual abuse cases?
[A] Pope Francis
[B] Pope Benedict XBI
[C] Pope Pius XII
[D] Pope Paul VI
Show Answer
Correct Answer: A [Pope Francis]
Notes:
The applicability of ‘pontifical secrecy’ to sexual abuse of minors was abolished by the current pope, Pope Francis. Pontifical secrecy allows the Roman Catholic Church to keep certain matters in secrecy, like communications between it and papal embassies. This is in accordance with the ‘Canon Law of the Roman Catholic Church’.
34. What is ‘Archaeopteris’, a 386 million year old fossil found in USA?
[A] A flying reptile
[B] An ancient shark
[C] A tree
[D] An ancient mammal
Show Answer
Correct Answer: C [A tree]
Notes:
The Archaeopteris is an ancient woody tree. Its fossils were discovered in New York at a quarry site. The species was responsible for the change in oxygen concentration in the Devonian period. It became extinct in the later part of Carboniferous Period.
35. The legislature of which country is considering the setting up of a Gandhi-Martin Luther King Jr Development Foundation to commemorate the 150th birth anniversary of Gandhi?
[A] South Africa
[B] USA
[C] Poland
[D] Russia
Show Answer
Correct Answer: B [USA]
Notes:
The US house of Representatives has passed a bill to promote the legacy of Mahatma Gandhi and Martin Luther King Jr. It proposes the establishment of Gandhi-King Development Foundation (to be created by USAID under the Indian laws), Gandhi-King Scholarly Exchange Initiative (allocates 2 million USD until 2025) and Gandhi-King global academy (professional training initiative on conflict resolution).
36. Which country is currently re-designated as the part of “Particular concern” under the US’ International Religious Freedom Act of 1998?
[A] India
[B] Israel
[C] Iran
[D] Iraq
Show Answer
Correct Answer: C [Iran]
Notes:
On December 2019, the US’ Department of State has re-designated Iran, Myanmar, Pakistan, North Korea, China, Eritrea, Saudi Arabia, Tajikistan and Turkmenistan as countries of Particular Concern under the International Religious Freedom Act of 1998. These countries were engaged in or tolerated “systematic, ongoing and egregious violations of religious freedom”.
37. Which NASA spacecraft has recently taken a picture of the asteroid Phaethon?
[A] Voyager 1
[B] Voyager 2
[C] Orion
[D] Parker Solar Probe
Show Answer
Correct Answer: D [Parker Solar Probe]
Notes:
Phaethon is an asteroid that had once flew too close to the Sun and had cracked due to scorching conditions. The scientists, for many years, had struggled to photograph the debris left behind by the asteroid and recently, NASA’s Parker Solar Probe, which was launched in 2018, has taken picture of it.
38. Lele Cave was recently mentioned in the news. Where is it?
[A] Myanmar
[B] Croatia
[C] Indonesia
[D] Philippines
Show Answer
Correct Answer: C [Indonesia]
Notes:
Several people were trapped in Lele Cave in West Java, Indonesia. Three university students have died and several others were saved during the search and rescue operation. The rainy season started in the late November and several regions in Indonesia including West Java have been hit by bad weather and storms in the past two weeks.
39. Shahid Beheshti Port, sometimes seen in the news, is located in which country?
[A] Turkey
[B] UAE
[C] Oman
[D] Iran
Show Answer
Correct Answer: D [Iran]
Notes:
The 19th session of the India-Iran Joint Commission was recently held in Tehran and both the countries have expressed their satisfaction on the progress achieved in operationalizing the Shahid Beheshti Port, Chabahar. Chabahar port serves as Iran’s only oceanic port consisting of two separate ports – Shahid Kalantari port and Shahid Beheshti.
40. What is the new initiative to tackle air pollution set up at Nashik station called?
[A] NCAP
[B] GRAP
[C] Oxygen Parlor
[D] SAMEER
Show Answer
Correct Answer: C [Oxygen Parlor]
Notes:
Oxygen Parlour is an initiative introduced recently in Nashik Railway Station. it is a collaborative project between the Indian Railways and Air Guard to tackle the issue of air pollution. It is a transparent enclosure filled with plants noted for their ability to purify air.