21. Which film won the ‘Suvarna Chakoram’ award at International Film Festival of Kerala?
[A] My Father, the Bride
[B] The Promised Land
[C] They Say Nothing Stays the Same
[D] Hit Me Anyone One More Time
Show Answer
Correct Answer: C [They Say Nothing Stays the Same]
Notes:
Japanese movie ‘They Say Nothing Stays the Same’, directed by actor and musician Joe Odagiri bagged the ‘Suvarna Chakoram’ (The Golden Crow Pheasant) award at the 24rd edition of the International Film Festival of Kerala (IFFK). The movie recites a poetic tale of idyllic rural life being threatened by change in an uncompromising visual style. Brazilian director Allan Deberton was awarded the ‘Rajatha Chakoram’ (The Silver Crow Pheasant), for the best director for his movie ‘Pacarrete’, which brings out the bold dynamic life and dreams of an ageing artiste in a changing world.
22. Which country is to host the 36th International Geological Congress?
[A] Russia
[B] USA
[C] India
[D] Japan
Show Answer
Correct Answer: C [India]
Notes:
India is to host the 36th International Geological Congress (IGC) in New Delhi during the first week of March 2020. It is popularly described as the Olympics of Geosciences. The theme of the event is Geosciences: The Basic Science for a Sustainable Development. The IGCs are global geoscientific events held once in four years.The event aims to provide a platform for international cooperation in all major fields of geosciences including the provision of investment opportunities in mining, launching of collaborative programs, mineral exploration and environmental management and related enterprises
23. Which famous massage has been recently added to prestigious heritage list of UNESCO?
[A] Swedish massage
[B] Hot Stone massage
[C] Aroma Therapy massage
[D] Nuad Thai massage
Show Answer
Correct Answer: D [Nuad Thai massage]
Notes:
Thailand’s famous 2000-year-old massage, Nuad Thai was added to UNESCO’s (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) prestigious heritage list. Nuad Thai is an intense form of massage in which the body is pulled and rotated well with the help of the thumb, elbow, knees and feet. Thai massage originated in India and brought it to Thailand about 2,500 years ago by doctors and monks who carried its secrets for generations.
24. Baburmahal Gram Panchayat of which state has got best performance award in Rural Job Scheme awards?
[A] Bihar
[B] Odisha
[C] Andhra Pradesh
[D] West Bengal
Show Answer
Correct Answer: D [West Bengal]
Notes:
West Bengal has got the first prize in 100-day work programme for promoting livelihoods. State’s Bankura and Cooch Behar stood first and second respectively among districts in the country in implementation of the rural job scheme. Baburmahal GP (gram panchayat) of Kulpi, South 24 Paraganas also got the best performance award.
25. Pakistani judiciary recently announced the death sentence for former president Pervez Musharraf. In which year, Musharraf had seized power in a military coup in Pakistan?
[A] 1996
[B] 1999
[C] 2000
[D] 2002
Show Answer
Correct Answer: B [1999]
Notes:
The judiciary of Pakistan recently handed the death sentence to Pervez Musharraf in December. The penalty was handed by a special court against the former military dictator for high treason. Musharraf was a 4 star general of the Pakistani Army and the 10th president of the country. Musharraf seized power in a military coup in 1999 and ruled Pakistan as President until 2008.
26. The Gosper Mountain Megafire affected which country?
[A] New Zealand
[B] Australia
[C] Brazil
[D] Chile
Show Answer
Correct Answer: B [Australia]
Notes:
The Gosper Mountain Fire is a bushfire incident in Australia. It was formed by the combination of several bushfires and raged along the north west of Sydney. It was formed due to severe heat wave conditions in Australia. It also affected the Wollemi National Park in the Blue Mountains.
27. Supersonic cruise missile BrahMos was test fired in Chandipur Integrated Test Range which is located in which state?
[A] Kerala
[B] Andhra Pradesh
[C] Telangana
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: D [Odisha]
Notes:
The supersonic cruise missile BrahMos was recently test fired from Odisha’s Chandipur Integrated Test Range. The land based version of the missile was launched from mobile autonomous launcher at Complex- III of the facility. The launch facility is located on the Abdul Kalam Island.
28. The laser fencing of the Indo-Nepal border is being implemented by which group?
[A] Border Road Organisation
[B] Indo-Tibetan Border Police
[C] Sashastra Seema Bal
[D] National Highway Authority of India
Show Answer
Correct Answer: C [Sashastra Seema Bal]
Notes:
The laser fencing of the Indo-Nepal border is being put up by the Sashastra Seema Bal. The project was commenced in December to curb the entry of Third Party nationals into the country without permission. The SSB is involved in guarding the Indian border with Bhutan and Nepal.
29. Which country was recently making news for African Swine Flu epidemic?
[A] Nigeria
[B] China
[C] Mongolia
[D] South Africa
Show Answer
Correct Answer: B [China]
Notes:
The African Swine Flu is a disease that affects pigs. It is currently affecting China’s pork industry. It is reported that the epidemic from China has killed 1/4th of the pigs in the world. This is because infected animals are required to be culled and reported to curb the spread of the virus.
30. 2019 Sahitya Akademi awardee Kirpal Kazak writes in which language?
[A] Gujarati
[B] Punjabi
[C] Kashmiri
[D] Rajasthani
Show Answer
Correct Answer: B [Punjabi]
Notes:
Author Kirpal Kazak is a noted writer in Punjabi. He is being conferred the 2019 Sahitya Akademi Award for Punjabi category for his short story collection called ‘Antheen’ (which means ‘endless’). The award is to be presented on February 25th, 2020 in New Delhi.