GKToday

Quiz 96 : GK For SSC Examinations

1. Consider the following:
  1. Help ISRO in Research
  2. Help Department of Space in New Discoveries
  3. Commercially sell Products & Services of Indian Space

Which among the above is / are the correct objectives of ANTRIX?

[A] 1 & 2
[B] 2 & 3
[C] Only 2
[D] Only 3

Show Answer

Correct Answer: D [Only 3]
Notes:
ANTRIX is the commercial arm of Indian Space Research Organisation (ISRO). It is an anglicised version of Antariksha, from the Sanskrit word for “space”. It functions under the aegis of Department of Space (DoS), an independent Department directly working under the Prime Minister
2. Which among the following diseases is also known as “Pink Eye”?
[A] Conjunctivitis
[B] Myopia
[C] Astigmatism
[D] Presbyopia

Show Answer

Correct Answer: A [Conjunctivitis ]
3. Which among the following is used to listen and record underwater sounds?
[A] Altimeter
[B] SONAR
[C] Hydrophone
[D] RADAR

Show Answer

Correct Answer: C [Hydrophone]
4. Which among the following is measured using a Vernier Calliper?
[A] Dimensions
[B] Time
[C] Sound
[D] Temperature

Show Answer

Correct Answer: A [Dimensions]
5. Who among the following are considered to be the first owners of Koh-i-noor diamond?
[A] Kakatiyas
[B] Khiljis
[C] Tughlaqs
[D] Mughals

Show Answer

Correct Answer: A [Kakatiyas]
Notes:
There are two versions of origin of this diamond. First version is that it was mined in 13th century in Kakatiya Territories {near Guntur in modern Andhra Pradesh}.  It was under possessions of Kakatiya Rulers until Malik Kafur, the general of Alauddin Khilji raided Warangal and possibly acquired this gem. It remained with Khiljis and then passed on to several Delhi Sultanate dynasties until came into possession of Babur and successive Mughals.
Another version says that it was discovered in 1650s in the diamond mines of Golkonda and was presented by Mir Jumla to Shah Jahan, who got it embedded into the peacock throne.
 
6. Vedic mythology refers to an ancient settlement called Pushkalavati after Pushkal, who was the son of King Bharata in the epic Ramayan. What is the modern location of Pushkalavati?
[A] Panipat
[B] Pushkar
[C] Peshawar (in Pakistan)
[D] Punjab

Show Answer

Correct Answer: C [Peshawar (in Pakistan)]
Notes:
Pushkalavati was capital of ancient Kingdom of Gandhara. Its ruins are currently located in Charsadda, Pakistan, located in Peshawar valley in the Khyber Pakhtunkhwa province (formerly NWFP). Pushkalavati was home of the Sanskrit grammarian Panini.
7. Which among the following is the correct location of Adrenal Glands in Human Body?
[A] Above kidneys
[B] Below kidneys
[C] Above Medulla Oblongata
[D] Near Pancreases

Show Answer

Correct Answer: A [Above kidneys]
Notes:
Each adrenal gland is located on the top of each kidney (forming a hat-like structure on the top of the kidneys). Each adrenal gland has two parts viz. outer cortical portion and inner adrenal cortex. Further, there is a central part called adrenal medulla
8. Who was the first Indian to get elected in House of commons?
[A] Bhikaji Kama
[B] JRD Tata
[C] Dadabhai Naoroji
[D] Dinshaw Edulji Wacha

Show Answer

Correct Answer: C [Dadabhai Naoroji]
Notes:
Dadabhai Naoroji is known as mentor of both Gopal Krishna Gokhale and Mahatma Gandhi. His magnum opus ‘‘Poverty and UnBritish Rule in India’’ propounded the ‘‘drain theory’’ He was the first Indian to become a member of the House of Commons on the Liberal Party ticket. He served as Member in the House of Commons from 1892 to 1895. He became the president of INC thrice, in 1886, 1893 and 1906.
9. Which among the following is the official language of Union Territory of Lakshadweep ?
[A] Tamil
[B] Malayalam
[C] Great Andamanese
[D] English

Show Answer

Correct Answer: B [Malayalam]
10. Baba Amte is known for which of the following social work?
[A] Work for Poor & homeless people
[B] Work To Save Ganga
[C] Work for Leprosy Patients
[D] Work for Landless laborers

Show Answer

Correct Answer: C [Work for Leprosy Patients]