GKToday

Quiz 77: GK for Banking Exams

1. ASHA is a government of India Scheme related to which among the following Flagship Programmes?
[A] Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme
[B] National Rural Health Mission
[C] Integrated Child Development Services Scheme
[D] Bharat Nirman

Show Answer

Correct Answer: B [National Rural Health Mission]
Notes:
ASHA or Accredited Social Health Activist is a trained female community health activist as a key component of the National Rural Health Mission under National Health Mission. She is selected from the village itself and works as a link between community and public health system.
 
2. In which year, India launched it Look East Policy?
[A] 1986
[B] 1992
[C] 1994
[D] 1996

Show Answer

Correct Answer: B [1992]
Notes:
India’s Look East Policy was for the first time pursued by Narsimharao Government in 1992. Under this policy, India focused its attention toward South-East Asia, which was long neglected during the Cold war period. This policy was further cemented by successive prime ministers and now converted into “Act East Policy” by the current government.
 
3. Which among the following is NOT a function of commercial bank in India?
[A] Selling National Saving Certificates
[B] Purchasing Corporate Bonds
[C] Operations in Call Money Market
[D] Providing No-frill Services

Show Answer

Correct Answer: A [Selling National Saving Certificates]
4. Which among the following does not partner in Bharat Nirman?
[A] Government of India
[B] State Governments
[C] Panchayati Raj Institutions
[D] Private Entrepreneurs

Show Answer

Correct Answer: D [Private Entrepreneurs]
Notes:
Bharat Nirman is a time-bound plan for rural infrastructure by the Government of India in partnership with State Governments and Panchayat Raj Institutions. It was launched in 2005. It has 6 components: Water, roads, electricity, housing, irrigation, telephone connectivity
5. Department of disinvestment comes under which among the following ministries?
[A] Ministry of Finance
[B] Ministry of Commerce & Industries
[C] Ministry of Programme Implementation
[D] Ministry of Corporate Affairs

Show Answer

Correct Answer: A [Ministry of Finance]
6. Which among the following are the two states of India, where Thorium is found in good quantities?
[A] Kerala & Andhra Pradesh
[B] Kerala & Tamil Nadu
[C] Kerala & Rajasthan
[D] Kerala & Odisha

Show Answer

Correct Answer: C [Kerala & Rajasthan]
7. Consider the following:
  1. Individual money lenders
  2. Cooperative Banks
  3. Primary Agri-Credit Societies

Which among the above are parts of Indian Money Market?

[A] None of them
[B] Only 2
[C] Only 2 & 3
[D] All of them

Show Answer

Correct Answer: D [All of them]
Notes:
Money markets are those markets where borrowing and lending of short term funds ( maturity 1 day to 1 year) takes place. Due to short maturity, the instruments of money market are liquid and can be converted to cash easily and thus are able to address the need of the short term surplus fund of the lenders and short term borrowing requirements of the borrowers. The interest rates get determined in the money markets
Money Market in India is divided into unorganized sector and organized sector. The Unorganized market is old Indigenous market which includes indigenous bankers, money lenders etc.  Organized market includes Governments (Central and State), Discount and Finance House of India (DFHI), Mutual Funds, Corporate, Commercial / Cooperative Banks, Public Sector Undertakings (PSUs), Insurance Companies and Financial Institutions and Non-Banking Financial Companies (NBFCs).  Organized Money Market is regulated by RBI as well as SEBI.
8. Which among the following is used by Reserve Bank of India for “sterilization of the Capital Inflows”?
[A] Base Rate System
[B] CRAR Obligations
[C] Open Market Operations
[D] Credit Authorization Scheme

Show Answer

Correct Answer: C [Open Market Operations]
Notes:
Open Market Operations refer to the purchase and sale of the Government securities (G-Secs) by RBI from / to market. The objective of Open Market Operations is to adjust the rupee liquidity conditions in the economy on a durable basis.
When RBI sells government security in the markets, the banks purchase them. When the banks purchase Government securities, they have a reduced ability to lend to the industrial houses or other commercial sectors. This reduced surplus cash, contracts the rupee liquidity and consequently credit creation / credit supply. When RBI purchases the securities, the commercial banks find them with more surplus cash and this would create more credit in the system.
Thus, in the case of excess liquidity, RBI resorts to sale of G-secs to suck out rupee from system. Similarly, when there is a liquidity crunch in the economy, RBI buys securities from the market, thereby releasing liquidity.
 
9. Asset Reconstruction Company of India (ARCIL) has been launched to deal primarily with ____?
[A] Infrastructure Lending
[B] Asset Planning
[C] Non-performing Assets
[D] Credit Rating

Show Answer

Correct Answer: C [Non-performing Assets]
10. Which among the following is NOT a must condition for a Scheduled Commercial Bank in India?
[A] It should be in the second schedule of RBI act 1934
[B] Its Paid Up Capital should be at least Rs. 1 Crore
[C] It must deposit with RBI as per the CRR
[D] It must have facilities of a clearing house

Show Answer

Correct Answer: B [Its Paid Up Capital should be at least Rs. 1 Crore]
Notes:
The scheduled commercial banks are those banks which are included in the second schedule of RBI Act 1934 and which carry out the normal business of banking such as accepting deposits, giving out loans and other banking services. The major difference between Scheduled Commercial Banks and Scheduled Cooperative Banks is their holding pattern, since cooperatives are registered under the Cooperative Societies Act as cooperative credit institutions.
Minimum paid up capital to setup scheduled commercial bank is Rs. 5 lakhs