GKToday

Quiz 76: Indian Polity & Constitution for All Exams

1. Which of the following courts you can approach to file a writ petition to protect your fundamental rights?
  1. Supreme Court
  2. High Courts
  3. Districts Courts
  4. Session Courts

Select the correct option from the codes given below:

[A] 1
[B] 1,2
[C] 1,2,3
[D] 1,2,3,4

Show Answer

Correct Answer: B [1,2]
Notes:
Anything that is issued under an authority is a writ. Orders, warrants, directions etc. issued under authority are examples of writs. There are five major types of writs viz. habeas corpus, mandamus, prohibition, quo warranto and certiorari. Each of them has different meaning and different implications.
In India, both Supreme Court and High Court have been empowered with Writ Jurisdiction. Further, Parliament by law can extend power to issue writs to any other courts (including local courts) for local limits of jurisdiction of such courts
2. All revenues received by the Government of India by taxes e.g. Income Tax, Central Excise, Customs and other receipts are kept in which among the following?
[A] Consolidated Fund of India
[B] Contingency Fund of India
[C] Public Account of India
[D] Reserve Bank of India

Show Answer

Correct Answer: A [Consolidated Fund of India]
3. Approval of which among the following authorities alone would be sufficient to draw funds from Consolidated Fund of India ?
[A] Only Parliament
[B] Only President
[C] Either Parliament or President
[D] Both Parliament and President

Show Answer

Correct Answer: A [Only Parliament]
4. Transactions relate to debt other than those included in the Consolidated Fund of India are kept in which among the following?
[A] Debt Account
[B] Public Account
[C] Contingency Fund
[D] Debt Fund

Show Answer

Correct Answer: B [Public Account]
5. Till now how many judges of Supreme Court of India have been removed from Office through impeachment?
[A] 1
[B] 2
[C] 3
[D] none

Show Answer

Correct Answer: D [none]
6. Which among the following language is NOT there in the 8th Schedule of Constitution of India?
[A] Dogri
[B] Rajasthani
[C] Sindhi
[D] Manipuri

Show Answer

Correct Answer: B [Rajasthani]
7. How many members can be nominated by the president to the Rajya Sabha & Lok Sabha Respectively?
[A] 12 & 2
[B] 10 & 2
[C] 12 & 4
[D] 12 & 6

Show Answer

Correct Answer: A [12 & 2]
Notes:
The maximum strength of Lok Sabha is 552 members of which 530 are elected from states, 20 are elected from Union Territories and 2 are nominated by President from Anglo-Indian community if the president thinks that the community is not adequately represented in the house
Representation of the Anglo-Indian Community is provided by the Constitution as per article 331 and NOT by article 81. Article 331 says that: Notwithstanding anything in article 81, the President may, if he is of opinion that the Anglo-Indian community is not adequately represented in the House of the People, nominate not more than two members of that community to the House of the People
8. A bill initiated by which among the following is a Government Bill?
[A] Member of Parliament from Ruling Party / Coalition
[B] Minister
[C] Member of parliament from opposition party
[D] Either 1 or 2

Show Answer

Correct Answer: B [Minister]
Notes:
If a bill is introduced in the house by a minister, it is called government bill or public bill. If the bill is introduced by any other member than a minister, it is called private member bill.  A private member bill can be introduced by both ruling party and opposition MPs.
9. Each House of Parliament collectively and the Members individually, enjoy certain special powers and privileges without which they cannot discharge their functions, efficiently and effectively. These privileges have been provided by ___?
[A] Constitution of India
[B] Act of Parliament
[C] Rule book of Lok Sabha and Rajya Sabha
[D] President of India

Show Answer

Correct Answer: A [Constitution of India]
10. In which year Rajya Sabha was established?
[A] 1950
[B] 1952
[C] 1953
[D] 1954

Show Answer

Correct Answer: B [1952]