GKToday

Quiz 667: General Knowledge for State Exams

1. Which of the following features of Indian temples resembles pylons of the Egyptian temples?
[A] Lat
[B] Vimana
[C] Gopura
[D] Shikhara

Show Answer

Correct Answer: C [ Gopura ]
Notes:
Buddhists, Jains, and Hindus have directed an almost equal attention to the Gopura or gateways o f their towns and temples. These, both in form and purpose, resemble the pylons of the Egyptian temples.
2. Which of the following states is sole producer of agate, chalk, and perlite in India?
[A] Rajasthan
[B] Karnataka
[C] Gujarat
[D] Tamil Nadu

Show Answer

Correct Answer: C [ Gujarat ]
Notes:
Gujarat is the sole producer of agate, chalk, and perlite and is leading producer of fluorite (concentrate), fireclay, silica sand, lignite, laterite, petroleum and natural gas and bauxite in the country. State is the sole holder of country’s resources of perlite, 66% of fluorite, 28% of diatomite, 18% of bentonite and 12% of wollastonite. [Ministry of Mines]
3. Which of the following states is India’s largest Bauxite producer?
[A] Odisha
[B] Jharkhand
[C] Rajasthan
[D] Karnataka

Show Answer

Correct Answer: A [ Odisha ]
Notes:
Orissa is the largest bauxite producing state accounting for more than half of the total production of India.
4. Which of the following is responsible for the fact that Tennis ball bounces higher at high altitudes than in plains?
[A] Low Gravity
[B] High Gravity
[C] Less dense air
[D] Low atmospheric temperature

Show Answer

Correct Answer: C [ Less dense air ]
Notes:
The rarified air at high altitudes gives less resistance to ball.
5. Which of the following is not a correct statement?
[A] One liter of cold air will be heavier than one liter of hot air
[B] Bats are blind but can fly in the dark because of echolocation
[C] In human body, Liver stores glucose as glycogen
[D] Foot and mouth disease of cattle is a viral disease

Show Answer

Correct Answer: B [ Bats are blind but can fly in the dark because of echolocation ]
Notes:
Bats are not blind.
6. A persistent fall in the general price level of goods and services is known as __:
[A] Deflation
[B] Disinflation
[C] Stagflation
[D] Depression

Show Answer

Correct Answer: A [ Deflation ]
Notes:
Inflation refers to rise in general price level of goods and services, deflation is fall in general price level of goods and services. Deflation is inflation in negative zone, i.e. a decrease in the general price level of goods and services. {Reference}
7. India’s first Uranium Mine is located at which among the following places?
[A] Jadugauda
[B] Tummalapalle
[C] Pichli
[D] Dalbhum

Show Answer

Correct Answer: A [ Jadugauda ]
Notes:
Jaduguda is first Uranium Mine in India located in Singhbhum district of Jharkhand. Other mine is located in Tummalapalle in Andhra Pradesh. Pichli near Abrakipahar in Gaya district of Bihar and Sunrgai and Dalbhum areas of Singhbhum district of Jharkhand are other locations where
8. Tabo Monastery is located in which of the following states?
[A] Arunachal Pradesh
[B] Himachal Pradesh
[C] Jammu & Kashmir
[D] Sikkim

Show Answer

Correct Answer: B [ Himachal Pradesh ]
Notes:
A monastery of international repute, Tabo is situated at the height of 3050 meters in Spiti valley of Himanchal Pradesh.
9. Which of the following is a correct set of two official languages of the United Nations?
[A] Hindi and Chinese
[B] Arabic and Chinese
[C] Japanese and Chinese
[D] Hindi and French

Show Answer

Correct Answer: B [ Arabic and Chinese ]
Notes:
Official Language of UN include Arabic, English, French, Chinese, Spanish and Russian.
10. The constitutional position of President of India is most closely similar to __:
[A] British Monarch
[B] US President
[C] Russian President
[D] British Prime Minister

Show Answer

Correct Answer: A [ British Monarch ]
Notes:
Constitutional position of Indian President is closely similar to British Monarch.