GKToday

Quiz 666: General Knowledge for All Examinations

1. Which of the following canals is considered to be an important link between the developed countries and the developing countries?
[A] Panama Canal
[B] Suez Canal
[C] Kiel Canal
[D] Grand Canal

Show Answer

Correct Answer: B [ Suez Canal ]
Notes:
Suez Canal considered to be an important link between the developed countries and the developing countries.
2. Which of the following is NOT a petrochemical centre of India?
[A] Koyali
[B] Jamnagar
[C] Mangalore
[D] Rourkela

Show Answer

Correct Answer: D [ Rourkela ]
Notes:
Rourkela is correct answer, it’s a textile centre rather.
3. Which of the following is a correct sequence of sea ports of India from “South to North”?
[A] Cochin →Thiruvananthapuram→Calicut→Mangalore
[B] Calicut→ Thiruvananthapuram→ Cochin→ Mangalore
[C] Thiruvananthapuram→ Cochin→ Calicut→ Mangalore
[D] Thiruvananthapuram→ Calicut→ Mangalore→ Cochin

Show Answer

Correct Answer: C [ Thiruvananthapuram→ Cochin→ Calicut→ Mangalore ]
Notes:
Correct sequence will be Thiruvananthapuram→ Cochin→ Calicut→ Mangalore
4. Myanmar does not share its international boundary with__?
[A] Laos
[B] Thailand
[C] Vietnam
[D] India

Show Answer

Correct Answer: C [ Vietnam ]
Notes:
Myanmar is bound by China to the north and northeast, Laos to the east, Thailand to the east and southeast, India to the northwest, Bangladesh to the west and the Andaman Sea to the south.
5. Which of the following countries is not a part of Melanesia region in the pacific ocean?
[A] Vanuatu
[B] Solomon Islands
[C] Fiji
[D] Kiribati

Show Answer

Correct Answer: D [ Kiribati ]
Notes:
Melanesia is a subregion of Oceania and refers to the Pacific Islands from New Guinea south east-wards to the Fiji. It has four countries viz. Vanuatu, Solomon Islands, Fiji, and Papua New Guinea.
6. Which of the following is not a feature of the Eutrophic lakes?
[A] They are generally occupied by blooms
[B] They have high plant nutrient flux
[C] They have low primary productivity
[D] They are dominated by blue green algae

Show Answer

Correct Answer: C [ They have low primary productivity ]
Notes:
C is incorrect because its high primary productivity which makes occupied by blooms.
7. The prime minister of India can not participate in voting on a No-confidence motion against his / her government if he / she __:
[A] leads a coalition government
[B] has minority in Rajya Sabha
[C] is a member of Rajya Sabha
[D] forbidden by speaker of Lok Sabha

Show Answer

Correct Answer: C [ is a member of Rajya Sabha ]
Notes:
If PM is a member of Rajya Sabha, he can participate in procedures of both houses but can vote only in Rajya Sabha. Vote of No Confidence can be moved only in Lok Sabha so PM will not vote in it.
8. How many presidents of India so far were elected unopposed?
[A] One
[B] Two
[C] Three
[D] Four

Show Answer

Correct Answer: B [ Two ]
Notes:
Apart from N Sanjiva Reddy First President Dr. Rajendra Prasad was elected unopposed for the period 1950 to 1952; but he faced opposition in further elections.
9. Areas of which of the following current states did not come under control of Vijayanagar emperor Krishnadeva Raya?
[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Odisha
[D] Maharashtra

Show Answer

Correct Answer: D [ Maharashtra ]
Notes:
Vijayanagar emperor Krishnadeva Raya (1509-1529) was a statesman, administrator and patron of arts. He united almost south India by bringing areas of modern Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu, parts of Kerala and Odisha under his control.
10. Which of the following monasteries is known as Galden Namgey Lhatse?
[A] Hemis Monastery
[B] Tawang Monastery
[C] Bomdila Monastery
[D] Namdroling Monastery

Show Answer

Correct Answer: B [ Tawang Monastery ]
Notes:
Tawang monastery is the largest of its kind in the country and is one of the largest monasteries in Asia. It is said to be one of the biggest Buddhist monasteries in the world outside of Lhasa, Tibet. It is also known by another Tibetan name, ‘Galden Namgey Lhatse’, which means ‘celestial paradise in a clear night’.