GKToday

Quiz 663: History and Geography – For All Exams

1. Which of the following is a correct definition of “Isohyets”?
[A] Lines on a map showing equal rainfall
[B] Lines on a map having same mean temperature
[C] Lines on a map having same barometric pressure
[D] Lines on a map showing equal height from mean sea level

Show Answer

Correct Answer: A [ Lines on a map showing equal rainfall ]
Notes:
An isohyet may be defined as a line joining points of equal rainfall. In other words, a line drawn on a map connecting points that receive equal amounts of rainfall is known as Isohyte.
2. The concept of differential heating was primarily given to explain which of the following geographical phenomena in India?
[A] Monsoon
[B] Jet streams
[C] Cyclones
[D] Desert storms

Show Answer

Correct Answer: A [ Monsoon ]
Notes:
The concept of differential heating about the origin of Indian Monsoon was given by Halley.
3. Which of the following regions was called “Gedrosia” during times of Alexander, the great?
[A] Gujarat
[B] Rajasthan
[C] Punjab
[D] Baluchistan

Show Answer

Correct Answer: D [ Baluchistan ]
Notes:
Gedrosia corresponded to today’s Baluchistan or more specifically Makran. Alexander had lost a lots of soldiers during his march through the Gedrosian desert.
4. Rummindei Pillar Inscription which talks about taxation in Maurya era has been found at which of the following places?
[A] Junagarh in Gujarat
[B] Ranchi in Jharkhand
[C] Bhabru in Rajasthan
[D] Lumbini in Nepal

Show Answer

Correct Answer: D [ Lumbini in Nepal ]
Notes:
Lumbini Pillar Edict in Nepal is known as the Rummindei Pillar Inscription .The Lumbini Pillar Edict recorded that sometime after the twentieth year of his reign, Ashoka travelled to the Buddha’s birthplace and personally made offerings. He then had a stone pillar set up and reduced the taxes of the people in that area.
5. Which of the following rulers were contemporary of Buddha?
[A] Bimbisar of Magadha
[B] Prasenjit (Pansedi) of Kosala
[C] Udayan of Avanti
[D] All of Above

Show Answer

Correct Answer: D [ All of Above ]
Notes:
All of the mentioned rulers were contemporary of Buddha. In Magadha, both Bimbisar and Ajatsatru ruled during Buddha’s time.
6. The Greek Ambassador Deimachus of Plataea had visited the court of which of the following rulers of Magadha?
[A] Dhanananda
[B] Chandragupta Maurya
[C] Bindusara
[D] Asoka

Show Answer

Correct Answer: C [ Bindusara ]
Notes:
Deimachus of Plataea had come as ambassador to Bindusāra or Amitraghāta, the son and successor of Chandragupta Maurya. He along with Megasthenes provides important information about the contemporary society and polity. He was sent by Antiochus I (the son of Seleucus Nikator).
7. Who among the following is writer of the ‘Kalpasutra’?
[A] Simuka
[B] Panini
[C] Bhadrabahu
[D] Patanjali

Show Answer

Correct Answer: C [ Bhadrabahu ]
Notes:
The Kalpasutra is a Jain text containing the biographies of the Jain Tirthankaras, most notably Parshvanath and Mahavira, including the latter’s Nirvana. The author of this text is Bhadrabahu.
8. Buddhism from India was introduced to which current region by Kasyapa Matanga?
[A] China
[B] South East Asia
[C] Sri Lanka
[D] Africa

Show Answer

Correct Answer: A [ China ]
Notes:
Kasyapa Matanga is thought to have been the first to introduce Buddhism to China. According to Chinese tradition, he traveled from India to Lo- yang in China with another Indian monk, known by his Chinese name Chu Falan. They came in C.E. 67 at the invitation of Emperor Ming of the Later Han dynasty.
9. Which of the following was denoted by the term “Kahapana” or “Karshapan” during ancient India?
[A] A cloth
[B] A trader
[C] A monk
[D] A coin

Show Answer

Correct Answer: D [ A coin ]
Notes:
“Kahapana” or “Karshapan” was a common coin during Pre-Gupta period. It was made of copper and also of silver.
10. What was Arikamedu during ancient India?
[A] A coastal settlement and trade centre
[B] A mountain
[C] A city in Aravalli Mountains in Gujarat
[D] A Lake

Show Answer

Correct Answer: A [ A coastal settlement and trade centre ]
Notes:
Arikamedu, the ancient Roman trade centre is 4 Kms. South of Puducherry on the right bank of Ariyankuppam river. Arikamedu was an Indo- Roman coastal trading station and an important centre of trade and commerce with the Western world during the early centuries of the Christian era. This port was known to the author of “Periplus of the Erithrian Sea” as Padouke.%%