Quiz 417: General Knowledge Questions For All Examinations

1. Which among the following is a major exports from India to Bhutan?

[A] Electricity
[B] Petroleum
[C] Timber
[D] Silk

Show Answer

Correct Answer: B [Petroleum]
2. The metals in which among the following groups are required in maximum quantities in a living organism?

[A] Potassium, Manganese, Molybdenum, Calcium
[B] Potassium, Molybdenum, Copper, Calcium
[C] Pottassium,Sodium, Magnesium, Calcium
[D] Sodium, Magnesium, Copper, Manganese

Show Answer

Correct Answer: C [Pottassium,Sodium, Magnesium, Calcium]
3. Which among the following protein is responsible for maintenance of osmotic pressure?

[A] Beta macroglobulin
[B] Gamma globulin
[C] immunoglobulin
[D] albumin

Show Answer

Correct Answer: D [albumin]
4. Which among the following is NOT a true bast fiber?

[A] Jute
[B] Hemp
[C] Flax
[D] Cotton

Show Answer

Correct Answer: D [Cotton]
Notes:
Please note that Bast Fibers are obtained from Phloem
5. The famous Lalbagh Garden of the Bangalore was commissioned by which of the following rulers?

[A] Hyder Ali
[B] Tipu Sultan
[C] Krishnaraja Wodeyar III
[D] Krishnaraja Wodeyar II

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: A [Hyder Ali]
6. With which among the following , United Nations Security Council Resolution 1386 is related ?

[A] Sanctions against Iraq
[B] Sanctions against Iran
[C] Establishment of the International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan
[D] Sanctions against North Korea

Show Answer

Correct Answer: C [Establishment of the International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan]
7. Who among the following first postulated that ” All objects in the Physical Universe are reducible to a finite number of atoms”?

[A] Maharishi Kapil
[B] Maharishi Kanaad
[C] Maharish Vyas
[D] Maharishi Patanjali

Show Answer

Correct Answer: B [Maharishi Kanaad]
8. Which among the following sub-school of Vedanta is followed by ISCON?

[A] Shuddhādvaita
[B] Achintya Bhedābheda
[C] Purnādvaita or Integral Advaita
[D] Modern Vedānta

Show Answer

Correct Answer: B [Achintya Bhedābheda]
9. Which among the following states has highest population density?

[A] Maharastra
[B] Bihar
[C] West Bengal
[D] Uttar Pradesh

Show Answer

Correct Answer: B [Bihar]
Notes:
The population density of India in 2011 was 382 per sq.km. Bihar with 1,106 population persons per sq.km is most thickly populated state followed by West Bengal (1,028) and Kerala (860).
10. Which among the following soil is predominantly found in Rarh Region of West Bengal ?

[A] Alluvial Soil
[B] Red Soil
[C] Black Soil
[D] Acid sulfate soil

Show Answer

Correct Answer: B [Red Soil]
Share

View Comments

  • But the wikipedia Shows that the cotton is also the Bast Fiber.
    It Explain follows :

    Often bast fibres have higher tensile strength than other kinds, and are used in high-quality textiles (sometimes in blends with cotton or synthetic fibres), ropes, yarn, paper, composite materials and burlap.

  • VenkateshR.
    A true Bast Fibre is that which is derived from the Phloem cells. The cotton fibers are neither lignified nor cells. They are not true fibres. They develop from the outer layer of the seed.