India National Current Affairs – Top 50 Questions for Quick Revision

1. Which city hosts the seventh hub of the National Security Guard (NSG) in India, as announced in October 2025?
Answer: Ayodhya
2. Where was the 16th International Railway Equipment Exhibition (IREE) 2025, Asia’s largest railway exhibition, inaugurated?
Answer: New Delhi
3. As per the Ministry of Labour and Employment, India’s female labour force participation rate has increased from 23% in 2017–18 to around what percentage in 2023–24?
Answer: 42%
4. Operation Chakra-V was conducted by which organization to combat cyber crimes?
Answer: Central Bureau of Investigation (CBI)
5. Which ministry launched the “Live Cases” Dashboard under the Legal Information Management and Briefing System (LIMBS)?
Answer: Ministry of Law and Justice
6. Which state’s police launched "Operation Shikanja" in October 2025 to arrest absconding economic offenders?
Answer: Uttar Pradesh
7. Logistics Excellence, Advancement, and Performance Shield (LEAPS) 2025 is an initiative of which ministry?
Answer: Ministry of Commerce and Industry
8. Which Indian agency developed the SACHET, a disaster early warning platform?
Answer: Centre for Development of Telematics (C-DOT)
9. Which city launched India’s first Quick Response (QR) code-based kiosk for paying traffic fines?
Answer: Gurugram
10. What is the name of the operation in which Directorate of Revenue Intelligence (DRI) Mumbai dismantled the gold smuggling syndicate recently?
Answer: Operation Golden Sweep
11. What is the name of India’s newest proposed research station in eastern Antarctica?
Answer: Maitri II
12. Kiru Hydroelectric Project is located in which state/UT?
Answer: Jammu and Kashmir
13. What is the name of the cooperative-driven national ride-hailing initiative recently supported by the National e-Governance Division?
Answer: Bharat Taxi
14. In India, the Siddi tribal community is majorly found in which states?
Answer: Gujarat, Maharashtra, Karnataka, Telangana
15. The ‘Sugamya Bharat App’ was launched under which campaign?
Answer: Accessible India Campaign
16. Sawalkote Hydro Electric Project is proposed on which river?
Answer: Chenab
17. National Tele Mental Health Programme (Tele MANAS) was started by which ministry?
Answer: Ministry of Women and Child Development
18. Which organized has launched the fourth edition of the Studentship Program for Ayurveda Research Ken (SPARK)?
Answer: Central Council for Research in Ayurvedic Sciences (CCRAS)
19. Which state has become the first in India to pass a bill amending the Central Wildlife Protection Act, 1972?
Answer: Kerala
20. Which three ports have been recognised as Green Hydrogen Hubs under the National Green Hydrogen Mission?
Answer: Deendayal Port , V.O. Chidambaranar Port, Paradip Port
21. Which government declared 2025 as the “Year of Urban Development” in October 2025?
Answer: Gujarat
22. DRAVYA portal is an initiative of which organization?
Answer: Central Council for Research in Ayurvedic Sciences (CCRAS)
23. The AgriEnIcs Programme was launched by which ministry of the Government of India?
Answer: Ministry of Electronics and Information Technology
24. What is the name of the digital library announced by the Odisha government to preserve Jagannath Temple records?
Answer: Gyana Yagnya Mandap
25. Where was India’s first commercial electric truck battery swapping and charging station inaugurated?
Answer: Sonipat, Haryana
26. The Subansiri Upper Hydroelectric Project is located in which state?
Answer: Arunachal Pradesh
27. Kondareddypally, which became South India’s first fully solar-powered village, is located in which state?
Answer: Telangana
28. What is the name of the Interpol-led operation targeting transnational cyber-enabled financial crimes?
Answer: Operation HAECHI-VI
29. Which organisation developed the Online National Drugs Licensing System (ONDLS) portal?
Answer: Centre for Development of Advanced Computing (CDAC)
30. Which state government has launched the ‘Raah-Veer’ reward programme under the Good Samaritan initiative?
Answer: Uttar Pradesh
31. What is the primary objective of the NAKSHA Programme?
Answer: Ensure transparency, efficiency, and accessibility in urban land governance
32. Where was India’s first Animal Birth Control (ABC) Training Centre established?
Answer: Uttar Pradesh
33. Where was India's first cooperative multi-feed Compressed Biogas (CBG) plant inaugurated?
Answer: Maharashtra
34. Where was Arunachal Pradesh’s first commercial coal mining project launched?
Answer: Changlang district
35. Where was Rajasthan’s first Namo Biodiversity Park (Namo Van) inaugurated?
Answer: Alwar
36. India’s new world’s highest motorable road has been constructed at which pass in eastern Ladakh?
Answer: Mig La
37. The Tikhir tribe is primarily found in which Indian state?
Answer: Nagaland
38. Where was the 10th National Level Pollution Response Exercise (NATPOLREX-X) conducted in October 2025?
Answer: Chennai
39. What is the name of the programme recently approved by the high-level committee headed by the Union Home Minister to tackle urban flooding?
Answer: Urban Flood Risk Management Programme (UFRMP) Phase-2
40. Which state has the highest number of districts selected under Prime Minister Dhan-Dhaanya Krishi Yojana (PMDDKY)?
Answer: Uttar Pradesh
41. Which state has secured the top position in the INSPIRE Award MANAK scheme with 2,80,747 nominations in 2025?
Answer: Uttar Pradesh
42. Sir Creek is a tidal estuary separating which Indian state/UT from Pakistan?
Answer: Gujarat
43. What is the name of the initiative launched by the Centre to simulate a Gram Sabha in schools, on the lines of the Model United Nations?
Answer: Model Youth Gram Sabha (MYGS)
44. Which state government has launched the Gaj Rakshak App to monitor elephants and prevent man-elephant conflict?
Answer: Madhya Pradesh
45. Which district in Chhattisgarh has become India’s first officially declared child marriage-free district?
Answer: Balod
46. What is the name of the mobile application launched by Rajiv Gandhi Institute of Veterinary Education and Research (RIVER) for rabies surveillance?
Answer: Rabi-Track RIVER App
47. Which state government has launched the Spice Route Initiative to promote heritage and spice-based tourism?
Answer: Kerala
48. Sanchar Saathi is a citizen centric initiative of which government department?
Answer: Department of Telecommunications (DoT)
49. The Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) was enacted by the Parliament in which year?
Answer: 1958
50. Which ministry launched the Swachh Shehar Jodi (SSJ) initiative?
Answer: Ministry of Housing and Urban Affairs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *