India National Current Affairs – Top 50 Questions for Quick Revision

1. Which initiative was launched by the Bihar Government to provide 24×7 academic support to students preparing for board examinations, JEE and NEET?
Answer: Vidya Saathi
2. Which state has launched the ‘Arjun Vahini’ specialised disaster response squad?
Answer: West Bengal
3. Mission Rangeen Machhli, recently launched for India’s ornamental fisheries sector, targets which year for its strategic plan?
Answer: 2031
4. Attunli Hydroelectric Project, that was recently seen in news, is located in which state?
Answer: Arunachal Pradesh
5. What is the theme of Adoption Awareness 2026 campaign launched by Central Adoption Resource Authority (CARA)?
Answer: Legal Adoption. Safe Childhood. Secure Future.
6. Which institution launched the ‘AyurVarta’ digital dialogue series?
Answer: All India Institute of Ayurveda
7. Kavach is an indigenous system designed primarily for which purpose?
Answer: Automatic train protection
8. Where is Himachal Pradesh’s first ozone-based drinking water treatment project being established?
Answer: Kangra
9. Which campaign was launched by Bihar government in August 2026 to promote women’s education, employment and economic empowerment?
Answer: Samriddh Mahila–Samriddh Bihar Abhiyan
10. Integrated Fertilizer Management System (iFMS) is developed and technically supported by which organisation?
Answer: National Informatics Centre
11. Which state launched the country’s first State-level Sports Genomics Programme?
Answer: Gujarat
12. Which state government launched the Pramaan Operating System (Pramaan OS), an AI-driven platform for accounting and statutory compliance?
Answer: Andhra Pradesh
13. Which operation was associated with the Central Bureau of Narcotics’ seizure of a large consignment of psychotropic medicines in August 2026?
Answer: Operation Vajra 2.0
14. Which portal was recently launched by the Uttar Pradesh Government to strengthen the state’s startup ecosystem?
Answer: Uttar Pradesh Startup Mission Portal
15. What is the name of the AI-powered conversational assistant tool recently launched by the Ministry of Tribal Affairs?
Answer: Jago
16. What is the new name of Kerala notified by the Union Government?
Answer: Keralam
17. ‘Carbon Pathshala: Voluntary Carbon Market (VCM) for Farmers’ initiative was organised by which institution?
Answer: Indian Council of Agricultural Research–Central Coastal Agricultural Research Institute
18. Where is the headquarters of the Indian Pharmacopoeia Commission (IPC) located?
Answer: Ghaziabad
19. Which state government launched the CM-IMPACT Read programme in August 2026?
Answer: Meghalaya
20. Who chaired the 53rd PRAGATI meeting at Seva Teerth, New Delhi?
Answer: Narendra Modi
21. Mission Samriddh Gaon is implemented under which ministry?
Answer: Ministry of Rural Development
22. The Dak MITRA App, that was recently launched by Ministry of Communication, is primarily designed for which group?
Answer: Branch Postmasters
23. Kishkindha Hills, that were recently seen in the news, are located in which state?
Answer: Karnataka
24. The NSG Training Academy, which recently hosted India’s first Mahila Commando Conversion Course, is located in which state?
Answer: Haryana
25. What is the name of India’s first Artificial Intelligence (AI)-powered translator for tribal languages?
Answer: Vaani Setu
26. What is the name of the new disaster-response force announced by the West Bengal government to recruit Agniveers for emergency and disaster management?
Answer: Arjun Bahini
27. The e-Shram Portal, which recently completed five years, was developed by which institution?
Answer: National Informatics Centre
28. The ‘Garbhini Mitra Course’ was introduced by which institution?
Answer: All India Institute of Ayurveda, New Delhi
29. India’s first non-GMO, high-expansion popcorn maize hybrid seed was launched in which state?
Answer: Andhra Pradesh
30. Which town in Maharashtra is widely recognized as Asia’s largest wholesale onion market?
Answer: Lasalgaon
31. Where is the headquarters of the ICAR-National Bureau of Animal Genetic Resources (ICAR-NBAGR) located?
Answer: Karnal
32. Which agency conducted ‘Operation Black Hawk’ to bust an inter-state heroin trafficking network?
Answer: Central Bureau of Narcotics (CBN)
33. The Singhbhum Craton is primarily located in which states?
Answer: Jharkhand and Odisha
34. The North Eastern Railway’s longest freight train, ‘Awadh Mahashakti’, was flagged off from which railway station in Uttar Pradesh?
Answer: Gonda
35. Which organisation launched Terrier Cyber Quest 2026 (TCQ 3.0) in collaboration with CyberPeace?
Answer: Territorial Army
36. What is the name of the first Rural Enterprise Technical Bulletin launched during the National Campaign on Entrepreneurship?
Answer: Sankalp Shakti
37. The Sawalkote Hydroelectric Project, that was recently seen in news, is located on which river?
Answer: Chenab
38. Which state has become the first landlocked state in India to export value-added Tilapia fish products?
Answer: Chhattisgarh
39. West Bengal hosted its first Kaushal Mahotsav in which district?
Answer: Dakshin Dinajpur
40. Which initiative was launched by the Ministry of Youth Affairs and Sports to engage Indian-origin youth living across the world?
Answer: Friends of MY Bharat
41. In August 2026, which state declared snakebite envenomation as a mandatory notifiable disease?
Answer: Maharashtra
42. Which application of NHAI has been integrated with the digital FASTag Local Pass facility for eligible local residents?
Answer: Rajmargyatra
43. Which organisation launched the “Yashoda AI” initiative to promote AI literacy and digital empowerment among women?
Answer: National Commission for Women
44. Mushk Budji, a GI-tagged aromatic rice variety, is native to which region?
Answer: Kashmir
45. The National Anubhav Awards Scheme is an initiative of which organization?
Answer: Department of Pension and Pensioners’ Welfare (DoPPW)
46. The Shompen Tribe is primarily found in which region?
Answer: Great Nicobar Island
47. Which state government launched the ‘Reel for Soil and Water Conservation’ competition?
Answer: Maharashtra
48. Which power plant has been selected to host India’s first utility-scale pilot of an indigenous rechargeable iron-air battery?
Answer: Simhadri Super Thermal Power Station
49. India’s first virtual zoo has been inaugurated in which state?
Answer: Madhya Pradesh
50. Which site has been approved by the Atomic Energy Commission (AEC) for setting up the lead demonstration units of India’s indigenous Small Modular Reactors (SMRs)?
Answer: Tarapur, Maharashtra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *