GK & Current Affairs: September 23, 24, 2015

1. The India Brand Equity Foundation is a trust established by which ministry?
[A]Ministry of Economics
[B]Ministry of Commerce
[C]Ministry of Agriculture
[D]Ministry of Defence
Answer: Ministry of Commerce
Notes:
India Brand Equity Foundation is a trust established by the Department of Commerce, Ministry of Commerce and Industry, Government of India. Its primary objective is to promote and create international awareness of the made in India label in markets overseas to facilitate dissemination of knowledge of Indian products and services
2. The Bloodhound SSC project, which is in news, aims to design world’s fastest ___?
[A]Flight
[B]Car
[C]Ship
[D]Train
Answer: Car
Notes:
Bloodhound SSC is a unique, high-technology project to design and build a car that will break the 1,000mph barrier and set a new world land speed record. Designed and constructed in the UK, Bloodhound SSC includes components and sponsorship from international companies and will make its record attempt in South Africa.
3. Which planet has largest planetary magnetosphere in the solar system?
[A]Earth
[B]Jupiter
[C]Mars
[D]Neptune
Answer: Jupiter
Notes:
The magnetosphere of Jupiter is the largest planetary magnetosphere in the Solar system, extending up to 7,000,000 kilometres on the dayside and almost to the orbit of Saturn on the nightside. Jupiter’s magnetosphere is stronger than Earth’s by an order of magnitude, and its magnetic moment is approximately 18,000 times larger.
4. The controversial Kalasa-Banduri canal project is associated with which two states?
[A]Karnataka and Maharashtra
[B]Maharashtra and Goa
[C]Karnataka and Goa
[D]Andhra Pradesh and Karnataka
Answer: Karnataka and Goa
Notes:
The Kalasa Banduri is a controversial canal project between Karnataka and Goa. Karnataka plans to divert a meagre 7.56 tmc of its Mahadayi basin contribution to the Malaprabha dam to meet the drinking water needs of the twin cities of Hubballi-Dharwad and the surrounding towns and villages. The plan is to channelise the diverted water through Kalasa- Banduri, two separate canals so that water could be supplied to the twin cities and Nargund, Navalgund, Badami, Ron, Gadag and 100 villages. Kalasa-Banduri project planned in 1989; Goa raised objection to it. Goa filed a complaint seeking setting up of a tribunal in July 2002. The Ministry of Water Resources kept the clearance given to Karnataka in abeyance in September 2002. Goa moved the Supreme Court in 2006 seeking constitution of a tribunal, withdrawing approval for any work in the basin. Mahadayi (Mandovi) is a water deficit basin and water diversion could impact the environment. The Mahadayi Water Disputes Tribunal was set up on 22
11.2010. The tribunal has framed 70 issues for determination of claims by the riparian states. The matter has been posted for hearing on November 23, 2015. The states have completed filing the statements before the tribunal. The final verdict should be given before August 2016.
5. Who has been conferred with the prestigious Vyaas Samman award for the year 2014?
[A]Kamal Kishore Goenka
[B]Trilok Chandra Chaterjee
[C]Balachandra Subramaniam
[D]Aravind Chandrashekar
Answer: Kamal Kishore Goenka
Notes:
The 24th Vyaas Samman award was conferred on eminent Hindi writer Dr Kamal Kishore Goenka for his work “Premachand ki Kahaniyon ka Kaal kramanusaar Adhyayan”. It was published in 2012, this book is a chronological study of short stories written by Munshi Premchand.
6. Which city is the venue for the World Junior Circuit Finals scheduled to be held in January, 2016?
[A]Bengaluru
[B]Chennai
[C]Indore
[D]Jaipur
Answer: Indore
Notes:
India will be hosting the World Junior Circuit Finals at Indore between January 22 and 25. This was confirmed by the International Table Tennis Federation (ITTF) in a statement to the Table Tennis Federation of India.
7. Which country has recently adopted Cow as national animal?
[A]Sri Lanka
[B]Bhutan
[C]Nepal
[D]Singapore
Answer: Nepal
Notes:
Cow, which is sacred to Hindus, has been declared the animal of Nepal. Now, the animal has constitutional protection and cow slaughter has also been banned in Nepal.
8. The Lapis Lazuli is a historic corridor connects Afghanistan with which region of the world?
[A]Europe
[B]South Asia
[C]Africa
[D]North America
Answer: Europe
Notes:
The Lapis Lazuli corridor connects Afghanistan through Turkmenistan, Azerbaijan, Georgia to the Black Sea and ultimately through Turkey to the Mediterranean Sea and Europe. The Lapis Lazuli corridor is a historic corridor. Some 2,000 years back, lapis lazuli stone was exported from Badakhshan in north-eastern Afghanistan through this route to Europe.
9. The chemical used in indelible ink (Election ink) is _____?
[A]Sodium Nitrate
[B]Potassium Nitrate
[C]Silver Nitrate
[D]Silver Iodide
Answer: Silver Nitrate
Notes:
Indelible ink typically contain Silver Nitrate which stains the skin on exposure of ultraviolet light, leaving a mark that is impossible to wash off and is only removed on external skin cells are replaced.
10. The “Ease of Doing Business Index” is prepared and published by _____?
[A]World Trade Organisation
[B]World Bank Group
[C]United Nations
[D]European Union
Answer: World Bank Group
Notes:
The ease of doing business index is prepared by World Bank Group. The index ranks economies from 1 to 189, with first place being the best. A high ranking means that the regulatory environment is conducive to business operation. The index averages the country’s percentile rankings on 10 topics covered in the World Bank’s Doing Business. .

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments