GK & Current Affairs: February 11, 2015

1. Which one of the following bodies gives the Kwame Nkrumah Scientific Awards?
[A]United Nations
[B]African Union
[C]World Bank
[D]World Trade Organisation
Answer: African Union
Notes:
The Kwame Nkrumah Scientific Awards are given by African Union. The awards were launched to give out scientific awards to top African scientists for their scientific achievements and valuable discoveries and findings.
2. Zoe Konstantopoulou, has been appointed as new parliament president of which country?
[A]Mexico
[B]Somalia
[C]Greece
[D]Norway
Answer: Greece
Notes:
Zoe Konstantopoulou was voted as the new Greek Parliament President. She set the record by becoming youngest Parliament President that has ever been elected in Greece. This will be the second time that a woman is elected as the Greek Parliament President, with the first being Anna Psarouda-Benaki in 2004.
3. Which of the following nations has won the 2015 Africa Cup of Nations tournament?
[A]Ivory Coast
[B]Ghana
[C]Equatorial Guinea
[D]Morocco
Answer: Ivory Coast
Notes:
The Ivory Coast won the 2015 Africa cup of nations tournament by defeating Ghana 9–8 in a penalty shoot-out. It is their second Africa Cup of Nations title. The DR Congo came third and the hosts Equatorial Guinea fourth, while defending champions Nigeria did not qualify.
4. Which among the following movies has been adjudged as best film at the 2015 Bafta Film Awards?
[A]Birdman
[B]The Imitation Game
[C]Boyhood
[D]The Theory of Everything
Answer: Boyhood
Notes:
Boyhood, the coming-of-age drama directed by Richard Link later, has won the best film award at the 2015 Bafta film awards. Director Richard Linklater has been named best director.
5. The Barak 8 air and missile defence system is being jointly developed by India and which country?
[A]Russia
[B]Israel
[C]USA
[D]Italy
Answer: Israel
Notes:
DRDO and Israel Aerospace Industries (IAI) are jointly developing the Barak 8 air and missile defence system. It will be used by both Israeli Navy and Indian Defence Forces.
6. Recently, UNICEF and which football legend has launched protection fund named “7” to protect the world’s most vulnerable youngsters?
[A]David Beckham
[B]Lionel Messi
[C]Cristiano Ronaldo
[D]Zinedine Zidane
Answer: David Beckham
Notes:
Football legend David Beckham and UNICEF has launched new protection fund ‘7’ to protect the world’s most vulnerable youngsters. The fund, named after Beckham’s lucky number on his England and Manchester United shirts. The fund will focus on children at risk of violence, abuse or disease.
7. Which among the following cities is the venue for the 13th Ishara International Puppet Festival?
[A]Pune
[B]Gwalior
[C]Gurgaon
[D]Hyderabad
Answer: Gurgaon
Notes:
Gurgaon hosting the 13th Ishara International Puppet Festival from February 3 to February 11, 2015. The aim of the festival is to entertain the people with modern and traditional form of puppet of all kinds. Launched in 2001 the festival brings together artists, puppeteers and performers all round the world and showcase their stories or plays through this form of art.
8. Mercosur, is a free trade agreement between several countries on which of the following continents?
[A]Africa
[B]South America
[C]North America
[D]Asia
Answer: South America
Notes:
Mercosur is a custom union on South America. Its member countries are Argentina, Brazil, Paraguay, Uruguay and Venezuela. Its associate countries are Chile, Bolivia, Colombia, Ecuador and Peru. Observer countries are New Zealand and Mexico. Its purpose is to promote free trade and the fluid movement of goods, people, and currency.
9. On which among the following dates the National Deworming Day was observed in India, recently?
[A]February 7
[B]February 10
[C]February 8
[D]February 9
Answer: February 10
Notes:
The union ministry of health launched the National Deworming Day on February 10, 2015. The initiative is aimed to protect more than 24 crore children in the ages of 1-19 years from intestinal worms. In the first phase about 14 crore children across eleven States/UT of Assam, Bihar, Chhattisgarh, Dadra & Nagar Haveli, Haryana, Karnataka, Maharashtra, Madhya Pradesh, Rajasthan, Tamil Nadu and Tripura will be covered; while nearly 10 crore will be targeted in the second phase.
10. Who among the following has become the first winner of Charleston-EFG John Maynard Keynes Prize?
[A]A P J Kalam
[B]Amartya Sen
[C]L K Advani
[D]Manmohan Singh
Answer: Amartya Sen
Notes:
Eminent Indian Economist and Nobel laureate Amartya Sen has won the newly instituted Charleston-EFG John Maynard Keynes Prize. He was awarded in recognition of his work on welfare economics.

The above 5 questions are part of Daily Current Affairs 20 MCQs Series in GKToday's Academy Android Application. This series can be subscribed in the app only for Rs. 1100/- for entire year. Download Now

Category: 

Tags: 

Latest E-Books

Comments

  • Anamika
    Reply

    The questions are nice but The comments are more useful. thanks.!!

  • Samma parvin
    Reply

    The website is golden opportunity for me… to collect information.

  • vinod
    Reply

    Questions are very nice.. but very hard

  • vishal
    Reply

    nice questions,very useful for competitive exams,thanks carry on

  • ojaswini
    Reply

    Descriptive information and brilliant quizzes
    Thumbs up for gk today √√√

  • shubham patel
    Reply

    it is very useful website

  • pooja patel
    Reply

    it is very beautiful and helpful site

  • kamla jani
    Reply

    this site carries very important current gk from exam points view. thanks.

  • shwethaShree.B.T
    Reply

    it is very use ful……. and very important

  • akshata shanbhag
    Reply

    This is the best site i have come across and i have been recommending this to my friends and i also refer it myself. I have been disconnected for a while lately. Today i just happen to visit this site and i was disappointed to see that the PDF converter tab is missing. Its my sincere request to add the same once again for the benefit of everyone. I would like to Thank you for your valuable contribution.

  • Subham
    Reply

    I got many useful informations through this website

  • PannaLal Sutrashar
    Reply

    This is nice